Κοινή διαπίστωση είναι η αναγκαιότητα του παζαριού στη Λιβαδειά, κοινή και η διαπίστωση ότι παζάρι χωρίς ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν γίνεται.
Σημεία τριβής δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης η πρόταση παραχώρησης της καθαριότητας του χώρου σε ιδιώτη, ο τρόπος ενοικίασης των παραγκών γα τις ταβέρνες σε άλλο χώρο πέραν αυτού που ήδη έχει νοικιάσει ο δήμος με τους ενδιαφερόμενους να πληρώνουν και στον δήμο και στον ιδιοκτήτη της νέας έκτασης και για άλλη μία φορά ο αριθμός των στρεμμάτων για τα οποία καταβάλει μίσθωμα ο δήμος Λιβαδειάς.
Θετική χαρακτηρίστηκε η πρόταση του Κώστα Σωτηρόπουλου που πρότεινε το αντίτιμο για τις παράγκες να καταβάλλεται απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό του δήμου παρακάμπτοντας έτσι σειρά προβλημάτων.
«Ο τρόπος διεξαγωγής είναι αρκετά καλός γιατί ο κλειστός χώρος είναι πιο ελεγχόμενος», σημείωσε ο Γιάννης Αποστόλου ενώ για μια ακόμα φορά υποστήριξε ότι η έκταση που διεξάγεται το παζάρι στην πραγματικότητα είναι μικρότερη από αυτή για την οποία πληρώνει ενοίκιο ο δήμος.
«Η έκταση είναι μικρότερη και αυτό αποτελεί παράβαση της διακήρυξης», είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι όπως είναι ο χώρος διεξαγωγής εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων επισημαίνοντας: «Εύχομαι να μην συμβούν έντονες βροχοπτώσεις γιατί ξέρουμε ότι το ποτάμι που είναι δίπλα είναι επικίνδυνο και αν αυτό φουσκώσει θα έχουμε άσχημες συνέπειες».
Αναφορά έκανε και στο τρόπο ενοικίασης παραγκών για την στέγαση των ταβερνών. Φέτος ο δήμος θα χρησιμοποιήσει και έναν χώρο μπροστά στην περσινή είσοδο του παζαριού με έναν τρόπο που προκαλεί ερωτηματικά.
Πιο συγκεκριμένα όσοι θέλουν να στήσουν ταβέρνα θα καταβάλουν ένα αντίτιμο (1100 ευρώ) στον δήμο και άλλα 200 ευρώ στον ιδιοκτήτη της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί για τις περίπου 20 παράγκες.
«Οι ταβέρνες πράγματι είναι καλό και πρέπει να είναι εκτός παζαριού. Δημιουργούν πρόβλημα όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στους παζαριώτες», είπε ο κ. Αποστόλου ο οποίος αναφερόμενος στον τρόπο που αυτό θα γίνει υποστήριξε ότι η μεταφορά τους σωστά γίνεται ωστόσο αναφερόμενος στις ενέργειες της δημοτικής αρχής σημείωσε «Οι διενέργειες αυτές δεν ξέρουν που αποσκοπούν, έχω κάποιες υπόνοιες».
Τέλος σχετικά με την πρόταση της δημοτικής αρχής να αναλάβει ιδιώτης την καθαριότητα του χώρου της εμποροπανήγυρης (γεγονός για το οποίο ο πρόεδρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ επαρχίας Λιβαδειάς Νίκος Μπούρας χτύπησε «καμπανάκι» κάνοντας λόγο για κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση) ο κ. Αποστόλου είπε ότι είναι αντίθετος με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας αλλά «αυτήν τη στιγμή ο δήμος έχει έλλειψη ως προς το προσωπικό και δεν μπορούν οι υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν το παζάρι που θέλει κάθε μέρα και κάθε νύχτα καθάρισμα»
Η Γιώτα Πούλου έδωσε έμφαση στο ότι οι έμποροι που συμμετέχουν στο παζάρι ζητούν μείωση στις τιμές ενοικίασης των παραγκών, θύμισε ότι πέρσι ένας μεγάλος χώρος είχε μείνει ξενοίκιαστος ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τις ταβέρνες.
«Αντί να δούμε αυτόν τον χώρο που τον έχει νοικιάσει ο Δήμος και να δούμε μια καλύτερη χωροθετηση των παραγκών ή των ταβερνών η δημοτική αρχή φέρνει ένα άρθρο στην κανονιστική πράξη το οποίο δημιουργεί ένα παραπάζαρο μέσα στο παζάρι. Παίρνει δηλαδή μια έκταση έξω από το παζάρι για να πάει εκεί τις ταβέρνες, δεν μειώνει καθόλου την τιμή, χρεώνει 1.100 ευρώ την παράγκα η οποία θα έχει χρήση ταβέρνας και υποχρεώνει αυτούς τους παζαριώτες να νοικιάσουν αυτήν την έκταση από ιδιώτη έναντι 200 ευρώ. Κανείς όμως δεν διασφαλίζει ότι το τίμημα που θα καταβληθεί πραγματικά θα είναι 200 και όχι 2000 ευρώ», είπε η κ. Πούλου και πρόσθεσε: «Είμαστε σύμφωνοι με το παζάρι, είμαστε σύμφωνοι να το αναβαθμίσουμε, να το προπαγανδίσουμε γιατί αποτελεί μεγάλο έσοδο για τον δήμο, όμως δεν πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα σε διάφορές παραεμπορικές εκμεταλλεύσεις».
