Δύο ερωτήσεις από το Γιάννη Σταθά για εργατικές κατοικίες και δασοπροστασία στη Βοιωτία

Κοινοποίηση στα Social Media

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί με τις εργατικές κατοικίες στη Βοιωτία.

Ειδικότερα:

-Στην περιοχή της Θήβας υπάρχουν  351 διαμερίσματα χωρίς οριστικό παραχωρητήριο, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί η σύσταση του οικισμού. Επίσης, υπάρχουν 12 διαμερίσματα τα οποία είναι απαράδοτα, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι οι οποίοι τα έχουν άμεσα ανάγκη. Επιπλέον, υπάρχει οικόπεδο 100 στρεμμάτων στους Οικισμούς Θήβα 2 και Θήβα 3, άρτιο και οικοδομήσιμο, τα οποίο παραμένει αναξιοποίητο.

-Όσον αφορά την περιοχή της Λιβαδειάς υπάρχουν 12 διαμερίσματα χωρίς οριστικό παραχωρητήριο, 6 διαμερίσματα τα οποία είναι απαράδοτα και οικόπεδο 4 στρεμμάτων άρτιο και οικοδομήσιμο, το οποίο παραμένει και αυτό αναξιοποίητο.

-Στην περιοχή των Οινοφύτων υπάρχουν  57 κατοικίες χωρίς οριστικό παραχωρητήριο, ενώ εκκρεμεί και η σύσταση του οικισμού. Με βάση τα παραπάνω, υπάρχουν περίπου 18 διαμερίσματα απαράδοτα και ενώ υπάρχουν   άστεγοι δικαιούχοι, δεν γίνεται καμία ενέργεια για να παραχωρηθούν, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα  διαμερίσματα να «ρημάζουν» λόγω χρόνιας εγκατάλειψης.

Να επισημάνουμε δε, ότι η Λιβαδειά και η Θήβα είναι  δύο πόλεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα,  υπάρχει η μεγαλύτερη βιομηχανική  ζώνη στην Ελλάδα, αυτή των Οινοφύτων –Σχηματαρίου, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργατικές κατοικίες. Επιπροσθέτως, πρέπει άμεσα τόσο στο οικόπεδο 100 στρεμμάτων στους Οικισμούς Θήβα 2 και Θήβα 3, όσο και στο οικόπεδο 4 στρεμμάτων στη Λιβαδειά να γίνει ανέγερση εργατικών κατοικιών, ώστε αφ’ ενός μεν να δοθούν στους άστεγους εργαζόμενους αφετέρου δε, να δημιουργηθεί  οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της οικοδομής, που πλήττεται λόγω της ύφεσης. Τέλος, στη Θήβα  εκκρεμεί η ανταλλαγή οικοπέδων με την πρώην Νομαρχία  Βοιωτίας,

λόγω κατασκευής σχολικών κτιρίων σε οικόπεδο του πρώην ΟΕΚ

 

Με βάση τα παραπάνω,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την σύσταση του οικισμού στη

Θήβα και στα Οινόφυτα, ώστε να δοθεί και οριστικό παραχωρητήριο;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να παραδοθούν άμεσα τα απαράδοτα

διαμερίσματα τόσο στη Λιβαδειά τα 6 , όσο και στη Θήβα τα 12;

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να γίνει ανέγερση εργατικών κατοικιών στα

οικόπεδα τόσο στη Λιβαδειά όσο και στη Θήβα;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 

Σταθάς Γιάννης

Ενώ και το φετινό καλοκαίρι γίναμε “στο ίδιο έργο θεατές”, με φωτιές να κατακαίνε την Αττική, την Πελοπόννησο, την Χίο, τη Θάσο, την Κεφαλονιά, τη Σέριφο, τη Ρόδο και τόσες ακόμη περιοχές στην ελληνική επικράτεια, ο ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών μπορούσε να είχε προληφθεί.

