Ανοιχτή επιστολή στο δήμαρχο Λιβαδειάς από τον Μορφωτικό Σύλλογο

Κοινοποίηση στα Social Media

Κύριε Δήμαρχε,

Ελπίζουμε να μας δικαιώσετε που για πρώτη φορά έξω από τις συνήθειες μας αναγκαζόμαστε να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας, χωρίς να μεσολαβήσει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση μας.

Και αυτό γιατί θεωρούμε ότι η υπόθεση μεταστέγασης των Δημοτικών υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων, αφορά όλους τους πολίτες της Λιβαδειάς, όλους τους φορείς και προπαντός τους ανθρώπους των Γραμμάτων, της Επιστήμης και των Καλών Τεχνών.

Αφορμή για όλα αυτά υπήρξε δημοσίευμα της έγκριτης ημερήσιας τοπικής εφημερίδας Βοιωτικής Ώρας στο φύλλο του Σαββάτου 28/9/13, όπου έπειτα από σχετική ερώτηση δημότη στο Δημοτικό Συμβούλιο διατυπώσατε δημόσια ότι υπάρχει σκέψη να μεταστεγάσετε τις υπηρεσίες του Δήμου, μέρος ή στο σύνολο τους στον απελευθερωμένο χώρο της Πανεπιστημιακής Σχολής του άλλοτε Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λεβαδέων.

Σας γνωρίζουμε φίλε κύριε Δήμαρχε, ότι προ της εγκαταστάσεως της Πανεπιστημιακής Σχολής στον εν λόγω χώρο λειτουργούσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας, το Δημοτικό Ραδιόφωνο, το Δημοτικό Θέατρο, η Κινηματογραφική Λέσχη, η Αίθουσα Πινάκων Θόδωρου Λαζαρή, η Αίθουσα Πινάκων Νικολάου Μέγα, η Αίθουσα Ελευθερίου Γονή, και μία μεγάλη αίθουσα (Πολυχώρος), πολλαπλών πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Είναι σε όλους μας γνωστή η νομική υπόσταση του Πνευματικού Κέντρου και η λειτουργία του σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο ως Πνευματικού Κέντρου. Είναι επίσης γνωστό ότι τα έργα του Θόδωρου Λαζαρή και του Νικολάου Μέγα εδόθησαν στο Δήμο με τη δέσμευση και την προϋπόθεση να κοσμούν το εν λόγω Πνευματικό Κέντρο. Άλλως θα έπρεπε να επιστραφούν στους δωρητές ή στους κληρονόμους τους. 

Με την ευκαιρία της αποχώρησης της Πανεπιστημιακής Σχολής εύλογα θα πρέπει να αποκατασταθούν εις την πρότερα κατάσταση οι δωρεές και να τεθούν σε λειτουργία οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με αφορμή λοιπόν τις σκέψεις για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου στο Πνευματικό Κέντρο είναι εύλογο να δημιουργηθούν αντιδράσεις σε πολίτες και φορείς.

Άλλωστε θεωρούμε καταχρηστική τη μεταστέγαση και νομικά αστήριχτη πέραν του ότι δεν προσφέρεται το κτιριακό συγκρότημα για Δημοτικό κατάστημα. Αντιθέτως θα απαιτηθούν για τη διαμόρφωση του τεράστιες και ασύμφορες δαπάνες.

Από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι έχει προταθεί η μεταστέγαση των υπηρεσιών του Δήμου και στο νεόδμητο διοικητήριο της πόλης σε προσφερόμενο χώρο.

Οι αντιλήψεις οι δικές μας όμως προσδοκούν ένα δημαρχείο, όπως έχουν όλες οι πρωτεύουσες των νομών της χώρας, με σύγχρονες οικοδομικές και αισθητικές προδιαγραφές. Και βέβαια ένα άλλο σύγχρονο Πνευματικό Κέντρο της τάξεως των 500ων-600ων θέσεων για την έκφραση όλων των πνευματικών και πολιτιστικών δρώμενων. Όπως θα επιθυμούσαμε και ένα ανοικτό και κλειστό κολυμβητήριο. 

Όλα αυτά έγιναν όνειρο θερινής νυκτός για τους συμπολίτες μας;

Φτάνει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι είμαστε κάτοχοι μιας πολιτιστικής κληρονομιάς της οποίας πρέπει να γίνουμε αντιλήπτορες και φύλακες και όχι επιλήσμονες και καθαιρέτες. 

Γνωρίζουμε κύριε Δήμαρχε τη λαμπρά σταδιοδρομία σας, την προσφορά σας στην αυτοδιοίκηση και την ορθοφροσύνη σας. Ελπίζουμε για όλους αυτούς τους λόγους και για άλλους που θα εκθέσουμε με σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση μας ότι δεν θα παρθεί καμιά βιαστική απόφαση από σας και το σεβαστό Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Για το Δ.Σ. 

Ο Πρόεδρος του Μορφωτικού 

Συλλόγου Λεβαδείας 

Γεώργιος Κωσταγιάννης