Συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς στην απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και κλείσιμο των υπηρεσιών

Κοινοποίηση στα Social Media

Με τα τρέχοντα κρίσιμα θέματα που αφορούν στις περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Λαμία.

«Παρά το ότι οδεύουμε στο τέλος του 2013 και παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στις Περιφέρειες τα χρήματα που δικαιούνται (ΚΑΠ), με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσχέρειες στον περιφερειακό προγραμματισμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς και πρόσθεσε: «Στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών με κεντρικό θέμα τα οικονομικά των Περιφερειών, επιβεβαιώθηκε πως η στάση του κράτους υποβαθμίζει την αυτοδιοίκηση και απαξιώνει τις αιρετές περιφέρειες»

Ακολούθως πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και συμφωνήθηκε ομόφωνα το κλείσιμο και η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που προτίθενται να προχωρήσουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να ζητήσει από την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας την απομάκρυνση των ΜΑΤ και των αστυνομικών δυνάμεων από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας δεδομένου ότι πάγια θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι ότι «τα κοινωνικά και εργασιακά προβλήματα επιλύονται πολιτικά και διεκδικητικά και όχι με χρήση βίας και καταστολή».

Στη συνέχεια, με αφορμή επίκαιρες ερωτήσεις για την πορεία έργων και τεχνικών προγραμμάτων συζητήθηκαν  η πορεία του προγράμματος «Πίνδος» που περιλαμβάνει έργα της Ευρυτανίας και με παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη έχει εξομαλυνθεί η χρηματοδοτική ροή και εξελίσσεται η υλοποίηση των ενταγμένων έργων καθώς και η εξέλιξη του έργου του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι με παρακάμψεις Μάκρης – Μακρακώμης, όπου προχωρούν οι διαδικασίες επικαιροποίησης μελετών και ολοκληρώνονται τα θέματα απαλλοτριώσεων προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες υλοποίησης του έργου.

Τέλος ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν η υποβολή πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας στο πρόγραμμα LEADER για την τουριστική προβολή της περιοχής νήσου Τριζονιών, καθώς και για την ανάδειξη με πολιτιστικές εκδηλώσεις και προβολής της τοπικής ποικιλίας της ελιάς, η εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και η έγκριση χρηματοδότησης με 188.605 ευρώ υποέργου μετατόπισης υπάρχοντος δικτύου ΟΤΕ, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες που ήδη υλοποιούνται για την ανακατασκευή και βελτίωση της οδού Μακαρίου στη Θήβα.

Το έργο, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ ήδη χρηματοδοτείται από πιστώσεις της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766) και περιλαμβάνει εργασίες από τη διασταύρωση προς ΚΕΠΒ έως τον κόμβο Πυρίου, προκειμένου να αναβαθμιστεί η κυκλοφορία στο τμήμα του παλιού εθνικού δρόμου Ελευσίνα – Θήβα – Λιβαδειά.

Στο Π.Σ. έγινε συζήτηση και ενημέρωση για τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπου ο Περιφερειάρχης, όπως είχε τοποθετηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση, είπε πως θα εξακολουθήσει η λειτουργία τους ως έχουν, αφού από τη νομική γνωμοδότηση δεν προέκυψαν προβλήματα νομιμότητας.

Τέλος, εγκρίθηκε ψήφισμα σύμφωνα με το κείμενο της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δήμου, Φορέων και Συλλόγων Σκύρου, που εκφράζει την πλήρη αντίθεση στην πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινή περιοχή της Σκύρου.

 

Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Αναστάσιος Χρονάς, η Σοφία (Ιωάννα) Ντούρου και ο Γιώργος Γκικόπουλος κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στο οποίο ανάφεραν μεταξύ άλλων: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών που ακολουθούνται και κατανοεί την όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων που  το βιοτικού τους επίπεδο καθημερινά χειροτερεύει. Αντιλαμβάνεται πλήρως την υπάρχουσα ανεργία την φτώχεια και την ανέχεια. Τα αδιέξοδα της εργατική λαϊκής οικογένειας. Γι αυτό θεωρεί απόλυτα αναγκαία και επιβεβλημένη την απεργία που αποφάσισαν οι οργανώσεις των εργαζομένων  για τις 6 Νοέμβρη 2013».

Επίσης σε παρέμβασή τους έκαναν λόγο για «απίστευτη σκληρότητα και αυταρχισμό απέναντι σε μαθητές» με αφορμή την κατάληψη που έκαναν στο σχολείο τους οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που είχε ως αποτέλεσμα «οι υπεύθυνοι της σχολής και η αστυνομία να οργανώσουν εισβολή στον χώρο της κατάληψης το βράδυ της 7ης του Οκτώβρη, αξιοποιώντας και την θέση του ΕΠΑΛ που βρίσκεται έξω από αυτήν και να συλλάβουν 20 μαθητές καλώντας παράλληλα τους εργαζόμενους της Λαμίας να συμπαρασταθούν στους καταδικασμένους μαθητές.

Ακόμα ζήτησαν να δοθούν στην δημοσιότητα όποιες δραστηριότητες του  αρμόδιου Υπουργείου και της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά τον Ασωπό Βοιωτίας, να ενημερωθούν για το αν προχωράει η καταγραφή των βιομηχανιών της περιοχής και η αξιολόγηση της ρύπανσης που κάθε μια προκαλεί και για τα όποια μέτρα μέχρι σήμερα έχουν παρθεί για την ουσιαστική βελτίωση της ύδρευσης σε Αυλίδα και Μεσσάπια.

Επίσης εξέφρασαν τη διαμαρτυρία και την ανησυχία τους «για το πώς υποστηρίζονται οι σεισμόπληκτοι της Βόρειας Λοκρίδας», μιλώντας για «ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων».