«Φωτιά» και ένταση στο δημοτικό συμβούλιο Λιβαδειάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Το θέμα του «Ξενία» έθεσαν για ακόμα μια φορά στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λιβαδειάς την Τετάρτη το βράδυ ο Γιάννης Αποστόλου, ο Παναγιώτης Ψυχογιός και η Γιώτα Πούλου κάνοντας λόγο για μεγάλη καθυστέρηση υποστηρίζοντας  παράλληλα ότι το έργο δεν έχει τελειώσει αφού ακόμα είναι κλεισμένο γύρω γύρω σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή που υποστήριξε ότι είναι έτοιμο.

«Το «Ξενία» δεν έχει ακόμα παραδοθεί, ούτε η πρόταση για το πως θέλει η δημοτική αρχή να χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις έχει γίνει ακόμα γνωστή στο Δημοτικό Συμβούλιο», τόνισαν μεταξύ άλλων οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και συμπλήρωσαν: «Έχουν καλυφθεί όλες οι παρατάσεις που ζήτησε ο εργολάβος και έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς το έργο όπως ο καθένας μπορεί να δει μέχρι και σήμερα είναι ακόμα μαντρωμένο παρόλο που η τεχνική υπηρεσία του δήμου είπε  έργο έχει τελειώσει».

 

Κόντρα για τη φωτιά στο ΧΥΤΑ

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς και των ζημιών που προκλήθηκαν στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς.

«Κατά την προσωπική μου άποψη υπάρχουν ευθύνες για την πυρκαγιά και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε η αποτελεσματική κατάσβεση της. Κατά την άποψη μου δεν υπήρχαν τα επιβαλλόμενα πυροσβεστικά μέτρα και δεν έγινε καμία προσπάθεια για περιορισμό της φωτιάς στο ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να σημειωθούν τεράστιες ζημιές», σημείωσε ο Παναγιώτης Ψυχογιός ο οποίος πρότεινε να διεξαχθεί ΕΔΕ, για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ότι αφορά το ΧΥΤΑ.

«Υπάρχουν  καταγγελίες ότι δεν δούλευε η πυρόσβεση, δεν είχε γίνει αποψίλωση, δεν είχε γίνει  περιμετρικά η αντιπυρική ζώνη. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνει μια ΕΔΕ και αν υπάρχουν ευθύνες θα πρέπει να καταλογιστούν σε αυτούς που ευθύνονται. Είναι γεγονός ότι η δημοτική αρχή ως πρόσωπα έτρεξαν και ασχολήθηκαν με την φωτιά, όμως δεν υπήρχε οργάνωση δεν υπήρχε σχέδιο», κατέληξε ο κ. Ψυχογιός.

Η Γιώτα Πούλου κατηγόρησε για ολιγωρία αλλά και απαξίωση των θεσμών τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή αφήνοντας αιχμές για τον χειρισμό της κατάστασης αλλά και για το ότι δεν συνεδρίασε άμεσα το Δ.Σ.  

«Αποτελεί πανελλαδική πρωτοτυπία ότι ένα μήνα μετά από μια καταστροφή συνεδριάζει το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το δημοτικό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πράγματι σε σχέση με την φωτιά, απέδωσα συγκεκριμένες ευθύνες τη δημοτική αρχή και μίλησα για βαριές ευθύνες»

Όπως είπε η κ. Πούλου στις αρχές Ιουλίου η ΔΕΠΟΔΑΘ που έχει τον ΧΥΤΑ της Θήβας βάση προγραμματικής συμφωνίας και σχετικής αμοιβής λόγω τεχνογνωσίας παρείχε στη ΔΕΠΟΔΑΛ για το ΧΥΤΑ της Λιβαδειάς συγκεκριμένες συμβουλές μετά από αυτοψία.

«Σε κάποιο σημείο πέραν των άλλων προβλημάτων επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει αποψίλωση της αντιπυρικής ζώνης» υπογράμμισε η Γ. Πούλου ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει το κίνδυνο έκρηξης στον παλαιό ΧΥΤΑ που καίει ακόμα ενώ υποστήριξε ότι αν ήδη είχε τοποθετηθεί η εργολαβία θα υπήρχε μια πρόσθετη ασφάλεια στο ΧΥΤΑ.

Ακόμα αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων προβλημάτων τονίζοντας ότι αν τώρα βρέξει τα υγρά από το ΧΥΤΑ με ότι θα περιέχουν (χρώμιο κτλ) θα μεταφερθούν στα χωράφια.

«Υπάρχουν όλα αυτά τα προβλήματα και ακόμα η δημοτική αρχή δεν έχει φέρει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση, με ποιο τρόπο θα κατασκευάσει το έργο» και κατέληξε «Επί 3 χρόνια που εμείς λέγαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν λειτουργεί σωστά ο ΧΥΤΑ και ότι έχει προβλήματα, μας έβγαζαν τρελούς όμως οι επιθεωρητές περιβάλλοντος με την έκθεση τους  έβγαζαν ακριβώς αυτά τα πράγματα που καταγγέλλαμε και εμείς. Σε λίγο θα έχουμε και την έκθεση τους».

Ο Νώντας Κοτσικώνας μίλησε για «πολύ σοβαρές κυβερνητικές ευθύνες στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών». Όπως είπε «είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει περικόψει ότι και όσο περισσότερο μπορεί και έχει περικόψει όσο μπορεί τις δαπάνες της πυρόσβεσης».

Και συνέχισε: «Χαρακτηριστικό είναι ότι την συγκεκριμένη ημέρα παρόλο που η φωτιά στη Λιβαδειά ήταν η μοναδική στην Ελλάδα και πρακτικά υπήρχε η δυνατότητα όλα τα μέσα να διατεθούν για να ο αποσοβηθεί  ο κίνδυνος αυτό δεν έγινε».

Σε ότι αφορά στο ΧΥΤΑ υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της δημοτικής αρχής και της ΔΕΠΟΔΑΛ «γιατί δεν υπήρχε ζώνη αντιπυρικής προστασίας και δεν λειτούργησε η αυτόματη πυρόσβεση μέσα στο ΧΥΤΑ» με αποτέλεσμα τώρα να μπει ο δήμος σε περιπέτειες με ένα έργο «που δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει και πόσο θα στοιχίσει συνολικά».

Ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα που τέθηκε στο Δ.Σ. ήταν αυτό της εκκαθάρισης των δημοτικών επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ο οποίος έχει καθυστερήσει και όπως τόνισε η αντιπολίτευση υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των οφειλών που υπάρχουν προς τους προμηθευτές αφού λήγει το διάστημα της πενταετίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νίκος Παπαγγελής απαντώντας στα όσα του καταλόγισε η αντιπολίτευση για το θέμα της φωτιάς και του ΧΥΤΑ αφού έκανε μια αναδρομή στο τι ακριβώς συνέβη την συγκεκριμένη ημέρα υποστήριξε ότι τόσο η δημοτική αρχή και οι αιρετοί όσοι και οι υπηρεσίες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση της φωτιάς αλλά και για την προστασία του ΧΥΤΑ για τον οποίο τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Για το θέμα των δημοτικών επιχειρήσεων είπε ότι η όποια καθυστέρηση οφείλεται το ότι έπρεπε να επικαιροποιηθούν κάποια στοιχεία και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος ο κ. Παπαγγελής αναφερόμενος στο ζήτημα του κτηρίου που στέγαζε το πανεπιστήμιο είπε ότι τέλος της εβδομάδας παραδίδονται στο δήμο τα κλειδιά και ότι ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για την στέγαση των υπηρεσιών του δήμου να και το Δ.Σ. είναι αυτό που θα αποφασίσει για την χρήση του κτηρίου.

 

Επίθεση Παπαγγελή σε Παπαλάμπρο

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα. Πιο συγκεκριμένα σε κάποια στιγμή που μιλούσε ο δήμαρχος τον διέκοψε ο Βασίλης Παπαλάμπρος. Τότε ο Ν. Παπαγγελής απευθυνόμενος στον κ. Παπαλάμπρο είπε μεταξύ άλλων: «Αυτές είναι οι πρακτικές που καταδικάσαμε στην αρχή και δυστυχώς τις βλέπουμε και εδώ μέσα». Ο δήμαρχος δηλαδή αναφέρθηκε στο ψήφισμα κατά της Χ.Α. συσχετίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς τον Β. Παπαλάμπρο με παρόμοιες πρακτικές.

Όπως ήταν φυσικό το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Βασίλη Παπαλάμπρου ο οποίος απαίτησε από τον κ. Παπαγγελή να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη με τον δήμαρχο να τα «μασάει» και να χρειαστεί η παρέμβαση της Γιώτας Πούλου και του Νώντα Κοτσικώνα που προέτρεψαν τον Ν. Παπαγγελή να ανακαλέσει κάτι που έκανε εμμέσως ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν ταυτίζει τον Β. Παπαλάμπρο με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκίνησε με ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού συμβουλίου Λιβαδειάς κατά της Χρυσής Αυγής.