Επιστολή του Σωματείου «Ένωση» προς το ΥΠΕΚΑ

Κοινοποίηση στα Social Media

Επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ απέστειλε το Σωματείο Εργαζομένων στην Αλουμίνιον «Ένωση» με την οποία απαντά αφενός σε ερώτηση που κατάθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  Αθανάσιος Πετράκος και Ευγενία Ουζουνίδου σχετικά με το τιμολογιακό καθεστώς της ΔΕΗ προς την επιχείρηση και αφετέρου προβάλει σχετικά στοιχεία αντικρούοντας τις απόψεις περί ευνοϊκής μεταχείρισης.

«Είναι γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίου είχε πάρει άδεια αυτοπαραγωγού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας (ΣΗΘ). Ο Κ. Φώλιας μετέτρεψε την άδεια σε παραγωγού και έδωσε το δικαίωμα να πουλά την ενέργεια που παράγει προς 55 ευρώ /mwh και να αγοράζει την ενέργεια που καταναλώνει προς 40,7 ευρώ /mwh. Στην συνέχεια η κ. Μπιρμπίλη μετέτρεψε την άδεια από ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ την οποία η Ε.Ε. εξομοιώνει με τις ΑΠΕ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε δώρο στον όμιλο Μυτιληναίου το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 δίνοντας το δικαίωμα ολόκληρη παραγωγή των 340 mw να εκλαμβάνεται ως ΑΠΕ και να αγοράζεται προνομιακά με τελικό κέρδος για τον όμιλο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο βουλευτές.

Και καταλήγοντας ερωτούν την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αν «θα καταργηθεί το άρθρο 197 του Ν. 4001/2011 σύμφωνα με το οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου ωφελείται πάνω από 50 εκ. ευρώ ετησίως σε βάρος της ΔΕΗ, του ΛΑΓΗΕ και των Ελλήνων Καταναλωτών» και γιατί «δεν αυτό-τροφοδοτείται με ρεύμα από την ΣΗΘ το εργοστάσιο του Αλουμινίου με δεδομένο ότι αυτός ήταν ο λόγος κατασκευής  της (ΣΗΘ), ώστε να διασφαλιστούν και οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στην Αλουμίνιο Ελλάδος και ταυτοχρόνως να μην ζημιώνεται η ΔΕΗ».

Από την πλευρά του το Σωματείο των εργαζομένων την Αλουμίνιον αναφέρει: «Η επίκαιρη ερώτηση βουλευτή για δήθεν «χαριστικές» ρυθμίσεις υπέρ του Ομίλου Μυτιληναίος μας γεμίζει απογοήτευση και αγανάκτηση, πρώτον γιατί στηρίζεται σε ανακριβή δημοσιεύματα και δεύτερον και σημαντικότερο  γιατί μέσα από  αυτή ουσιαστικά ζητείται το κλείσιμο του Αλουμινίου (με την προτεινόμενη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ)». Και προσθέτει: «Αλήθεια τι επιδιώκεται και ποιο μπορεί να είναι το όφελος από το κλείσιμο  μιας επιχείρησης που απασχολεί άμεσα περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, αποτελεί τη βασικότερη πηγή  εσόδων για μια ολόκληρη Ελληνική επαρχία, ενισχύει την Εθνική οικονομία και με τις προσπάθειες και των εργαζομένων  μπορεί ακόμα και στέκεται ανταγωνιστικά μέσα στο ιδιαίτερα δύσκολο Ελληνικό αλλά και διεθνές οικονομικό περιβάλλον».

Παράλληλα θεωρεί υποχρέωσή του να αποκαταστήσει την αλήθεια όπως σημειώνει χαρακτηριστικά και επισημαίνει ότι «η Αλουμίνιον δεν αγόρασε ποτέ από τη ΔΕΗ ρεύμα σε τιμή «κάτω του κόστους» και «η ΔΕΗ δεν ζημιώθηκε και δεν ζημιώνεται από την Αλουμίνιον» ούτε «επιδοτείται» με ειδική ρύθμιση χρέωσης γιατί «όπως είναι γνωστό από το 2008 τα τιμολόγια Υψηλής Τάσης (Α150) απελευθερώθηκαν  μετά από υπουργική απόφαση στην οποία όμως ρητά αναφέρεται ότι η τιμολόγηση θα πρέπει να καθορίζεται μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, διαδικασία η οποία δεν τηρήθηκε από την ΔΕΗ».

Θυμίζει επίσης ότι «με βάση την απόφαση αυτή η Αλουμίνιον ήδη βρίσκεται σε διαιτησία με τη ΔΕΗ για να καθοριστεί η τιμολόγηση και να λήξει η εκκρεμότητα που υπάρχει» και σημειώνει: «Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι δυο πλευρές (ΔΕΗ – ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ) έχουν δεσμευτεί ότι θα αποδεχτούν και θα σεβαστούν την απόφαση της διαιτησίας».

Το Σωματείο αναφέρει ακόμα ότι οι διατάξεις του ΥΠΕΚΑ που αφορούν τη μετατροπή της άδειας ΣΗΘ σε ΣΗΘΥΑ,  είναι απόλυτα σύμφωνες με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

«Θεωρούμε αν μη τι άλλο παράλογο το να θεωρεί κανείς ότι οι κοινοτικές οδηγίες είναι «φωτογραφικές» και ότι δημιουργούνται στοχευμένα υπέρ μιας ελληνικής εταιρείας,  ειδικά όταν η μονάδα στην οποία αναφέρονται (ΣΗΘ) λειτουργεί επί τέσσερα χρόνια δοκιμαστικά και μάλιστα με ζημιά, περιμένοντας πότε θα «ξεκολλήσει» η αδειοδότηση από τη γραφειοκρατία», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το Σωματείο «το πιο παράλογο και εξοργιστικό όμως είναι το να αποτελεί μονίμως η Αλουμίνιον τον αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα ελλείμματα της αγοράς και να εμφανίζεται «εντέχνως» με επιλεκτικές και διαστρεβλωμένες διαρροές στα ΜΜΕ  ότι φταίει αποκλειστικά για την «τρύπα» σε ΔΕΗ και ΛΑΓΗΕ».

Στη συνέχεια θέτει τα εξής ερωτήματα τα οποία όπως υπογραμμίζει «παραμένουν σταθερά, πραγματικά και δεν αλλάζουν με βάση επικοινωνιακές σκοπιμότητες»:

Με την προτεινόμενη παύση λειτουργίας της Αλουμίνιον επιλύονται τα οικονομικά προβλήματα της ΔΕΗ ή μήπως στην πραγματικότητα δημιουργούνται περισσότερα;

Υπάρχει εναλλακτική λύση στην απασχόληση των. 1500 εργαζομένων της Αλουμίνιον Α.Ε. σε μια αγορά που η ανεργία αυξάνεται καθημερινώς;

Η ανεργία και η επακόλουθη εξαθλίωση είναι το μέλλον που αξίζει σε μας και τις οικογένειές μας;

Και τέλος «δεν αφορά και δεν ενδιαφέρει κανέναν  η σημαντική απώλεια εσόδων για τη χώρα μας από την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας;».

Το ενδιαφέρον του Σωματείου και των εργαζομένων είναι «να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του εργοστασίου προς όφελος των εργαζομένων, της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας» και γι αυτό καλεί το υπουργείο και όλους τους εμπλεκόμενους να πάρουν ξεκάθαρη θέση, «να σκεφτούν σοβαρά το μέλλον και να συμβάλουν στην εξεύρεση μιας οριστικής και δίκαιης λύσης».