Η Εθνική προκρίθηκε, οι αγρότες της Λιβαδειάς έχασαν…

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη του αγώνα Ρουμανία – Ελλάδα και ο πρόεδρος τη λήξη της Συνεδρίασης του Δ.Σ. Λιβαδειάς.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονταν οι σύμβουλοι βλέποντας την ώρα να κοντεύει 9 και η συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει από τις 6 να μη λέει να τελειώσει.

Τελικά αν και ο δήμαρχος όταν τέθηκε θέμα διακοπής είπε ότι προέχει το Δ.Σ. τελικά λίγο αργότερα η απόφαση ελήφθη και η αίθουσα εκκενώθηκε άρων άρων.

Ωστόσο ο χρόνος που προηγήθηκε ήταν αρκετός για τη δημοτική αρχή να αποφασίσει εν μέσω κρίση αύξηση 30% στα τέλη ύδρευσης για τους αγρότες της περιοχής προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε ότι την αύξηση ψήφησαν και σύμβουλοι που είναι αγρότες…

ds2

Σε αύξηση λοιπόν των αρδευτικών τελών προχώρησε ο δήμος Λεβαδέων μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία την Τρίτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι βάση της εισήγησης της αρμόδιας υπηρεσίας η αύξηση θα έπρεπε να ήταν διπλάσια ωστόσο το ποσοστό «περιορίστηκε», σε 30%.

Η αντιπολίτευση εξέφρασε την διαφωνία της ασκώντας έντονη κριτική στη δημοτική αρχή.

«Και το 2012 είχε γίνει και μια ανάλογη αύξηση της τάξης του 35% και εμείς πάλι ήμασταν αντίθετοι ως παράταξη», τόνισε σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Δυναμικής Συνεργασίας Γιώτα Πούλου  και πρόσθεσε: «Η μόνη παραγωγική βάση στην οποία μπορεί να ελπίζει η χώρα αντί να ενισχύεται, διώκεται φορολογικά όχι μόνο από το κεντρικό κράτος, αλλά και από την δημοτική αρχή».

Σύμφωνα με την κ. Πούλου «δεν υπάρχει φροντίδα στο θέμα των αρδευτικών τελών» από την δημοτική αρχή.

«Είχαμε προτείνει, χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, πραγματικά να βοηθήσουμε και να μην φτάσουμε στο σημείο των περαιτέρω αυξήσεων των αρδευτικών. Είχαμε πει να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή και να εξεταστούν οι εκτάσεις και οι ιδιαιτερότητες των περιοχών προκειμένου να καταλήγαμε σε κάποια συμπεράσματα. Νομίζω ότι αν είχαμε κάνει μια τέτοια νοικοκυρεμένη κίνηση δεν θα ερχόμασταν σήμερα στο θέμα των αυξήσεων. Οι αυξήσεις, δυστυχώς, προκύπτουν γιατί δεν γίνεται σωστή δουλειά από την δημοτική αρχή και δυστυχώς πληρώνουν μονίμως οι ίδιοι, οι νομοταγείς πολίτες»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νώντας Κοτσικώνας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για αναλγησία και λειτουργία σε βάριο των αγροτών υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή αντί να προσπαθήσει να απαλύνει τον πόνο τους, επιβάλλει πρόσθετα αρδευτικά τέλη της τάξης του 30%. Μας έκανε επίσης εντύπωση και θα πρέπει να το επισημάνουμε η θετική στάση της μεγάλης πλειοψηφίας εκτός ελαχίστων ή μιας εξαίρεσης των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, των χωριών δηλαδή που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».

Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Κοτσικώνας είναι ότι οι περισσότεροι από τους συμβούλους που ψήφισαν τις αυξήσεις «είναι εκλεγμένοι με τον συνδυασμό του κου Παπαγγελή ή του κου Τσιφή».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Η λογική των ανταποδοτικών τελών, το πώς λειτουργούν τα κενά στις εισπράξεις που παρουσιάζονται ως αιτιολογία για την επιβολή αυξήσεων στα αρδευτικά τέλη, είναι ακριβώς τα ίδια, με τα λεγόμενα δημοσιονομικά κενά που εντοπίζονται από την Τρόικα, που επιβάλλονται την Κυβέρνηση, αποδέχεται η Κυβέρνηση και επιβαρύνει  τους εργαζόμενους και όλο τον λαό».

 

Εμπόδια στο έργο του ΧΥΤΑ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στα έργα που πρέπει να γίνουν στο ΧΥΤΑ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά αφού ήδη διαπιστώνεται καθυστέρηση.

«Είχα πει σε αυτήν την αίθουσα ότι με τις διαδικασίες που ακολουθεί η δημοτική αρχή ο χρόνος που θα χρειαστεί θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν ενός ανοιχτού διαγωνισμού. Μέχρι στιγμής έχω επιβεβαιωθεί, αλλά το θέμα είναι να μην επιβεβαιωθώ εγώ, αλλά να γίνει το έργο», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Σήμερα, με την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ήταν η απαρχή του έργου, γιατί χωρίς την εγγραφή στον προϋπολογισμό αυτής της δαπάνης, δεν μπορεί να υπογράφει σύμβαση με τον εργολάβο».

Σε ότι αφορά τις διαδικασίες για την προώθηση του έργου σύμφωνα με πληροφορίες όπως είπε η Γ. Πούλου «ήδη υπάρχει ένσταση από ένα εργοληπτικό γραφείο που συμμετείχε και ελπίζω να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση και να ξεκινήσει το έργο, γιατί το κατεπείγον του έργου ήδη έχει καταρρεύσει, ο χειμώνας έρχεται πρόσφατα είχαμε βροχές και αναρωτιέμαι τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ που να έχουν φτάσει».

Τέλος ο Νώντας Κοτσικώνας σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο συνδυασμός του όταν προέκυψε το θέμα είχε επιμένει στην διαδικασία του διαγωνισμού ώστε να διασφαλιστεί η «πιο ανοιχτή διαδικασία, πιο ξεκάθαρη, πιο διάφανη» όμως «η δημοτική αρχή επέλεξε άλλο δρόμο και ήδη προκύπτουν προβλήματα».