Με τον υπουργό Πολιτισμού θα συναντηθεί η αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού προγραμματίζει η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο STAR Κεντρικής Ελλάδας.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους της Χαιρώνειας από την πρόσφατη καταστροφική φωτιά είναι μικρής έκτασης ωστόσο πρέπει να αποκατασταθούν  και ήδη έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.

«Από την πρώτη στιγμή που η φωτιά έφτασε στην περιοχή της Χαιρώνειας βρεθήκαμε στους αρχαιολογικούς χώρους με τον δήμαρχο και την προϊσταμένη της Θ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων.  Φυσικά και προτεραιότητα δόθηκε στο να μην θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές όμως και η πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελεί μια προτεραιότητα έτσι μεταξύ άλλων προείχε η ασφάλεια του Μουσείου διότι δεν υπήρχε ρεύμα τη διάρκεια της φωτιάς η οποία και διασφαλίστηκε πλήρως», σημείωσε σε δηλώσεις της η κ. Παπαθωμά.

Όπως έκανε γνωστό η αρμόδια εφορεία αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια όχι μόνο έχουν ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των ζημιών αλλά έχουν ενημερώσει το υπουργείο και έχουν ζητήσει χρηματοδότη για την αποκατάσταση

«Την επόμενη κιόλας μέρα της φωτιάς προχωρήσαμε στο κομμάτι της αυτοψίας, έγιναν οι καταγραφές των ζημιών οι οποίες δεν είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν με τον καπνό δεδομένου ότι η φωτιά έφτασε πάρα πολύ κοντά. Έχουν εντοπιστεί μόνο φθορές σε αρχαιολογικούς χώρους που δεν είναι επισκέψιμοι με την έννοια ότι δεν απαιτείται είσοδος και εισιτήριο όπως είναι η ακρόπολη της Χαιρώνειας και η ακρόπολη του Πανοπέα», είπε η Φανή Παπαθωμά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι προγραμματίζει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού ώστε να συζητηθούν τα θέματα για την ασφάλεια των αρχαιολογικών μνημείων στης Στέρεας Ελλάδας.

«Σίγουρα σε μια τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώσαμε πρόσφατα με τη φωτιά προέχει πάνω απ΄ όλα η ασφάλεια των πολιτών καθώς και η αποκατάσταση των πληγέντων και της οικολογικής καταστροφής. Οφείλουμε όμως να παραδώσουμε τα μνημεία που κληρονομήσαμε ανέπαφα στις επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Παπαθωμά.