Για το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν επιτρέπεται η καθαριότητα να ανατεθεί σε ιδιώτες και μόνο που το ακούω αυτό τρομάζω, γιατί όλες οι υπηρεσίες που είναι ανταποδοτικές στον δήμο κινδυνεύουν να φτάσουν στα χέρια ιδιωτών. Μην ξεχνάτε δε ότι μετά απο κάθε παζάρι υπάρχει η δυνατότητα και μπαίνουν μέσα οχήματα που διευκολύνουν το έργο της καθαριότητας. Ο δήμος έχει δική του υπηρεσία καθαριότητας που μπορεί να καταφέρει όπως άλλωστε και κάθε χρόνο».
Υπέρ της ενίσχυσης της εμποροπανήγυρης τάχθηκε και ο Νώντας Κοτσικώνας.
«Η εμποροπανήγυρις είναι ένας λαϊκός θεσμός που τον στηρίζουμε. Τον στηρίζουμε και εμείς και οι δημότες. Στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης πρέπει ο θεσμός αυτός να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», είπε και συμπλήρωσε: «Προϋπόθεση είναι να εξασφαλίζουμε και στους παζαριώτες και στους επισκέπτες, τις καλύτερες συνθήκες διαμονής. Ενώ υπήρχει η δυνατότητα στον συγκεκριμένο χώρο που έχει ενοικιάσει ο δήμος η δημοτική αρχή να προσχωρήσει σε έργα υποδομής διαμορφώνοντας καλύτερες συνθήκες οι συνθήκες αυτές δεν έχουν εξασφαλιστεί»
Ο κ. Κοτσικώνας υποστήριξε ακόμα ότι οι τιμές στις παράγκες θα έπρεπε να μειωθούν, τουλάχιστον κατά 20%, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της καθαριότητας τονίζοντας ότι «είναι απογοητευτικό για τον δήμο και δημιουργεί προβλήματα το γεγονός ότι η καθαριότητα στον χώρο του παζαριού δεν θα γίνει από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, αλλά θα δοθεί σε εργολάβο.
Επίσης χαρακτήρισε δικαιολογίες τα όσα υποστήριξε η δημοτική αρχή ότι δηλαδή δεν υπάρχει δυνατότητα από την υπηρεσία καθαριότητας, δεν υπάρχει προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές.
«Αυτό έχει να κάνει με την κατάσταση που επικρατεί στον δήμο. Όταν δια στόματος δημάρχου λέγεται ότι αναγκάζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να οδηγεί απορριμματοφόρα και να συλλέγει σκουπίδια, τι να πει κανείς; Η κατάσταση είναι αρνητική, τραγική αλλά αυτά πρέπει να τα δουν αυτοί που υποστηρίζουν αυτές τις πολιτικές γενικότερα».
Ακόμα ο κ. Κοτσικώνας διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις ως προς τον τρόπο που θα δοθούν οι ταβέρνες.
Ο δήμαρχος Λεβαδέων Νίκος Παπαγγελής αρχικά αναφέρθηκε στην αλλαγή του χώρου διεξαγωγής του παζαριού που έγινε στην δική του θητεία δίνοντας με τον τρόπο αυτό λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα.
«Τα δυο χρόνια που έχουμε διενεργήσει με αυτόν τον τρόπο το παζάρι, δεν ενοχλούμε την κοινωνία και τους πολίτες», είπε και συνέχισε: «Η εμποροπανήγυρη είναι σε κλειστό χώρο, και μπορεί ο καθένας να μετρήσει πόσες παράγκες είναι στημένες, ποια είναι η τιμή μονάδος και να ζητήσει ακριβώς τον απολογισμό στα χρήματα. Δεν υπάρχει κανένα παραπάζαρο».
Υποστήριξε επίσης ότι με την χρήση του νέου χώρου για τις ταβέρνες διευκολύνεται η οδός πρόσβασης στην εμποροπανήγυρη.
Όσο για τον τρόπο που θα ενοικιαστούν οι παράγκες για τις ταβέρνες είπε: «Είναι συγκεκριμένες οι τιμές που πέρασε το ΔΣ στην κανονιστική απόφαση και συγκεκριμένοι οι όροι ενοικίασης από τον ιδιώτη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία στην εμποροπανήγυρη, ενώ θα έχει μια πιο ωραία είσοδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Δήμος θα τοποθετήσει στον συγκεκριμένο χώρο εκείνους που θα στήσουν ταβέρνες, απλώς ο κάθε συμμετέχων θα πρέπει να πληρώσει ένα αντίτιμο 200 ευρώ για κάθε παράγκα στον ιδιοκτήτη του χώρου που με συγκεκριμένο συμφωνητικό δεν θα μπορέσει να ζητήσει παραπάνω. Τέλος ο δήμος θα έχει την επιλογή του ποιος θα μπει μέσα».
Ωστόσο παραμένει η απορία γιατί η δημοτική αρχή δεν ενοικίασε η ίδια το νέο χώρο ή γιατί δεν τράβηξε τις παράγκες πιο πίσω από την στιγμή που (όπως φάνηκε πέρσι πάρα πολλές έμειναν άδειες) είχε τη δυνατότητα ώστε και πάλι μπροστά να στεγαστούν οι ταβέρνες σε χώρο όμως που ήδη πληρώνει ο δήμος και όχι σε χώρο άλλου ιδιοκτήτη στον οποίο πρέπει να καταβληθεί από τους ενδιαφερόμενους πρόσθετο αντίτιμο.