Μετά το πετρέλαιο, με την εξισωτική συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ολοκληρώθηκε με το ποσό των 55.732.160 ευρώ σε 443.166 δικαιούχους αγρότες η πίστωση των λογαριασμών για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για το 2013, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ σειρά έχει να πιστωθούν τα χρήματα για την εξισωτική αποζημίωση.

Τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, μειωμένα κατά 15-30% βρίσκουν τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους οι αγρότες για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου, ενώ αντίστοιχες περικοπές αναμένονται και στην εξισωτική αποζημίωση, που καθυστέρησε κι άλλο η πληρωμή της.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν αγρότες δεν έχουν πληρωθεί καθόλου την επιστροφή του ΕΦΚ. Η απάντηση του υπουργείου είναι ότι μπαίνει από σήμερα σε εφαρμογή το μέτρο των συμψηφισμών με τις οφειλές στον ΟΓΑ, οπότε όποιος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν παίρνει επιστροφή πετρελαίου.

Στις περιπτώσεις που τα ποσά για το πετρέλαιο είναι μειωμένα μέχρι και 30% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης αυτό οφείλεται, σύμφωνα πάλι με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην περικοπή κατά 22% που επέβαλε η τρόικα. Και η περικοπή ήταν αναδρομική και αφορούσε και την προκαταβολή της άνοιξης.

Προφανώς δεν υπήρξε κανένα τεχνικό πρόβλημα, ούτε καμία καθυστέρηση στις πληρωμές, απλά έπρεπε να διασταυρωθούν οι καρτέλες του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον ΟΓΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών έκανε την αναπροσαρμογή με την αναδρομική μείωση κατά 22%.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Από το βράδυ της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου άρχισαν να μπαίνουν τελικά τα χρήματα για τη δεύτερη δόση της επιστροφής του πετρελαίου των αγροτών στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Μετά τη διευθέτηση του τεχνικού προβλήματος, στην οποία απέδωσε την καθυστέρηση σχεδόν μίας εβδομάδας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα χρήματα άρχισαν να φαίνονται στο σύστημα των δικαιούχων.

Όμως από το πρωί της Παρασκευής, που αναγνώστες του Agronews πήγαν στις τράπεζες να δουν τι ποσά είχαν κατατεθεί, διαπίστωσαν ότι ήταν μειωμένα κατά 30-50% σε σχέση με την προκαταβολή που είχε δοθεί στις αρχές της άνοιξης. Αυτό σημαίνει ότι ούτε καν η αναπροσαρμογή με τον αυξημένο συντελεστή από τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει προσμετρηθεί.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στην πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, καθιστώντας αναξιόπιστες και τις δύο ανακοινώσεις στις οποίες προέβη μέσα σε μία εβδομάδα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης και με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τα χρήματα της εξισωτικής θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων από το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση τεχνικά προβλήματα εμπόδισαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Τώρα η εξόφληση της εξισωτικής αποζημίωσης για το 2012, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, μετατέθηκε για το απόγευμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, οπότε και θα μπορούν να κάνουν ανάληψη από το ΑΤΜ την επόμενη μέρα, εφόσον, βεβαίως, δεν παρουσιαστούν και πάλι τεχνικά προβλήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

από http://www.agronews.gr