Το Νοέμβριο η ρύθμιση για τα βιβλία, με κριτήρια ο φόρος στα αγροτεμάχια

Κοινοποίηση στα Social Media

Εντός του Νοεμβρίου και με τη μορφή τροπολογίας που θα συμπεριληφθεί σε κάποιο από τα τρέχοντα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών σκοπεύει να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τη ρύθμιση για την φορολόγηση των επαγγελματιών αγροτών βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων από το 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστοι είναι οι αγρότες που θα εξαιρεθούν τελικά από την υποχρέωση ένταξης στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του Agronews, η ρύθμιση θα έχει συγκεκριμένα- αν και αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής- κριτήρια εξαίρεσης, εισοδηματικά και… ηλικιακά. Θα είναι, όμως, έτσι σχεδιασμένη ώστε τελικά να συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών αγροτών.

Ο βασικός λόγος είναι ότι υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με αυτό τον τρόπο θα έχει πλήρη εικόνα και έλεγχο πάνω στις επιστροφές ΦΠΑ –οι οποίες θα γίνονται πλέον μόνο μέσω των «βιβλίων»-  και, επιπλέον, θα παταχθεί το φαινόμενο των «εικονικών» τιμολογίων, κάτι που θα έχει και δημοσιονομικό όφελος.

Το έτερο επιχείρημα είναι ότι τυχόν «παραθυράκια» και ευρείες εξαιρέσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα το μέτρο να αποδυναμωθεί εξ αρχής και, μακροπρόθεσμα να εκφυλλιστεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση θα ενταχθεί σε ένα από τα δύο νομοσχέδια που θα φέρει το υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου στη Βουλή: Για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ) και τον Κώδικα Φορολογικών Κινήτρων (όπου πιθανότατα θα αποσαφηνίζεται και τι μέλει γενέσθαι με το μέτρο των αποδείξεων).


Δίνεται σε διαβούλευση ο φόρος στα αγροτεμάχια

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας (Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου) αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση η τελική μορφή του νομοσχεδίου για το φόρο στα αγροτεμάχια η οποία πάντως – όπως και τα προσχέδιο που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα- είναι πολύ πιθανό να αλλάξει μέχρι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Ένα από τα σημαντικότερα «αγκάθια» αφορά τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και δη εκείνων των επαγγελματιών αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, υπάρχουν έντονες ζυμώσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο ώστε να υπάρξει ξεχωριστή πρόβλεψη –και χαμηλότερη επιβάρυνση- για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.


ΠΑΣΥ: «Τα χαράτσια στα αγροτεμάχια εξοντώνουν την αγροτιά»

Στην κατεύθυνση της “συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγρότών και επιχειρηματιών” κινείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το φόρο στα αγροτεμάχια, σύμφωνα με την ΠΑΣΥ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, σημειώνει:

“Κατατίθεται σήμερα από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων που θα πλήξει με ένα ακόμη μόνιμο χαράτσι το συνεχώς μειωμένο αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα.

Σε συνάρτηση με την  νέα ΚΑΠ που μειώνει δραματικά τις επιδοτήσεις ειδικά στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, την άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13% που θα ισχύσει από 1-1-2014 με το κράτημα των λογιστικών βιβλίων, τις εξευτελιστικές τιμές, τα απλήρωτα αγροτικά προϊόντα από τους εμποροβιομήχανους, την συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής προς όφελος των μεγάλων μονοπωλίων μέσων και εφοδίων, θα οδηγήσει χιλιάδες φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα.

                Ο πρώτος και βασικός στόχος όλων των παραπάνω αντιαγροτικών πολιτικών της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης είναι η συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει το κατατεθέν νομοσχέδιο για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων.

             Φορολογεί με διάφορους συντελεστές την αγροτική και κτηνοτροφική γη που ξεκινάει από 1,5€ και μπορεί να φτάσει ως πάνω από 200€ το στρέμμα. Ø

             Φορολογεί τους φτωχούς αγρότες, τους μικροιδιοκτήτες γης καθώς ως 130 στρέμματα ο συντελεστής φορολόγησης είναι 1.2 και με 130-500  στρέμματα μειώνεται στο 0.6 ενώ για τους μεγαλοαγρότες που έχουν άνω των 500 στρεμμάτων μειώνεται ακόμη περισσότερο με συντελεστή φορολόγησης 0.4Ø

             Φορολογεί την γη ακόμη και αν δεν χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη για παραγωγή, με αυτό τον τρόπο θα τον αναγκάσει να την πουλήσει  για «ένα κομμάτι ψωμί» καθώς όχι μόνο δεν θα έχει εισόδημα αλλά θα πληρώνει και από πάνω για την ιδιοκτησία της.Ø

             Φορολογεί τις ίδιες καλλιέργειες με διαφορετικό συντελεστή ανάλογα την περιοχή που βρίσκεται το χωράφι λες και μια καλλιέργεια αποφέρει μεγαλύτερη παραγωγή και εισόδημα αν βρίσκεται κοντά ή μακριά από την θάλασσα ή αγροτική ή επαρχιακή οδό.Ø

             Αυξάνει με το χαράτσι το κόστος παραγωγής και οδηγεί τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση.Ø

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση εκφράζει την έντονη αντίθεση της στο χαράτσι φορολόγησης της γης και απαιτεί την απόσυρση του! Καμιά θυσία-κανένα χαράτσι των λαϊκών στρωμάτων για την κρίση. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που την δημιούργησε!

Διεκδικούμε αφορολόγητο όριο 40000€ για το ζευγάρι και επιπλέον 5000€ για κάθε παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία ως 120τμ. Φορολόγηση των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων με 45%,  κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που έχουν.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους, τους Συνεταιρισμούς να αντισταθούν στο νέο χαράτσι της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Να οργανώσουν τον αγώνα τους για να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο. Να συσπειρωθούν στην ΠΑΣΥ και μαζί με το ΠΑΜΕ των εργαζομένων, την ΠΑΣΕΒΕ των επαγγελματιών και εμπόρων, το ΜΑΣ των σπουδαστών και την ΟΓΕ των γυναικών, σε μια λαϊκή κοινωνική συμμαχία να παλέψουν για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την Ε.Ε ώστε να ανοίξει ο δρόμος για  μια διαφορετική ανάπτυξη προς όφελος του λαού με τον λαό αφέντη στον πλούτο που παράγει.”