Αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημου του Γραικού από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο

Κοινοποίηση στα Social Media

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμος τέλεσε το Σάββατο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μακαριστού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Νικόδημου του Γραικού στον αύλειο χώρο του Θεραπευτηρίου Χρονίως Πασχόντων «Ο Άγιος Βλάσιος» στη Λιβαδειά παρουσία πλήθους κόσμου και 12 μητροπολιτών της Ιεραρχίας.

Παράλληλα ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας ζήτησε από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδειάς κ. Γεώργιο και τον δήμαρχο Λεβαδέων Νίκο Παπαγγελή τη μετονομασία του ιδρύματος σε Νικοδήμειο ίδρυμα και τον δρόμο που οδηγεί σε αυτό σε οδό Μητροπολίτου Νικοδήμου Γραικού.

Η τελετή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας αποτέλεσε μια τιμή και ευγνωμοσύνη στον επί 14 έτη Ποιμενάρχη της Βοιωτικής Εκκλησίας, ο οποίος αθόρυβα εργάσθηκε θέτοντας τις βάσεις και τα θεμέλια για την εποικοδόμηση ενός σπουδαίου έργου τόσο στην ποιμαντική διακονία όσο και στην κοινωνική προσφορά.

Της τελετής προηγήθηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο κ.Γεώργιο και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του Μακαριστού Ιεράρχου, στο Παρεκκλήσιο του Θεραπευτηρίου που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο τον Βουλευτή.

Στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος και αναφέρθηκε στον σεβαστό του Πνευματικό Πατέρα με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Ακολούθως μίλησαν ο Νικόλαος Γαλέτας σχετικά με το έργο του μακαριστού στους κωφαλάλους καθώς και ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας π. Δοσίθεος Καστόρης, οποίος παρουσίασε με παραστατικό τρόπο όλη τη ζωή, το έργο και την προσφορά του κυρού Νικοδήμου.

Τέλος ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην διακριτική και σιωπηλή παρουσία του αοιδίμου Ιεράρχου τονίζοντας ιδιαίτερα ότι ο τρόπος του αποκάλυπτε τον επίσκοπο και πατέρα.

Όπως είπε ο κ. Γεώργιος αποτελεί γενική ομολογία κλήρου και λαού η ουσιαστική και αθόρυβη προσφοράς του σεμνού ιεράρχης.

«Η αρχιερατεία του 1967-1981 υπήρξε για την τοπική μας εκκλησία μια γόνιμη και εξαιρετικά δημιουργική περίοδος, διοικητικής ανασυγκρότησης αλλά και πνευματικής αναγέννησης», σημείωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Μολονότι ουδέποτε επεδίωξε την αυτοπροβολή και τον εντυπωσιασμό ελάμπρυνε  το επισκοπικό αξίωμα».

Επίσης τόνισε: «Στην μνήμη όσων τον ζήσαμε και τον γνωρίσαμε από πολύ κοντά παραμένει ανεξίτηλα αποτυπωμένος ο χαρακτήρας του τον οποίο κοσμούσαν σπάνιες για την εποχή μας αρετές όπως ταπείνωση, ανεξικακία, δικαιοσύνη εργατικότατα, μεθοδικότητα, αίσθημα ευθύνης, αφιλοχρηματία, με επιστέγασμα τη θερμή και αδιαμφισβήτητη πίστη του στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού».

Εξήρε δε την πράξη του μακαριστού Μητροπολίτη να παραιτηθεί από την ενεργό υπηρεσία και να παραδώσει την Μητρόπολή του «στα ικανά χέρια του πνευματικού του τέκνου και επί πολλά έτη Ποιμενάρχου μας και σημερινού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου».

Ακόμα ευχαρίστησε το Θεό που τον αξίωσε να διαδεχθεί κατά την σειρά της αποστολικής διαδοχής επισκόπους και πνευματικούς ηγέτες τέτοιας ποιότητας και να πατά πάνω στις βάσεις και να εποικοδομεί πάνω στα ασφαλή θεμέλια που εκείνοι έθεσαν.

Ο κ. Γεώργιος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μακαριώτατο, όλους τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς καθώς και όλους που τίμησαν με την παρουσία τους τη μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κυρού Νικοδήμου.