Τα ψυχανθή στην «υπηρεσία» της κτηνοτροφίας και της μεσογειακής διατροφής

Κοινοποίηση στα Social Media

Τις καλλιέργειες στην Αλίαρτο επισκέφθηκε ο υπουργός Αθ. Τσαυτάρης

Για την καλλιέργεια ψυχανθών που προωθείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με μεγάλη γαλακτοβιομηχανία και αγελαδοτρόφων με σκοπό την παραγωγή ζωοτροφών, μέσα από τη συγκαλλιέργεια ψυχανθών με σιτηρά και συγκεκριμένα βίκου με κριθάρι ενημερώθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλίαρτο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο κ. Τσαυτάρης παράλληλα παρουσίασε τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για την ενίσχυση και υποστήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών και τη σημαντική συμβολή τους στην κτηνοτροφία, τη διατροφή του ανθρώπου, το «πρασίνισμα» της γεωργίας και την υποστήριξη της αειφορίας.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Τσαυτάρης το ΥπΑΑΤ έχει ολοκληρώσει την Υπουργική Απόφαση που περιγράφει για πρώτη φορά όλα τα είδη και τις ποικιλίες των ψυχανθών, όσπρια και κτηνοτροφικά, που μπορούν να καλλιεργηθούν με άριστες αποδόσεις στη χώρα μας.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν «οδικό χάρτη» των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών ψυχανθών, ο οποίος αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για όλους όσοι ασχολούνται ήδη ή επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των ψυχανθών. Η Υπουργική Απόφαση αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης που καταρτίστηκε πρόσφατα για τα προωθούμενα είδη και ποικιλίες των δενδροκηπευτικών.

«Ουσιώδες στοιχείο της κτηνοτροφίας και βασική παράμετρος για την ανάπτυξη της, είναι να εξασφαλίσουμε ζωοτροφές. Στον τομέα αυτό ακριβώς είναι σημαντική η συμβολή της καλλιέργειας των ψυχανθών», είπε ο κ. Υπουργός και πρόσθεσε: «Η χώρα μας είναι ελλειμματική στην παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, αλλά και πρωτεϊνούχων τροφών για τον άνθρωπο, όπως είναι τα όσπρια. Τα όσπρια, όπως φασόλια, μπιζέλια, φακές, αρακάς, ρεβίθια κ.α., αλλά και τα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όπως βίκος, τριφύλλια, λαθούρι κ.α., συνιστούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι τόσο για τη διατροφή, όσο και για την κτηνοτροφία μας αντίστοιχα».

Επεσήμανε ακόμα ότι στο ΥπΑΑΤ γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την υποστήριξη των συγκεκριμένων καλλιεργειών και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα δε, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, τα ψυχανθή θα υποστηριχθούν με ένα επιπλέον ποσοστό περίπου 2% μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Επίσης, τα ψυχανθή ικανοποιούν πλήρως τον κανόνα του «πρασινίσματος» δίνοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να λάβει τις προβλεπόμενες άμεσες ενισχύσεις».

Ταυρόχρονα το ΥπΑΑΤ προωθεί την ανακήρυξη του έτους 2014 ως «Έτος Ψυχανθών» και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δράσεις, όπως: επιδεικτικοί αγροί καλλιέργειας ψυχανθών, δοκιμαστικοί – πειραματικοί αγροί νέων ποικιλιών, επιστημονικές συναντήσεις και ημερίδες,  θεματικές γιορτές για συγκεκριμένα είδη εξαιρετικής ποιότητας οσπρίων που καλλιεργούνται στη χώρα μας, όπως: φάβα Σαντορίνης, φασόλια Πρεσπών, φακές Εγγλουβής κ.α.

Κατά τη διάρκειας της επίσκεψής του στους πειραματικούς αγρούς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, στην Κωπαΐδα ο κ. Τσαυτάρης, τόνισε ότι το Υπουργείο «θα συνεχίσει να στηρίζει τις υγιείς προσπάθειες σύστασης συνεργατικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια των ψυχανθών».

Μάλιστα ήδη έχει δημιουργήθηκε η πρώτη Ομάδα Παραγωγών Ρεβιθιού, που ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια, τη συγκομιδή τη συσκευασία και διακίνηση ρεβιθιού.

Τέλος ο κ. υπουργός ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «ενσωματώνει ένα ψυχανθές στο μείγμα των τριών φυτών, στην επιχειρούμενη αναχλόωση των βοσκοτόπων των νησιών μας» γεγονός που όπως είπε «θα συμβάλλει στην παραγωγή υψηλότερης ποιότητας ζωοτροφών με ουσιαστικά μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους».