Επιμένει η τρόικα για λουκέτο σε ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ

Κοινοποίηση στα Social Media

Παραμένουν τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθώς οι δανειστές της Ελλάδας εμμένουν στην θέση τους για λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014, ενώ η κυβέρνηση από τη άλλη, προειδοποιεί ότι νέα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν και συνεπώς η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.  Η πολιτική διαπραγμάτευση δεν είναι δυνατή σε αυτό το χρονικό σημείο, καθώς δεν υπάρχει συνομιλητής  στη Γερμανία, με την Μέρκελ να προειδοποιεί πως  δεν θα  έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση πριν το Δεκέμβριο. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ,εκτάκτως, τη Δευτέρα το πρωϊ στη Βαλέτα, με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Joseph Muscat και στις 17:30 στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, κ. Enrico Letta. Αν και στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρεται ότι θέμα των συναντήσεων θα είναι η συνεργασία με τις δύο χώρες κυρίως για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός Ελλάδας – Ιταλίας ενόψει της Προεδρίας των δύο χωρών στην Ε.Ε., ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει τη στήριξη του Ενρίκο Λέττα στην προσπάθεια που ξεκινά για πολιτική διαπραγμάτευση.

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είναι η δήλωση που έκανε έξω από το Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης.  Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε σε έντονο ύφος,  ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να αποδεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην οικονομία, όπως στις επενδύσεις, ξένο ενδιαφέρον, spreads κλπ».

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στη συνάντηση  του κυβερνητικού συμβουλίου διοικητικής μεταρρύθμισης τέθηκαν τα νέα μέτρα που ζητεί η τρόικα, τα οποία σύμφωνα με τους δανειστές, ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ και πρέπει να ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς, είναι μια συμφωνία με τους δανειστές και λύση στο χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος, χωρίς «νέα οριζόντια μέτρα».

Και ενώ η τρόικα επιμένει σε λουκέτο για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση επιθυμεί την αναδιάρθρωση εν λειτουργία και  εφόσον προκύψουν απολύσεις προσωπικού στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων να προσμετρηθούν στις συνολικές απολύσεις. Επίσης, εφόσον η Δικαιοσύνη αποφασίσει την απόλυση συμβασιούχων υπαλλήλων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές και ασφαλιστικά μέτρα, και αυτές να προσμετρηθούν στο συνολικό στόχο των απολύσεων. «Είναι θέματα που είχαν τεθεί στην τρόικα και θα δοθεί μεγάλη πολιτική μάχη σε όλα τα επίπεδα» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επιπλέον εκτιμάται ότι οι υπάλληλοι που θα βρεθούν εκτός, επειδή είναι πειθαρχικά ελεγχόμενοι, μέχρι τέλος του χρόνου, θα είναι συνολικά 400-500.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης έγινε συζήτηση για την εκκρεμότητα των 1.349 διοικητικών πανεπιστημιακών για την ολοκλήρωση του πρώτου κύματος κινητικότητας. «Μη απογραφή σημαίνει πειθαρχικές συνέπειες» σημείωσαν πηγές τονίζοντας ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας.

Επιπρόσθετα έγινε μια πρώτη κουβέντα και για το δεύτερο κύμα κινητικότητας για το οποίο έχει ζητηθεί από την τρόικα δίμηνη παράταση, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Σε αυτό το αίτημα δεν υπάρχει απάντηση και η αντίδραση της τρόικας δεν είναι ούτε αρνητική, ούτε θετική.

 

Πηγή: express.gr