Η Βιάννος του Ηρακλείου στο πλευρό του Διστόμου για τις αποζημιώσεις από τις γερμανικές θηριωδίες

Κοινοποίηση στα Social Media

Στα Αμιρά της Βιάννου ξεκίνησε σήμερα το δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις γερμανικές Θηριωδίες και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα της ομιλίας του κυρίου Γιώργου Λεκάκη, Μέλους του Δ.Σ. της επιτροπής ενημερώσεως εθνικών θεμάτων:

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα με 401 νεκρούς (461 συνολικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής)

και, συνεπώς, η προσπάθειά μας είναι να δοθεί η ανάλογη σημασία στις εκδηλώσεις για να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, κρατικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών). Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο διεξήχθη με επιτυχία στις 16-17.9.2011, τις ημέρες που ελάμβανε χώρα η δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σημαντική για εμάς τους Βοιωτούς και ειδικά για τους κατοίκους της μαρτυρικής πόλης του Διστόμου ήταν και η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κυρίου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

Η δικαστική διεκδίκηση των αποζημιώσεων, η οποία οφείλεται στο πείσμα, την επιμονή, την αγωνιστικότητα και την επιστημονική επάρκεια του αείμνηστου συναδέλφου μου Γιαν. Σταμούλη, Ευρωβουλευτή και Νομάρχη Βοιωτίας, ανέδειξε το θέμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί με πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν από όλα τα κόμματα.

Σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια Κρήτης δεν θα είναι απλώς παρούσα, σε συνεργασία μαζί σας θα προτείνει και θα πάρει πρωτοβουλίες.