Ανακοίνωση της Κ.Ο. Λιβαδειάς του ΚΚΕ σχετικά με το ρόλο των φασιστικών οργανώσεων και της Χρυσής Αυγής

Κοινοποίηση στα Social Media

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί μια φασιστική οργάνωση ιδεολογικών και πολιτικών απογόνων του ναζισμού. Όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική, όπως θέλει δήθεν να παρουσιάζεται, αλλά είναι γέννημα – θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος. Αξιοποιείται από το αστικό πολιτικό σύστημα, για να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που βασανίζουν την εργατική λαϊκή οικογένεια, να στρέψει τον έναν εργάτη απέναντι στον άλλο με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η δράση τέτοιων οργανώσεων πραγματοποιείται όταν το αστικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια που γεννάει η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων. Τότε αναλαμβάνουν πιο ενεργό δράση τέτοιες φασιστικές οργανώσεις σαν τη Χρυσή Αυγή που σπέρνουν το μίσος ανάμεσα στους εργάτες, αναγορεύοντας σαν εχθρό τον εργάτη που έχει άλλο χρώμα, θρησκεία, πατρίδα.

Στην προσπάθεια της να εγκλωβίσει τον λαό παρουσιάζει «κοινωνικό πρόσωπο» με μοίρασμα τροφίμων σε Έλληνες, αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες και άλλα τέτοια. Ουσιαστικά αυτό που επιδιώκουν είναι μέσα από αυτές τις πράξεις να αποκτήσουν την ανοχή του λαού που θα νομιμοποιεί την εγκληματική τους δράση ενάντια στον οργανωμένο λαό που παλεύει κόντρα στους καπιταλιστές για το δίκιο του.

Ακόμα όμως και αυτές οι «κοινωνικές» πράξεις δείχνουν πόσο ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό είναι. Προτρέπουν τους Έλληνες να δουλέψουν με μισθούς πείνας αντί να διεκδικήσουν. Προτρέπουν τους Έλληνες να σκύψουν το κεφάλι και να περιμένουν στην ουρά για ελεημοσύνη αντί να αγωνιστούν για μια αξιοπρεπή ζωή. Προτρέπουν τους Έλληνες να πετάξουν έξω από τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους μετανάστες και τα παιδιά τους, όμως κουβέντα δεν λένε για την εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Τέλος προτρέπουν τους Έλληνες να διοχετεύσουν την αγανάκτηση τους ανοίγοντας κεφάλια μεταναστών, αντί να την μετατρέψουν σε πάλη ενάντια στους καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται με τον πιο άγριο τρόπο Έλληνες και μετανάστες εργάτες.

Ακόμα και η στάση τους μέσα στη βουλή είναι ενδεικτική. Δεν αμφισβητούν το χρέος της χώρας, θέση τους είναι ότι το «πραγματικό» χρέος πρέπει να πληρωθεί, εννοείται από τον Ελληνικό λαό. Θέση τους είναι επίσης ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη επιχειρήσεων, βεβαίως δεν κάνουν λόγο για το ύψος του μεροκάματου, τις συλλογικές συμβάσεις και τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Επίσης θέση τους είναι η εθνικοποίηση των χρεοκοπημένων τραπεζών, δηλαδή ο λαός να αναλάβει και τα χρέη των τραπεζών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και συνολικά το λαό της Λιβαδειάς να γυρίσει την πλάτη σε τέτοιες φασιστικές οργανώσεις. Καλούμε τον λαό μην πάρει τρόφιμα ή άλλη τέτοιου είδους «βοήθεια». Ο ρόλος αυτών των οργανώσεων είναι ύπουλος και στόχος τους είναι να τσακίσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, να σώσουν βιομήχανους, εφοπλιστές, και εργοδότες, γι’ αυτούς δουλεύουν.

Εμείς οι εργάτες και συνολικά ο φτωχός λαός δεν έχουμε ανάγκη από το ξεροκόμματο που θα μας πετάξουν για να μας έχουν φιμωμένους. Δεν έχουμε ανάγκη από «υπερήρωες» που θα μας σώσουν από τους κακούς και διεφθαρμένους και μετά θα μας πατήσουν στο σβέρκο για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Καθένας και καθεμιά από μας έχει θέση στους αγώνες και έχει χρέος να συμμετέχει σε αυτούς. Η μαχητική απάντηση στο κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας που καλλιεργούν είναι η συσπείρωση των εργαζόμενων στα ταξικά σωματεία και επιτροπές αγώνα με ταξικό προσανατολισμό, η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ. Η συσπείρωση των ανέργων, των συνταξιούχων, των νοικοκυρών στις Λαϊκές Επιτροπές που υπάρχουν και εδώ στη Λιβαδειά. Η συσπείρωση των μαθητών στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Χρέος μας να εκφραστεί δυναμικά η ταξική αλληλεγγύη που θα δώσει δύναμη και ώθηση στο λαό να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ζωή που μας αξίζει.

Ο φασισμός δεν έρχεται απ’ το μέλλον
Καινούργιο τάχα κάτι να μας φέρει
Τι κρύβει μεσ’ τα δόντια του το ξέρω
Καθώς μου δίνει γελαστός το χέρι.

Οι ρίζες του το σύστημα αγκαλιάζουν
Και χάνονται βαθιά στα περασμένα
Οι μάσκες του με τον καιρό αλλάζουν
Μα όχι και το μίσος του για μένα.

Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον
Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον!

(Μπ. Μπρεχτ «Ο Φασισμός»)