Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της τοπικής κοινωνίας στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη των εξαρτημένων στην περίοδο της οικονομικής κρίσης» διοργάνωσαν στο Επιμελητήριο Βοιωτίας στη Λιβαδειά το παράρτημα του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
Ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Κώστας Αρβανίτης, ο Κοινωνιολόγος Εγκληματολόγος υπεύθυνος του τομέα έρευνας του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Παπαναστασάτος και ο Ψυχολόγος, δρ. Κοινωνικής Γεωγραφίας και πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ηλίας Μιχαλαρέας.
«Η πόλη είναι πρωτοπόρα και στέλνει ένα μήνυμα και για τις άλλες πόλεις της χώρας. Ήρθαμε εδώ και βρήκαμε μια έτοιμη κατάσταση, μια δουλειά ετών από το παράρτημα Βοιωτίας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών και τους φορείς του νομού», σημείωσε ο Κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε: «Η πόλη και οι πολίτες είναι εδώ. Το ΚΕΘΕΑ με την εμπειρία του, την τεχνογνωσία του και με τη δράση του και θα ενισχύσει και θα υλοποιήσει το όραμα που έχουν οι πολίτες της Λιβαδειάς, δηλαδή το κέντρο άμεσης παρέμβαση και βεβαίως μετά -έχουμε δικαίωμα ακόμα στην Ελλάδα να ονειρευόμαστε- την δημιουργία ενός στεγνού προγράμματος απεξάρτησης».
Σχολιάζοντας την στάση της πολιτείας που δεν επιδεικνύει το απαιτούμενο ενδιαφέρον επεσήμανε: «Η πολιτεία έχει μεγάλο θέμα όχι μόνο με το ΚΕΘΕΑ αλλά και γενικότερα με την κοινωνία. Το ΚΕΘΕΑ πάντως έχει τους ανθρώπους, έχει την κοινωνία, τις συμμαχίες του δηλαδή και γι αυτό κερδίζει τις μάχες. Εμείς πιστεύουμε στην ανάσταση και το αποδεικνύουμε καθημερινά, Τα μέλη που έρχονται στα θεραπευτικά προγράμματα ξαναμπαίνουν στη ζωή αλλά αλλάζουν τα πράγματα και διεκδικούν. Αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε είμαι βέβαιος γι΄ αυτό».
Όσο για την απουσία του δημάρχου Λιβαδειάς Νίκου Παπαγγελή ο κ. Αρβανίτης αφού αναφέρθηκε στους δημάρχους Θήβας και Ορχομενού και σε όσους άλλους παραβρέθηκαν δεν την άφησε ασχολίαστη. Μάλιστα μεταξύ άλλων με τη φράση «δήμαρχε δεν μας τα πες καλά» στην εκπομπή του σήμερα το πρωί έθιξε το θέμα λέγοντας ότι αν δεν μπορούσε ο ίδιος να παραβρεθεί στην εκδήλωση θα μπορούσε τουλάχιστον να είχε στείλει έναν αντιδήμαρχο.
Στη σημαντική προσπάθεια του ΕΣΥΝ και των τοπικών φορέων αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Γ. Παπαναστασάτος.
«Η προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι φορείς της περιοχής και κυρίως η συσπείρωση της τοπικής κοινωνάς είναι τέτοια που διαμορφώνει την ανάγκη να ακουστεί κατ αρχήν η συγκριμένη πρόταση του ΕΣΥΝ. Η παρουσία μας εδώ που δεν είναι η πρώτη αλλά αποτελεί συνέχεια συναντήσεων με τους φορείς και την τοπική κοινωνία είναι εκείνο που εγγυάται την έναρξη μιας συστηματικότερης διαδικασίας ανάπτυξης ενός δικτύου υπηρεσιών που αφορούν στην απεξάρτηση», είπε ο κ. Παπαναστασάτος και συμπλήρωσε: «Το ΚΕΘΕΑ στο πλαίσιο της συμμαχίας του με την τοπική κοινωνία η οποία είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή τη περίπτωση βρίσκεται στην διαδικασία διαχείρισης της ευθύνης με τρόπο συστηματικό, σοβαρό και επιστημονικά έγκυρο για να οργανώσει τα βήματα μιας όχι σύντομης πορείας αλλά πάντως σταθερής.
Στη σημασία της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του παρατήματος Βοιωτίας του ΕΣΥΝ Θανάσης Γουργιώτης ενώ ο Πέτρος Αρκουμάνης τόνισε την ανάγκη στήριξης της προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου για στεγνό πρόγραμμα απεξάρτησης.
«Η ημερίδα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τα προβλήματα με τα ναρκωτικά. Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η παρουσία των φορέων του νομού δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη στήριξη για τους στόχους που έχουμε βάλει ως ΕΣΥΝ και κυρίως για τη δημιουργία στεγνού θεραπευτικού προγράμματος», υπογράμμισε ο κ. Γουργιώτης.
Αφού έδωσε έμφαση στα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ και άλλες θεραπευτικές κοινότητες και σε τοπικό επίπεδο κυρίως με το Κέντρο Πρόληψης στη Βοιωτία κατέληξε: «Αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται στη Βοιωτία δεν γίνεται αλλού. Έχουμε υποχρέωση όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται και θα την στηρίξουμε».
Ο κ. Αρκουμάνης δήλωσε σχετικά: «Πλέον είναι ορατή η δυνατότητα της δημιουργίας στεγνού προγράμματος απεξάρτησης στο νομό και πρώτα απ΄ όλα η λειτουργία ενός συμβουλευτικού σταθμού. Αυτό βέβαια απαιτεί μια συνεχή προσπάθεια. Δεν είναι κάτι στάσιμο. Υπάρχει μια δυναμική που αν στηριχτεί ο στόχος θα πραγματοποιηθεί».
Από την πλευρά του Κέντρου Πρόληψης Βοιωτίας η Γιούλη Λιανού μίλησε για την «μεγάλη προσπάθεια που κάνει το ΕΣΥΝ για να λειτουργήσει συμβουλευτικός σταθμός και θεραπευτική κοινότητα» αλλά και για την σημαντική δράση που αναπτύσσει το Κέντρο
«Εμείς ως κέντρο πρόληψης είχαμε εντοπίσει αυτή την ανάγκη από την αρχή της λειτουργίας μας εδώ και 15 χρόνια. Είμαστε δίπλα στον αγώνα του ΕΣΥΝ γιατί από μόνη της η πρόληψη, ή από μόνη της η θεραπεία ή από μόνη της η καταστολή δεν μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Λιανού.
«Τους τελευταίους δύο μήνες εκπαιδεύσαμε πάνω από 100 εκπαιδευτικούς και θα αρχίσουμε προγράμματα πρόληψης σε δημοτικά και γυμνάσια», είπε και τόνισε ότι τα προβλήματα στο νομό είναι πολλά και αρκετοί πολίτες απευθύνονται στο Κέντρο για στήριξη σε θέματα ναρκωτικών και αλκοόλ αλλά και για σειρά διαφόρων θεμάτων ψυχικής υγείας.
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, οι δήμοι Θήβας και Αλιάρτου, ο Ιατρικός Σύλλογος Λιβαδειάς, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λιβαδειάς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιβαδειάς, ο ΑΚΟΛ και η ΑΕΛ.