Ένας Γερμανός καθηγητής στο πλευρό των Ελλήνων για τις αποζημιώσεις

Κοινοποίηση στα Social Media
Έναν απρόσμενο σύμμαχο στη μάχη για τις γερμανικές αποζημιώσεις – και μάλιστα γερμανικής καταγωγής – έχει αποκτήσει η Ελλάδα. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης κ. Christophe Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει το Ολοκαύτωμα στις Λυγκιάδες, αλλά με την παρουσία στη Βιάννο αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον του και για το ολοκαύτωμα της κωμόπολης.
 
 
Τι κι αν αποδοκιμάστηκε από τους Γερμανούς για την προσπάθειά του να μάθουν την αλήθεια για τη ναζιστική θηριωδία… Τι κι αν τον επέκριναν σκληρά που τάχθηκε στο πλευρό των Ελλήνων και όχι των Γερμανών σε αυτή την «αντιπαράθεση» για τις αποζημιώσεις… Ο ίδιος δηλώνει απτόητος ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια μέχρι τη δικαίωση των θυμάτων.
Όπως αποκάλυψε ο Christophe Schminck-Gustavus, η γερμανική κοινή γνώμη βρισκόταν για δεκαετίες ολόκληρες στο σκοτάδι για τις θηριωδίες και τις σφαγές που έγιναν και στη χώρα μας. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «γεννήθηκα ένα χρόνο πριν τη σφαγή της Βιάννου και μέχρι τα 50 μου δεν ήξερα για αυτά τα εγκλήματα της Βέρμαχτ. Δεν ήταν θέμα για την εκπαίδευση, ούτε στα μαθήματα των σχολειών και των Πανεπιστημίων. Με τη βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών, όταν ήρθα στην Ελλάδα, άρχισα να μαζεύω μαρτυρίες για τα γεγονότα που σημειώθηκαν. Η σφαγή του Διστόμου και όλες οι άλλες ήταν πριν από 30 χρόνια θέματα που δεν ήταν καν γνωστά στη Γερμανία».
«Είπαν ότι είμαι πληρωμένος»
Όσο για πώς αντέδρασαν οι συμπατριώτες του όταν έμαθαν ότι αγωνίζεται στο πλευρό των Ελλήνων στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; Ο κ. Schminck-Gustavus ήταν γλαφυρός περιγράφοντας πως «λένε πως τρελάθηκα, ότι είμαστε ακόμη και πληρωμένοι από κάπου! Αλλά βλέπω τους νέους, τους φοιτητές μου, όλους αυτούς που διαδηλώνουν για αυτά τα θέματα…», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πλέον και οι Γερμανοί που γνωρίζουν καλά τα εγκλήματα των ναζί εκείνης της περιόδου και μάχονται ενάντια σε κάθε μορφή ναζισμού και υπέρ της αλήθειας.
«Νιώθω ντροπή για τα δημοσιεύματα»
Ο γνωστός καθηγητής δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στα ανθελληνικό παραλήρημα που συχνά παρατηρείται στα γερμανικά μέσα, ιδιαίτερα μετά τη δυσάρεστη πορεία της οικονομίας μας, τονίζοντας: «Νιώθω ντροπή για αυτά που αναφέρουν κάποια γερμανικά ΜΜΕ, όπως η Bild. Γιατί όποιος έχει ταξιδέψει στη χώρα, ξέρει ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες. Φιλοξενούν εκατομμύρια τουρίστες που μπορούν να καταλάβουν την κατάσταση…».
Και ο καθηγητής Christophe Schminck-Gustavus συμμετέχει μαζί με άλλες κορυφαίες προσωπικότητες στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις που πραγματοποιείται στη Βιάννο.
Πηγή: neakriti.gr