Δύο ερωτήσεις Σταθά για κέντρο υγείας Σχηματαρίου και τη μεταφορά των μαθητών

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Άρθρο 1 της ΚΥΑ  (ΦΕΚ 1449/2013 – Αριθμ.24001) σχετικά με την μεταφορά μαθητών δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες, αποκλείει τους μαθητές των Λυκείων που η απόσταση από τον τόπο διαμονής τους  στο σχολείο είναι μικρότερη από 4 χιλιόμετρα από τη δωρεάν μεταφορά από δημόσια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή από ιδιωτικά Μέσα Μεταφοράς τα οποία θα συνάπτουν συμβάσεις με τις  Περιφέρειες.

Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους μαθητές των οικισμών ή των χωριών που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση των 4 χιλιομέτρων από τις σχολικές μονάδες. Συγκεκριμένα,  οι δρόμοι τους οποίους πρέπει οι μαθητές να διασχίσουν ώστε να μεταβούν στις σχολικές μονάδες, δεν έχουν τα προβλεπόμενα -ή και καθόλου- πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η μετάβαση των μαθητών ως πεζών στο σχολείο, καθώς στους δρόμους αυτούς διέρχονται αυτοκίνητα, φορτηγά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι στο Δήμο Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας όπου οι μαθητές από την Αντίκυρα για να μεταβούν ως πεζοί στο Λύκειο Άσπρων Σπιτιών, διέρχονται από δρόμο ο οποίος δεν έχει πεζοδρόμια, δεν έχει σήμανση για την ασφαλή διέλευση των μαθητών, με αποτέλεσμα να  κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των μαθητών από τη διέλευση αυτοκινήτων και φορτηγών.

Γι’ αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να παίρνονται αποφάσεις από τις κατά τόπους  Περιφέρειες σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις του Νομών, τους Διευθυντές των Σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών που είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν δρόμους εκτός οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν ούτε πεζοδρόμια, ούτε διασφαλίζουν την ασφαλή μετάβαση των μαθητών στις σχολικές μονάδες;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Σταθάς Γιάννης

Το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου καλύπτει την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, αυτή των Οινοφύτων-Σχηματαρίου, εξυπηρετώντας τους χιλιάδες εργαζόμενους και φυσικά τους κατοίκους των δύο πρώην Καποδιστριακών Δήμων, Σχηματαρίου και Οινοφύτων.

Το τελευταίο ωστόσο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης, δεν γίνονται οι εφημερίες του Κέντρου Υγείας, με συνέπεια να υποβαθμίζεται η λειτουργία του Κέντρου Υγείας και με αποτέλεσμα να μην παρέχει την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη που παρείχε στο παρελθόν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τόσο τους κατοίκους της περιοχής, όσο και τους χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίοι εξυπηρετούνται από αυτό.

Επίσης, υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι διακομιδές. Υπάρχουν. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της καθαριότητας.

Δεδομένης της περίθαλψης που παρέχει το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου στη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας κρίνεται απαραίτητη η άμεση στελέχωσή του με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμισή του.

Με βάση τα ανωτέρω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε το Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου να στελεχωθεί με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμισή του;

 

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταθάς Γιάννης