«Η ιδέα του συνεργατισμού είναι ιερή και θα την υποστηρίξουμε αλλά οι συνεταιρισμοί όπως είναι σήμερα δεν μπορούν να περπατήσουν», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο υπουργός όμως δεν ξεκαθάρισε αν αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή νέο σχέδιο νόμου ή οι αλλαγές στο νομοσχέδιο Σκανδαλίδη (4015/2011) θα γίνουν μέσα από τροπολογίες που θα κατατεθούν σε άλλο νομοσχέδιο στη Βουλή. Ωστόσο ο υπουργός μίλησε περισσότερο για βελτιώσεις που προτίθεται να κάνει στον ήδη υπάρχοντα νόμο, προκειμένου να διευκολύνει το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιριστικών οργανώσεων αφήνοντας παράθυρο για κατάθεση τροπολογιών.
Όπως υποστήριξε ο υπουργός, η εισήγηση της Ομάδας Εργασίας για την ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων έφτασε στα χέρια του υπουργού μετά την τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής, 15 Νοεμβρίου. Η λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών προβλέπεται στη νέα ΚΟΑ που θα εφαρμοστεί με τη νέα ΚΑΠ οπότε δεν χρειάζεται κάποια νομική ρύθμιση.
«Οι εκμεταλλεύσεις συνεταιρίζονται για να ενώσουν τις δυνάμεις τους», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι «τα μέλη του συνεταιρισμού θα πρέπει να είναι μόνο οι αρχηγοί της γεωργικής εκμετάλλευσης. Δεν μπορεί να φτιάχνουν συνεταιρισμό τα μέλη μιας οικογένειας». Επίσης θα πρέπει να υπάρξει ένα όριο μελών για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού, πρόσθεσε.
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στους συνεταιρισμούς σφραγίδες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας. Όπως ανέφερε «στο μητρώο που ανοίξαμε από τις 6.500 πρωτοβάθμιες οργανώσεις, που εμφανίζονταν να λειτουργούν στην Ελλάδα, το 50% δεν κατάθεσε κάποια αίτηση. Περίπου 2.000 οργανώσεις που υπέβαλλαν αίτηση δεν κατέθεσαν τα στοιχεία που έπρεπε. Τελικά υγιείς πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί είναι περίπου 1.600. Από αυτούς τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς ζητάμε να ενωθούν και να ιδρύσουν δευτεροβάθμιους. Εμείς θα κάνουμε κάποιες βελτιώσεις (κίνητρα για συνενώσεις κ.α.). Αν μία δευτεροβάθμια ΕΑΣ θέλει να παραμείνει ως έχει, ας μείνει. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να αλλάξει. Εμείς θα αποφασίσουμε, με ελέγχους, ποιοι από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς είναι υγιείς και ποιοι όχι».
Πάντως επεσήμανε ότι η Ομάδα Εργασίας κατέθεσε τις προτάσεις της, που αναμένεται να επεξεργαστούν από το ΥπΑΑΤ και να κατατεθούν μέχρι το τέλος του έτους για ψήφιση από τη Βουλή.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr