Η φωτιά του καλοκαιριού προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο ΧΥΤΑ και τα έργα για την αποκατάστασή του πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό.
Για άλλη μια φορά όμως το θέμα του ΧΥΤΑ στάθηκε αφορμή να διασταυρώσουν τα ξίφη δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.
Η δημοτική αρχή κατηγορήθηκε ότι πρότεινε έναν αμφιλεγόμενο τρόπο επιλογής αναδόχου για το έργο προκαλώντας τις αντιδράσεις της μειοψηφίας αφού σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ο δήμος θα επιλέξει και θα καλέσει για προσφορά ένα συγκεκριμένο αριθμό εργοληπτών και από αυτούς στη συνέχεια θα επιλεγεί (από την αρμόδια επιτροπή) ποιος ή ποιοι θα πάρουν το έργο.
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Γιάννης Αποστόλου συμφωνώντας με το κατεπείγον του έργου πρότεινε (χωρίς όμως να γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία) την απευθείας ανάθεση κάτι που όπως σημείωσε ήδη έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις ο κ. Παπαγγελής.
«Το θέμα ήταν δύσκολο, ότι απόφαση και να παίρναμε θα τα ακούγαμε. Η άποψη μου λαμβάνοντας υπόψη την άμεση ανάγκη για το έργο, το κατεπείγον αλλά και την επικινδυνότητα που υπάρχει ήταν να γίνει απευθείας ανάθεση γιατί η άλλη διαδικασία που αποφασίστηκε από τη δημοτική αρχή θα μας πάει πολύ μακριά, τα προβλήματα που θα προκύψουν από την καθυστέρηση θα είναι περισσότερα και οι ζημιές σε περίπτωση θεομηνίας θα είναι πολύ επιβαρυντικές για τον δήμο».
Η Γιώτα Πούλου επέρριψε ευθύνες στο δήμαρχο Νίκο Παπαγγελή και τη δημοτική αρχή τονίζοντας ότι ήδη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις διαδικασίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ.
«Σας υπενθυμίζω ότι από τις 29 Αυγούστου που είχαμε το άσχημο γεγονός της πυρκαγιάς και μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή δεν είχε κατασταλάξει ακόμα τον τρόπο που θα κατασκευάσει το έργο. Σήμερα ήρθε μια πρόταση στο ΔΣ, η οποία θα μας οδηγήσει σε διαδικασίες χειρότερες χρονικά από αυτές του ανοιχτού διαγωνισμού. Η πρόταση, λοιπόν, με διαπραγμάτευση και με καλεσμένους μόνο μερικούς εργολήπτες, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και μεταξύ των υπολοίπων εργοληπτών ενώ δεν μας διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις με προσφυγές ή ενστάσεις που ξέρετε ότι προβλέπονται για κάθε διοικητική πράξη», είπε η κ. Πούλου.
Παράλληλα επεσήμανε πως για το έργο της τάξης του περίπου 1.150.000 ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη «και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πως θα εξασφαλιστεί αυτό» και ότι «οι πολίτες που θα επιβαρυνθούν την μεταφορά των απορριμμάτων στην Θήβα θα επιβαρυνθούν και άλλο σε πιθανή αύξηση των δημοτικών τελών, ο δήμος ίσως καλύψει το ΦΠΑ από δικά του χρήματα ή θα οδηγηθεί σε δανεισμό».
Και κατέληξε: «Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να τα παρουσιάζει τόσο πρόχειρα τα πράγματα. Θα έπρεπε να είχε προχωρήσει τις διαδικασίες, στην επισκευή ενός τμήματος για να μην προχωρήσουμε στην μεταφορά των σκουπιδιών στην Θήβα, να μην προκαλείται μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση και να μην επιβαρύνονται οι πολίτες. Αυτά δυστυχώς δεν τα έκανε».
Υπέρ της διαδικασίας του διαγωνισμού τάχθηκε ο Νώντας Κοτσικώνας λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς διευκρινίσαμε ότι εφόσον υπάρχει, σοβαρό πρόβλημα με το ΧΥΤΑ, δεν θα έπρεπε να φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση βέβαια, θα πρέπει το έργο να γίνει όσο το δυνατό ταχύτερα, με το λιγότερο κόστος για τους δημότες και με την πιο καθαρή, την πιο αδιάβλητη διαδικασία». Και συμπλήρωσε: «Η πιο αδιάβλητη διαδικασία δεν είναι άλλη από τον ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Αυτήν την πρόταση στηρίξαμε και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι καταλήξαμε σε μια διαφορετική πρόταση που εν ολίγοις λέει ότι θα γίνει πρόσκληση σε συγκεκριμένο αριθμό εργοληπτών της περιοχής μας που έχουν τα τυπικά προσόντα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής αφού σημείωσε ότι σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ συνολικά πρόκειται για δύο έργα, την αποκατάστασή του και την αποκατάσταση του δρόμου.
«Το πρώτο θα πρέπει να γίνει κατεπειγόντως για να προλάβουμε τις δύσκολες καιρικές συνθήκες το χειμώνα και να μειώσουμε τον χρόνο που θα μεταφέρονται τα απορρίμματα από την Λιβαδειά στην Θήβα», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχουν 3 τρόποι. Ο πρώτος είναι να γίνει με διαδικασία κανονική που θα πάρει 60 μέρες συν το χρόνο σε περίπτωση ενστάσεων. Ο δεύτερος είναι η απευθείας ανάθεση σε έναν και ο τρίτος είναι με έναν περιορισμένο αριθμό προσκλήσεων, όπως πέρασε από το ΔΣ».
Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο τρόπο του δημάρχου «η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίσει για ένα αριθμό ικανών εργοληπτικών εταιρειών , έτσι ώστε με κριτήριο την προσφορότερη οικονομική πρόταση να γίνει ανάθεση του έργου και θεωρώ ότι έτσι θα γίνει με γρήγορες διαδικασίες το έργο».