«Βασική προτεραιότητα για εμάς είναι ο φεντεραλισμός, δηλαδή η ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης. Επιδιώκουμε να μετεξελιχθεί η ΕΕ σε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει να μεταβούμε στην Ευρώπη των πολιτών με δημοκρατία, σεβασμό στο ατομικά δικαιώματα των πολιτών και δίκαιο κοινωνικό κράτος σε περιβάλλον οικονομικής ευμάρειας», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φεντεραλιστικού Κόμματος Χαράλαμπος Σταμέλος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων σε πολιτική εκδήλωση στη Λιβαδειά.
Και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη θα αποκλείει κάθε είδους μνημόνια ή άλλες εξοντωτικές πολιτικές λιτότητας. Το βιοτικό επίπεδο των κρατών της Νότιας Ευρώπης θα ανέλθει στο αντίστοιχο επίπεδο των κρατών της Βόρειας Ευρώπης με ειρηνικές διαδικασίες και όχι με πόλεμο που τόσο πολύ έχει ματώσει την Ευρώπη τον 20° αιώνα».
Σύμφωνα με τον Χ. Σταμέλο στον 21° αιώνα οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει «να έχουν τον λόγο για μια αξιοκρατική και δίκαιη κοινωνία με ανακατανομή του πλούτου, ελεύθερη οικονομία και κοινωνική μέριμνα και ευαισθησία για όλες και για όλους».
Επίσης τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα διαφωνεί «με την σημερινή αντιδημοκρατική και ακραία νεοφιλελεύθερη πορεία της ΕΕ» και επιδιώκει μία διαφορετική Ευρώπη «με έμφαση στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην δικαιοσύνη με ειρήνη και ασφάλεια για την Ευρώπη και τον κόσμο».
Το νέο κόμμα όπως είπε ο πρόεδρός του κινείται «στον μεσαίο χώρο και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό».
Παράλληλα ο Χαράλαμπος Σταμέλος ξεκαθάρισε ότι με τον φεντεραλισμό δεν κινδυνεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των πολιτών ούτε ο πολιτισμός του κάθε κράτους αλλά αντίθετα αποκτά δύναμη ο πολίτης στον τόπο του.
«Αυτό που επιθυμούμε είναι ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες δεν τα έχουν», επεσήμανε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπάρχει σε κάθε κράτος όπως θα συνεχίσει να υπάρχει και η κυβέρνηση των Βρυξελών. Αυτή τη στιγμή όμως η κυβέρνηση των Βρυξελών που είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ελέγχεται από κανέναν. Εμείς λέμε ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, όπως και επίσης η δομή και οι αρμοδιότητες. Θέλουμε οι ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουν και να ελέγχουν την Ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Και κατέληξε: «Βεβαίως και θα υπάρχει το ελληνικό σύνταγμα, βεβαίως και θα υπάρχει η προμετωπίδα που είναι η ορθοδοξία, βεβαίως θα υπάρχει η εθνική γλώσσα και ο πολιτισμός η Παγκοσμιοποίηση είναι κάτι που είναι αντίθετο από εμάς».
Το Ευρωπαϊκό Φεντεραλιστικό Κόμμα είναι νέο κόμμα πανευρωπαϊκό και λειτουργεί σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ιδρύθηκε το 2011 στο Παρίσι με το πρώτο Συνέδριο και από τότε έχει επεκταθεί σε 18 χώρες.