Στο δήμο Λεβαδέων και πάλι το κτήριο του πρώην Πνευματικού Κέντρου που στέγαζε το Πανεπιστήμιο

Κοινοποίηση στα Social Media

«Μπάχαλο» για άλλη μια φορά επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς με την αντιπολίτευση να κατηγορεί ούτε λίγο ούτε πολύ για… ξεπέτα σοβαρών θεμάτων τη δημοτική αρχή.

Πιο συγκεκριμένα όταν συμπληρώθηκε ο καθορισμένος από τον κανονισμό χρόνος συνεδρίασης η Γιώτα Πούλου καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν την αναβολή για την επόμενη μέρα της συνεδρίασης αφού έκριναν ότι τα θέματα που ακολουθούσαν ήταν αρκετά σοβαρά και θα απαιτούσαν πολύ χρόνο συζήτησης.

Προς στιγμή ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Καλλιαντάσης έδειξε να κατανοεί την σοβαρότητα του ζητήματος και να κλίνει υπέρ της τήρησης του κανονισμού ο οποίος διέπει τη λειτουργία του Συμβουλίου που θέτει ανώτατο χρονικό όριο για τις συνεδριάσεις κάτι που ωστόσο έχει καταστρατηγηθεί και στο παρελθόν με αποτέλεσμα συζητήσεις να γίνονται μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στη συνέχεια όμως ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής θύμισε στον πρόεδρο πως ούτε στην έναρξη της συνεδρίασης τήρησε τον κανονισμό στο χρόνο για τις ερωτήσεις των συμβούλων οπότε αντί για τον κανονισμό τηρήθηκε το «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» και η συνεδρίαση συνεχίστηκε.

ds2

Έτσι λοιπόν η συνεδρίαση σημαδεύτηκε με την αποχώρηση της παράταξης της Γιώτας Πούλου που κατήγγειλε τις διαδικασίες τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν τηρεί τον κανονισμό με αποτέλεσμα να παραβιάζονται τα χρονικά όρια και να μην υπάρχει χρόνος για να συζητηθούν ουσιαστικά τα σοβαρά θέματα όπως στην προκειμένη περίπτωση το θέμα της παραλαβής του κτηρίου (πρώην Πνευματικό Κέντρο Λιβαδειάς) που στέγαζε το Πανεπιστήμιο.

«Αποχωρήσαμε διότι πραγματικά παραβιάζεται συστηματικά ο κανονισμός που προβλέπει συγκεκριμένο χρόνο για τη διάρκεια των δημοτικών συμβουλίων. Ο χρόνος είχε περάσει, η συνεδρίαση του Δ.Σ. η συνεδρίαση άρχισε στις 6 το απόγευμα, η ώρα ήταν περασμένες 10 το βράδυ και το θέμα που στη συνέχεια επρόκειτο να συζητηθεί ήταν αρκετά σοβαρό και αφορούσε στο κτήριο που στέγαζε το Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν πολλά αιτήματα δημοτών που ζητούν να ενημερωθούν για το τι ακριβώς έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά το κτήριο μεταξύ του Παντείου Πανεπιστημίου και του δήμου. Έχουμε πολλά σοβαρά ερωτήματα τα να θέσουμε δεν μπορούμε να το περάσουμε μέσα σε 5 λεπτά», είπε η κ. Πούλου που ζήτησε τη αναβολή της συνεδρίασης για την επόμενη ημέρα προκειμένου να υπάρχει αρκετός χρόνος για την εξέταση του θέματος όπως και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι δεδομένου ότι υπήρχαν και ζητήματα σχετικά με τη μελλοντική χρήση του κτηρίου, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό.

Ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής τόνισε οτι θέμα αφορούσε μόνο τη συγκρότηση επιτροπής παραλαβής των εγκαταστάσεων λόγω της αποχώρησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας και την παράδοση του στο Δήμο Λεβαδέων και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Ωστόσο νωρίτερα απαντώντας σε σχετική ερώτηση που προηγήθηκε των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αναφέρθηκε στις πρώτες σκέψεις για την χρήση του κτηρίου του πρώην Πνευματικού Κέντρου Λιβαδειάς.

Ο κ. Παπαγγελής που σε προηγούμενη συνεδρίαση είχε πει ότι θα χρησιμεύσει για την στέγαση υπηρεσιών του δήμου τώρα μετά και την πρόσφατη παρέμβαση φορέων όπως ο Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδειάς που ζητούν να λειτουργήσει και πάλι στο κτήριο το Πνευματικό Κέντρο έκανε γνωστό ότι εκεί μπορεί να φιλοξενηθούν υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να μειωθούν δαπάνες για ενοίκια αλλά να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος και για άλλους σκοπούς όπως η στέγαση της θεατρικής ομάδας του δήμου.

«Το κτήριο αυτό ήταν Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λιβαδειάς. Ήταν στο ισόγειο η πινακοθήκη Λαζαρή, στον επάνω όροφο η βιβλιοθήκη και το δημοτικό το ραδιόφωνο και κάτω η αίθουσα εκδηλώσεων και το θέατρο. Η χρήση πρέπει να είναι και πάλι για τον πολιτισμό», τόνισε ο Παναγιώτης Ψυχογιός και πρόσθεσε: «Το κακό είναι ότι με το πανεπιστήμιο χωρίστηκε το κτήριο σε δωμάτια και ο χώρος τώρα θέλει πάλι διαμόρφωση. Δηλαδή ο δήμος πρέπει να ξοδέψει χρήματα για να το επαναφέρει. Είχα κάνει την πρόταση ο δήμος που δαπάνησε κάποιο ποσό για τις μετατροπές προκειμένου να στεγαστεί το Πανεπιστήμιο να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα όμως από τη δημοτική αρχή δεν έχει γίνει τίποτα. Απεμπολεί τα δικαιώματα που έχει. Τα αντιμετωπίζει όλα πολύ λάρτζ όταν ο δήμος δεν έχει φράγκο για τίποτα. Κάτι δεν πάει καλά. Ο δήμος δεν διεκδικεί τίποτα από αυτά που πρέπει να πάρει».

Από την πλευρά του ο Πέτρος Αρκουμάνης αναφέρθηκε στην πρόταση του δημάρχου και της δημοτικής αρχής για την στέγαση στο κτήριο υπηρεσιών τονίζοντας όμως παράλληλα ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η πρόταση των πολιτιστικών συλλόγων.

«Υπάρχει μια πρόταση από το δήμο να χρησιμοποιηθεί για κάποιες υπηρεσίες του, αν υπάρχει οικονομικό συμφέρον για το δήμο, ενδεχομένως και για την τέλεση πολιτικών γάμων. Επίσης μπορεί το θέατρο να δοθεί στη θεατρική ομάδα του δήμου. Νομίζω ότι και αυτό που λένε οι πολιτιστικοί σύλλογοι πρέπει να το σκεφθούμε. Το συγκεκριμένο κτήριο στέγαζε το μοναδικό Πολιτιστικό Κέντρο που είχαμε στην περιοχή ως πρωτεύουσα νομού».

Τέλος για ακόμα μια φορά ο Ν. Παπαγγελής δεν προσήλθε στις καθιερωμένες δηλώσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων του Δ.Σ. αποφεύγοντας έτσι τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.