Η απάντηση του κ. Ντάσιαν Τσιόλος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νίκου Χουντή, σχετικά με την πορεία απορρόφησης των κονδυλίων δασοπροστασίας του ΠΑΑ 2007-13, ήταν αποκαλυπτική, αφού ξεκαθάρισε ότι η συνολική απορρόφηση του Μέτρου 2.2.6 (Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και ανάληψη προληπτικών δράσεων) είναι πολύ χαμηλή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απάντηση, «πληρωμές ύψους 138.720 ευρώ έχουν ζητηθεί έως σήμερα από την ενδεικτική κατανομή του ΕΓΤΑΑ για το μέτρο 2.2.6 (Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και ανάληψη προληπτικών δράσεων), που ανέρχεται σε 69.654.961 ευρώ. Οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τρεις δράσεις του μέτρου αυτού άνοιξαν το 2011 και έκλεισαν στις 14 Οκτωβρίου 2011. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν καλύπτουν πλήρως τη χρηματοδοτική κατανομή για το συγκεκριμένο μέτρο. Η διαδικασία επιλογής είναι ακόμη σε εξέλιξη όσον αφορά τη Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση αυτών» του Μέτρου, ενώ έχει ολοκληρωθεί για τις Δράσεις 2 «Φυτοτεχνικά και Τεχνικά έργα» και 3 «Αναδασώσεις-φυτοτεχνικά και τεχνικά έργα αποκατάστασης».

Πρακτικά, κονδύλια ύψους 69.516.241 ευρώ “λιμνάζουν”, ενώ τα ελληνικά δάση παραδίδονται για μία ακόμη χρονιά στις φλόγες. Είναι ιδιαίτερα προβληματικό δε, ότι από τις 3 επιμέρους δράσεις που απαρτίζουν το εν λόγω μέτρο, ο τομέας της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, προϋπολογισμού 40,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχει τεράστια καθυστέρηση, αφού βρίσκεται ακόμη στο εξαιρετικά πρώιμο στάδιο της επιλογής προσφορών.

 

Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι στον τομέα της δασοπροστασίας απαιτείται μια πολιτική που θα εστιάζει κύρια στην πρόληψη, που σημαίνει ενισχυμένες δασικές υπηρεσίες, σε προσωπικό και μέσα, σημαίνει δασολόγιο και δασικούς χάρτες, σημαίνει δράσεις και ενημέρωση του πολίτη.

Επειδή η αντίληψη των κυβερνώντων πόρρω απέχει από τα παραπάνω, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η χώρα να μετρά όλο και περισσότερα καμένα δάση, ενώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια μένουν αδιάθετα.

Επειδή η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι της συρρίκνωσης και της διάλυσης των δασικών υπηρεσιών, όπως φάνηκε και από τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων που είδαν το φως της δημοσιότητας

Επειδή οι τοπικές κοινωνίες ανησυχούν για το μέλλον του δασικού πλούτου των περιοχών τους και,

Επειδή είναι υποχρέωση της Πολιτείας η διατήρηση των φυσικών πόρων, της βιοποικιλότητας των οικοτόπων και η προστασία και η διατήρηση των τελευταίων εναπομεινάντων πνευμόνων παρθένου δάσους, ιδιαίτερα στα περιβαλλοντικά ευαίσθητα οικοσυστήματα των νήσων.

 

Κατόπιν των ανωτέρω,

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. 1.     Για ποιο λόγο έχει υπάρξει τόσο μικρή απορροφητικότητα μέχρι σήμερα των κονδυλίων του Μέτρου 2.2.6 «Αποκατάσταση του δασοκομικού δυναμικού και ανάληψη προληπτικών δράσεων» του ΠΑΑ 2007-13;
  2. 2.     Ποιες είναι οι αιτίες της τόσο μεγάλης καθυστέρησης στη Δράση 1 «Βελτίωση των συνθηκών πρόληψης για αντιπυρική προστασία δασών και δασικών εκτάσεων και αποκατάσταση αυτών» του προαναφερθέντος Μέτρου;
  3. 3.     Ποιά μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων και να βελτιωθεί ο τρόπος αξιοποίησής τους;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Διώτη Ηρώ

 

Αγαθοπούλου Ειρήνη

 

Βαρεμένος Γιώργος

 

                                                      Βούτσης Νικόλαος

 

Γάκης Δημήτρης

 

Διαμαντόπουλος Βαγγέλης

 

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

 

Ζερδελής Γιάννης

 

Θεοπεφτάτου Αφροδίτη

 

Ιγγλέζη Κατερίνα

 

Καλογερή Αγνή