Βοιωτία: Στο 94% η συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία

Κοινοποίηση στα Social Media

Με την συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ στην Βοιωτία να φτάνει την πρώτη μέρα το 94% πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στον πεζόδρομο της Μπουφίδου στη Λιβαδειά το συλλαλητήριο της ΕΛΜΕ του νομού.

«Η συμμετοχή στην απεργία έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα όπως άλλωστε και σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε η γραμματέας της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ελίζα Γεωργαντά και πρόσθεσε: Σε αυτές τις δύσκολες εποχές για όλους μας πραγματικά θεωρούμε ότι είναι μια αισιόδοξη πλευρά ότι δηλαδή οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται και παλεύουν με μεγάλες θυσίες για την εργασίας τους, τους μαθητές τους, για το δημόσιο σχολείο».

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Βοιωτίας «η πολιτική της κυβέρνησης κλείνει το δημόσιο σχολείο» και όλου μαζί «πρέπει να αγωνιστούμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά» με ουσιαστική μόρφωση για όλους τους μαθητές «χωρίς εξεταστικούς και ταξικούς φραγμούς», καθώς επίσης «με σταθερή, μόνιμη αξιοπρεπή εργασία για εκπαιδευτικούς, μαθητές – αυριανούς εργαζόμενους και για τους γονείς τους – τωρινούς εργαζομένους κι ανέργους».

Τέλος καλεί σε αντίσταση στη διάλυση του δημόσιου σχολείου με «μαζικούς ενωτικούς αγώνες» για να ανατραπεί η σημερινή πολιτική.

elmesyg

Απευθυνόμενη δε η ΟΛΜΕ με ανακοίνωσή της στους γονείς τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία με 16.000 λιγότερους καθηγητές ούτε με 27αρια και 30αρια τμήματα, με μετακινήσεις μαθητών και κατευθύνσεων, δεν μπορούν επίσης να λειτουργήσουν «χωρίς ένας μεγάλος αριθμός μαθητών των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ (περίπου 15.000) να βρίσκει τον καθηγητή του και τον τομέα στον οποίο φοιτούσε και θα ήθελε να συνεχίσει να φοιτά» αλλά και ούτε με λειτουργικές δαπάνες μειωμένες κατά 60% «χωρίς χρήματα για ρεύμα, νερό και θέρμανση».

Επίσης απευθυνόμενη στους μαθητές από τους οποίους ζητά να σταθούν πλάι στους δασκάλους τους τονίζει χαρακτηριστικά: «Μετά από τούτο τον Σεπτέμβρη λοιπόν τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Εμείς, οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σου, αποφασίσαμε να ξεσηκωθούμε σε έναν απεργιακό αγώνα για την υπεράσπιση του Δημόσιου Σχολείου, της ζωής της δικιάς μας και της δικιάς σου. Απέναντί μας έχουμε τα στελέχη των υπουργείων, τους καλοπληρωμένους μάνατζερ, τα δελτία ειδήσεων, που δεν έχουν σταματήσει να επαναλαμβάνουν ότι είναι ο δικός μας ο αγώνας που θα βλάψει το Σχολείο και όχι η δική τους βάρβαρη πολιτική».

Και συμπληρώνει: «Αυτοί οι άνθρωποι, ζώντας χρόνια τώρα στα σαλόνια της εξουσίας, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τις ανάγκες σου, τις αγωνίες σου, τα όνειρά σου. Αυτοί οι άνθρωποι του συστήματος ξέρουν μόνο να κάνουν λογιστικούς λογαριασμούς, και σ’ αυτούς τους λογαριασμούς βρήκαν ότι το Δημόσιο Σχολείο περισσεύει».

Χθες το απόγευμα η ΕΛΜΕ πραγματοποίησε ενημερωτικές συναντήσεις με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο ενώ την Τετάρτη στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη κεντρική πλατεία Λιβαδειάς.

 

Απεργούν και οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ

ika

«Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής και με μία ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας», ξεκίνησαν και οι πενθήμερες κυλιόμενες απεργίες στο ΙΚΑ, στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στον ΟΑΕΔ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Λιβαδειάς Γιώργος Μπάλιος.

Οι εργαζόμενοι με τον τρόπο αυτό εκφράζουν τη ριζική τους αντίθεση και στις σχεδιαζόμενες απολύσεις και στη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης.

«Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Υπουργείου Εργασίας, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, και μαζί με αυτούς που θα ακολουθήσουν, ας είναι οι πρωτοπόροι που θα δώσουν το έναυσμα της αντίστασης και το έρεισμα της αφύπνισης, της αλληλεγγύης όλης της κοινωνίας», σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ σε σχετική ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει από τη διάλυση του  παραγωγικού ιστού της χώρας, της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας περίθαλψης, των νοσοκομείων και των σχολείων, εξαφανίζοντας κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων, απολύοντας και πετώντας στο δρόμο οικογένειες».

 

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΕΕ από τη ΠΑΣΕΒΕ

paseve

«Ο στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι ολοφάνερος, φτώχεια και εξαθλίωση για την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ που  το μεσημέρι πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ στη Λιβαδειά ενώ παράλληλα κατήγγειλε και  τον Εμπορικό Σύλλογο «που μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους μικρούς εμπόρους με τα χρέη που γίνονται θηλειά που τους πνίγει και τα λουκέτα να αυξάνονται ραγδαία, αρνήθηκαν να συνεδριάσουν και να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση».

Η ΠΑΣΕΒΕ ζητά μεταξύ άλλων να μη γίνει καμιά κατάσχεση σπιτιού της λαϊκής οικογένειας, αποποινικοποίηση των χρεών στον ΟΑΕΕ, επιστροφή «των ληστευθέντων αποθεματικών του ταμείου», καμιά μείωση των συντάξεων «κατάργηση του εξοντωτικού φορολογικού νόμου που επιβάλει φορολογία 26% από το πρώτο εύρο» και κατάργηση του πρόσφατου νόμου με τα καταστήματα να  ανοίγουν μόνο μια Κυριακή το χρόνο.

«Η σημερινή μας κινητοποίηση είναι ενάντια στα χαράτσια και τον εκβιασμό για κατασχέσεις στους συναδέλφους. Ζητάμε να παγώσουν τα χρέη για να μη πάνε φυλακή οι συνάδελφοι, να θεωρήσουν όλοι τα βιβλιάριά τους για να έχουν περίθαλψη, να μειωθούν οι εισφορές και να έχουν οι συνάδελφοι τις παροχές που δικαιούνται γιατί την κρίση δεν την δημιούργησαν οι εργαζόμενοι την δημιούργησαν τα υπερβολικά κέρδη που δεν ξέουν που να τα επενδύσουν. Βρισκόμαστε σε ένα διαρκή αγώνα για να προστατεύουμε την ζωή μας, την ζωή των παιδιών μας και των συναδέλφων μας που κινδυνεύουν», τόνισε ο Χρήστος Αναγνώστου ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι το δυνάμωμα της ΠΑΣΕΒΕ είναι «ο μοναδικός δρόμος προοπτικής και ελπίδας για τους αυτοαπασχολούμενους».