Κομισιόν προς ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ: Γυρίστε πίσω τις κρατικές ενισχύσεις!

Κοινοποίηση στα Social Media

Στην ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που έχουν χορηγηθεί προς τις δύο αμυντικές βιομηχανίες της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ), καθώς και προς τη ΛΑΡΚΟ, επιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των τριών επιχειρήσεων που αποτελεί και ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Αυτό προέκυψε από τη μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και με τη συμμετοχή του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκερτ Γιαν Κόοπμαν, των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος, καθώς και μελών των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών αναζητούνται «κοινές λύσεις αλλά δύσκολες» όμως εάν βρεθεί κοινός τόπος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των ενισχύσεων, τότε μπορεί να υπάρξει συμφωνία και με τους επικεφαλής της τρόικας.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συζητούνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια ενώ απαιτούνται πρόσθετα στοιχεία για τα ΕΑΣ. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή μια συνάντηση – σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας και Περιβάλλοντος – αλλά μετά την Κυριακή και την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.

Εκτός από το θέμα των τριών επιχειρήσεων, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και του στελέχους της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ετέθη και το θέμα της ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης των συστημικών τραπεζών, εν όψει και των νέων stress tests στα τέλη του έτους. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «οι θυγατρικές των τραπεζών στα Βαλκάνια θα συρρικνωθούν όσο πρέπει», όπως ζητεί η τρόικα.

Σημειώνεται ότι ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας θα αρχίσει την προσεχή Κυριακή και όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για τις αποκρατικοποιήσεις και τον προϋπολογισμό του 2013, «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017 και για τον προϋπολογισμό του 2014 καθώς δεν υπάρχουν ακόμη τα πλήρη στοιχεία για τα ασφαλιστικά ταμεία και την υγεία».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Από: naftemporiki.gr