Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων

Κοινοποίηση στα Social Media

Η σημερινή μέρα απαιτεί αυξημένη προσοχή από τους πολίτες, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Προσοχή, που απαιτείται, τουλάχιστον και για τις τρεις επόμενες ημέρες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, παρατίθενται οι ακόλουθες γενικές οδηγίες, καθώς και οδηγίες κατά περίπτωση:

Γενικές Οδηγίες

· Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

· Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία (100), Πυροσβεστικό Σώμα (199), ΕΚΑΒ (166).

· Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους ως άνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης, εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και φροντίστε να τα ενημερώσετε σχετικά.

· Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.

· Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.

· Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως: κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κ.λπ.

· Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μετά το πέρας της κακοκαιρίας

· Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή οδηγίες.

· Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία ώστε να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

· Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

· Ανάλογα με τον προορισμό σας, αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κ.λπ.).

· Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας, ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

· Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους, επαρχιακούς και ερημικούς δρόμους.

· Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

· Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ., και τις υποδείξεις των Τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κ.λπ.

· Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας και των ελαστικών σας πριν από κάθε μετακίνηση.

· Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κ.λπ.).

· Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζοί.

· Προσέξτε όταν βαδίζετε, ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.

· Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.

· Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. Ο πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.

· Σε κάθε περίπτωση διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

από http://www.epoli.gr