Τί αναφέρει η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή

Κοινοποίηση στα Social Media

Eκατοντάδες επιβαρυντικά στοιχεία «δένουν», σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης και φέρουν ως αρχηγό της τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής και αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, ενώ ως υπαρχηγό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρουν τον βουλευτή της Χρήστο Παππά. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, που συνέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Χαρ. Βουρλιώτης, έπειτα από έρευνα-εξπρές, προκύπτουν σημαντικά επιβαρυντικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε την απόλυτη ευθύνη για την οργάνωση και τον συντονισμό της παραστρατιωτικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες από δικαστικές πηγές, αναφέρουν ότι στο πόρισμα καταγράφεται ότι ο κ. Μιχαλολιάκος ήταν εκείνος –αυτό προκύπτει από σημαντικές μαρτυρίες αλλά και τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων- που οργάνωνε κάθε επίθεση και δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπαρχηγός της οργάνωσης, που λειτουργεί από το 1987, ήταν ο βουλευτής Χρ. Παππάς, ο στενότερος συνεργάτης του αρχηγού του κόμματος. Οπως αποκαλυπτικά αναφέρει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός στο πόρισμά του, που αριθμεί εννέα σελίδες, ενώ η δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί είναι ογκωδέστατη, ο Μιχαλολιάκος είχε το προσωνύμιο «φύρερ» και είχε την πλήρη ευθύνη για κάθε δράση της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένοι μάρτυρες, σύμφωνα με το πόρισμα, καταθέτουν για τον ρόλο του όπως και τον ρόλο του κ. Παππά, ενώ πολύτιμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις παρακολουθήσεις εκατοντάδων τηλεφώνων για τα οποία διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου με εντολή των αρμοδίων εισαγγελικών αρχών. Η παραστρατιωτική οργάνωση με επικεφαλής τον κ. Μιχαλολιάκο, περιγράφεται στο εισαγγελικό πόρισμα ως «δομημένη» με αυστηρή ιεραρχία και απόλυτη πειθαρχία στους στόχους και στην έκνομη αντιδημοκρατική δράση της.

Ολες οι επιθέσεις και οι οργανωμένες δράσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ήταν σε γνώση του σκληρού πυρήνα της οργάνωσης στην οποία, εκτός του Μιχαλολιάκου και του Παππά, μετείχαν –κατά το πόρισμα– και οι βουλευτές Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος και Λαγός. Δεκάδες στελέχη που είχαν οργανωθεί ανά την επικράτεια και ονομάζονταν «πυρηνάρχες», όπως ο Γ.Πατέλης στη Νίκαια και άλλοι που ανήκουν στη μεγάλη ομάδα των συλληφθέντων, ήταν εκείνοι που εκτελούσαν τις εντολές και υλοποιούσαν τις αποφάσεις για την παραστρατιωτική δράση της οργάνωσης. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», που προκύπτουν από τη δικογραφία για εκτεταμένη στρατολόγηση ανήλικων παιδιών από όλες τις περιοχές της χώρας που συγκροτούσαν ομάδες κρούσης κατά τα πρότυπα των ναζιστικών οργανώσεων. Οι ανήλικοι οργανωμένοι ετύγχαναν ειδικής εκπαίδευσης και πολλοί από αυτούς μετείχαν σε οργανωμένες επιθέσεις του παραστρατιωτικού τμήματος της Χρυσής Αυγής. Εξαιρετικά σημαντικό είναι το σημείο των επισημάνσεων του κ. Βουρλιώτη να διαταχθεί ειδική και εμπεριστατωμένη έρευνα για τη διείσδυση της Χ.Α. στις ομάδες ανηλίκων και στον τρόπο της στρατολόγησής τους.

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, ο κ. Μιχαλολιάκος και οι άλλοι πέντε βουλευτές (Παππάς, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος και Λαγός), που συγκροτούσαν τον σκληρό πυρήνα και διώκονται για τη συγκρότηση της εγκληματικής οργάνωσης, είχαν επαφές με τους «πυρηνάρχες», ενώ ενημέρωση προκύπτει ότι είχαν και το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Από τα στοιχεία της δικογραφίας, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ότι ενημερώθηκαν για τη δολοφονία και αποφάσισαν να αποκρυβεί η σχέση του δράστη Γ. Ρουπακιά με τη Χρυσή Αυγή.

Εκτός από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, που στοιχειοθετείται σύμφωνα με το πόρισμα από τα εκατοντάδες στοιχεία της δικογραφίας, στη δράση αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης αποδίδονται από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

Της Ιωάννας Μάνδρου

Πηγή: kathimerini.gr