1.600 υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησής τους την ερχόμενη Δευτέρα

Κοινοποίηση στα Social Media

Εν αναμονή της αποστολής από τους πρυτάνεις των στοιχείων για την αξιολόγηση των δομών τους, τελεί το υπουργείο Παιδείας, με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να θέτει ως τελική προθεσμία την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι οποίοι δεσμεύθηκαν ότι θα παραδώσουν ως την Δευτέρα τα στοιχεία των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 1.600 από αυτούς.

«Τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα.

Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα.

Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια» τόνισε ο Κ. Αρβανιτόπουλος μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και τους Προέδρους των ΤΕΙ.

«Η συνάντηση μας έγινε σε πολύ καλό κλίμα» δήλωσε από την πλευρά του ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να δοθούν ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Μυλόπουλος δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια κρατούν ψηλά την ακαδημαϊκή σημαία παρά τις αντιξοότητες των καιρών. «Αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας» τόνισε.

Σε ανακοίνωση του συντονιστικού οργάνου της συνόδου των Πρυτάνεων αναφέρεται εξάλλου ότι «τα πανεπιστήμια επιδιώκουν την αξιολόγηση των δομών τους και ανταποκρίνονται στην υποβολή των σχεδίων αξιολόγησης, όπως αυτά ζητήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που ζητήθηκαν».

«Είχαμε την ευκαιρία να δηλώσουμε στον Υπουργό ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων είναι πρόθυμες να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της υποστήριξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ενίσχυσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, ενέργειες που θα συμβάλουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου για επαναφορά της χώρας στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι ο κ.Μυλόπουλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ενώ μια μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο.

Εκ μέρους των ΤΕΙ ο προεδρεύων της Συνόδου κ. Γιάννης Χρυσουλάκης τόνισε ότι ζητήθηκε από τον υπουργό Παιδείας μικρή παράταση 15 ημερών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, καθώς ο χρόνος που τους δόθηκε ήταν πολύ λίγος. Ο κ. Χρυσουλάκης είπε ακόμη ότι το υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε το πρόβλημα, η συνάντηση που έγινε ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα αναζητηθεί «κοινή οδός».

Τα στοιχεία αξιολόγησης θα τύχουν επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προκειμένου να ολοκληρωθεί στη συνέχεια η διαδικασία της διαθεσιμότητας.

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι διοικητικοί των ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται το μεσημέρι της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, θα συμμετάσχουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ).

Οπως αποφάσισαν στις σημερινές γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους, οι υπάλληλοι θα συμμετάσχουν και στην πενθήμερη απεργία, που κάλεσε για την προσεχή εβδομάδα, η πανελλήνια ομοσπονδία τους, ενάντια στη διαθεσιμότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθούν και οι συνάδελφοί τους στο ΑΤΕΙΘ, που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα.

Σήμερα διοικητικοί υπάλληλοι από τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΑΤΕΙΘ) συγκεντρώθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και έκαναν πορεία διαμαρτυρίας, με μαύρες σημαίες και με μαύρες μπλούζες με εκτυπωμένα συνθήματα για δωρεάν παιδεία, ενώ σε τέσσερα σημεία της διαδρομής, θεατρική ομάδα των εργαζομένων του ΑΠΘ, ανέβασε δρώμενο με σατυρικούς διαλόγους για την κατάσταση στην εκπαίδευση.

Η πορεία έφτασε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και στη συνέχεια επέστρεψε στο ΑΠΘ.

Πηγή: ethnos.gr 13/9/2013