Στιγμές που ξεχώρισαν στον 31ο Κλασσικό Μαραθώνιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Ένας πρωτάρης στην μαραθώνια απόσταση, ο Γέγκο Χίλαρι Κιπκογκέι από την Κένυα, ήταν ο μεγάλος νικητής στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, όπου πήραν μέρος γύρω στους 11.000 δρομείς, Πάνω από 30.000 δρομείς όλων των ηλικιών «πλυμμήρισαν» του δρόμους της Αθήνας. Ο Χριστόφορος Μερούσης στους άνδρες και η Μάγδα Γαζέα στις γυναίκες κέρδισαν τον τίτλο στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

 

 

Νικητής αναδείχθηκε ο Γέγκο Χίλαρι Κιπκογκέι από την Κένυα, με χρόνο 2ώρ13:34. Ο 26χρονος δρομέας έκανε ντεμπούτο στην απόσταση και τα κατάφερε περίφημα, κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς η ζέστη και το υψηλό ποσοστό υγρασίας έκαναν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των δρομέων. «Η Αθήνα είναι πλέον η αγαπημένη μου πόλη», δήλωσε ο Κενυάτης. Στις άλλες δύο θέσεις του βάθρου ανέβηκαν οι συμπατριώτες του Κίμελι Ντίκσον (2ώρ.14:40) και Ρούτο Ντέιβιντ Κίπκοριρ (2ώρ14:47).

«Ξεθεώθηκα από τη ζέστη»

Ο Χριστόφορος Μερούσης στη δεύτερη κούρσα της καριέρας του στην Κλασική διαδρομή, πήρε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, που διεξήχθη παράλληλα, με χρόνο 2ώρ.24:09, που τον έφεραν στην 7η θέση στη γενική κατάταξη.

Εμφανώς κουρασμένος από την δυσκολία της Κλασικής διαδρομής, αλλά και απόλυτα ικανοποιημένος από τη νίκη του, ο Χιώτης δρομέας, που άρχισε την καριέρα του από τα φυσικά εμπόδια και τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει στις μεγάλες αποστάσεις, τόνισε στο SentraGoal: «Ενιωθα τη ζέστη και την υγρασία από τα πρώτα μόλις χιλιόμετρα, ξεθεώθηκα, αλλά τα κατάφερα, γιατί έτρεξα με μυαλό».

 

Στη 2η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και στην 8η της γενικής κατάταξης τερμάτισε ο Κωνσταντίνος Πούλιος (2ώρ.25:37) και στην 3η και στην 9η, αντίστοιχα ο Δημήτρης Θεοδωρακάκ (2ώρ27:18).

Στις γυναίκες πρώτευσε η Ρότιχ Ότιτς Νάνσι Τζοάν από την Κένυα με 2ώρ.41:34, με την Ουκρανή Στάνκο Σβιτλάνα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (2ώρ.41:59) και τη Μάγδα Γαζέα να τερματίζει στην 3η θέση με 2ώρ.46:03, με την δρομέα της ΑΓΕ Ζακύνθου, να κερδίζει για τρίτη φορά στην καριέρα της τον τίτλο στο πανελλλήνιο πρωτάθλημα (2007, 2912, 2013).

Εγκατέλειψε ο Μπετ

Ο Ρέιμοντ Κιμουτάι Μπετ, μετά την περσινή του νίκη στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με την 4η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην διαδρομή με 2ώρ.11:35, είχε έρθει φέτος στην Αθήνα με υψηλές βλέψεις, να δαιτηρήσει τον τίτλο του, καταρρίπτοντας και το ρεκόρ διαδρομής, των 2ώρ.10:55, που είχε πετύχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι, όταν είχε κερδίσει τον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τελικά, ο Κενυάτης εγκατέλειψε, μην αντέχοντας τη ζέστη, με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννη Σταματόπουλο, να δηλώνει: «Είχαμε την υπόσχεση των μάνατζερ, ότι θα μπορύσαμε να δούμε νέο ρεκόρ διαδρομής, με χρόνους κάτω από τις 2ώρ.10 στους άνδρες, και τις 2ώρ.30 στις γυναίκες, αλλά οι δύσκολες συνθηκες δεν επέτρεψαν τελικά κάτι τέτοιο».

Υπό τον ήχο της Ηχόδρασης

Το σκηνικό στο Παναθηναϊκό Στάδιο και γύρω από αυτό, ήταν το γνώριμο των τελευταίων ετών. Ένα πολύχρωμο πλήθος στο Ζάππειο, στο Παναθηναϊκό Στάδιο και αρκετές χιλιάδες θεατών, να χαίρονται την γιορτή κάτω από το μοναδικό φως του αττικού ουρανού.

Μπαίνοντας κάποιος στο Παναθηναϊκό Στάδιο κι έχοντας παρακολουθήσει τον Κλασικό Μαραθώνιο κι άλλες χρονιές, έβλεπε άμεσα τις αλλαγές που επιχείρησαν φέτος οι διοργανωτές. Η είσοδος των δρομέων στο Καλλιμάρμαρο γινόταν από την αριστερή πλευρά, ενώ μέσα στον όμορφο θόρυβο των θεατών, ξεχώριζε ο ήχος τυμπάνων.

Η ομάδα Ηχόδραση του Νίκου Τουλιάτου είχε παραταχθεί λίγο πριν από το σημείο τερματισμού, με δεκάδες άτομα να χτυπούν με τις μπαγκέτες τους βαρέλια, δίνοντας ρυθμό στους αποκαμωμένους δρομείς στα τελευταία μέτρα, αλλά και στους φιλάθλους.

Πηγή: goalnews.gr