Υπέρ της πρότασης του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς για άνοιγμα των καταστημάτων τρείς Κυριακές το χρόνο τάχθηκε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.
Η άλλη πρόταση που υποστηρίχτηκε κυρίως από την παράταξη του Νώντα Κοτσικώνα ήταν του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και της Επιτροπής Αγώνα Εμπόρων που ζητούν τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά όλες της Κυριακές του χρόνου.
«Δεν μας λείπει ο χρόνος, λείπουν τα χρήματα από τον κόσμο, από τους καταναλωτές, δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να ανοίγουμε τις Κυριακές» σημείωσε ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς Δημήτρης Γέρος, τονίζοντας παράλληλα ότι μετά από πιέσεις η Κυβέρνηση υπαναχώρησε και αντί για 52 Κυριακές το χρόνο περιόρισε το άνοιγμα των καταστημάτων σε 7 Κυριακές.
Επίσης για τη Λιβαδειά σύμφωνα και με την χαρτογράφηση που έχει κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου όπως έκανε γνωστό ο κ. Γέρος δύο Κυριακές την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και μια την περίοδο του Πάσχα ή την περίοδο της εμποροπανήγυρης είναι αρκετές.
Από την πλευρά της Επιτροπής Αγώνα Εμπόρων ο Ταξιάρχης Μπούκιος τάχθηκε υπέρ της άποψης να καταστήματα να παραμένουν κλειστά όλες τις Κυριακές τονίζοντας ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ικανοποιούν τα αιτήματα των μεγαλεμπόρων σε βάρος των μικρών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων υπογραμμίζοντας ότι «η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους».
Τόνισε επίσης ότι «δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου», αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα.
Την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς υποστήριξε ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους καταναλωτές να στηρίζουν τα καταστήματα της πόλης και να πουν «όχι στα μεγάλα πολυκαταστήματα».
Υπέρ της πρότασης του ΕΣ τάχθηκε και ο Παναγιώτης Ψυχογιός ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι έμποροι είναι αυτοί που πρέπει να αποφασίζουν για το αν θα ανοίξουν και πόσες Κυριακές θα ανοίξουν. Δεν καταλαβαίνω τις απόλυτες απόψεις. Ο Εμπορικός Σύλλογος και οι ίδιοι οι έμποροι είναι αυτοί που θα κρίνουν τι τους συμφέρει».
Η Γιώτα Πούλου επεσήμανε σχετικά: «Αποδεχθήκαμε την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς διότι παραδοσιακά στη Λιβαδειά υπήρχαν μια – δύο Κυριακές το χρόνο που τα καταστήματα έμεναν ανοιχτά. Ο Ε.Σ. είναι ένα συλλογικό όργανα και πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις του».
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Νώντας Κοτσικώνας ο οποίος σημείωσε: «Είναι γνωστό ότι υπάρχει μνημονική απαίτηση να καταργηθεί η αργία της Κυριακής. Η κυβέρνηση εφαρμόζει την επιταγή αυτή. Τώρα πετάει το «μπαλάκι» στους δήμους και τις περιφέρειες προκειμένου αντί γα 52 Κυριακές να λειτουργήσουν ανάλογα με την κάθε περιοχή. Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει ούτε μια Κυριακή να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα γιατί ανοίγει η κερκόπορτα και σταδιακά θα οδηγηθούμε σε επέκταση αυτού του μέτρου που επιτακτικά προσπαθεί η κυβέρνηση να επιβάλει για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων καταστημάτων σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων».