ΕΠ. Βοιωτίας: Επιτακτική η κήρυξη των πληγεισών από την φωτιά, περιοχών της Βοιωτίας ως πυρόπληκτων

Κοινοποίηση στα Social Media

Το Επιμελητήριο Βοιωτίας πραγματοποίησε παρέμβαση στα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος- Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, συντασσόμενο με το κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας μας, για  άμεση κήρυξη των πληγεισών από την φωτιά περιοχών της Βοιωτίας, ως πυρόπληκτων και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στα σχετικά υπομνήματα μας τονίσαμε, ότι η μεγάλη πυρκαγιά της 28/8/2013 έπληξε, με καταστροφικό τρόπο, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και ιδιαίτερα το βορειοδυτικό τμήμα της.

Η έκταση της πυρόπληκτης περιοχής είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, φθάνει τα 50.000 στρέμματα και περιλαμβάνει μεγάλο τμήμα του Δήμου Λεβαδέων, ιδιαίτερα δε τις δημοτικές ενότητες Λιβαδειάς, Δαύλειας και Χαιρώνειας, καθώς και τμήμα του Δήμου Αράχωβας – Διστόμου – Αντίκυρας.

Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μας, οι οποίες είναι κοινές με το σύνολο των εμπλεκόμενων αρχών και φορέων καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, καθώς και βοσκοτόπια. Επίσης, πολλές κτηνοτροφικές και αγροτικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, καθώς κάηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις, ποιμνιοστάσια, μηχανήματα, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Ακόμη, σοβαρότατα επλήγησαν δημόσιες υποδομές, όπως ο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς καθώς και σημεία αρχαιολογικού και εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό τονίσαμε ότι, υπάρχει άμεση ανάγκη, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων φθινοπωρινών βροχοπτώσεων, να αναληφθούν όλες εκείνες οι δράσεις που απαιτούνται, ώστε να θωρακισθεί η περιοχή από περαιτέρω καταστροφές και υγειονομικούς κινδύνους, να αναταχθεί η οικονομική και επιχειρηματική ζωή και βέβαια να ανακουφιστούν άμεσα οι πληγέντες κάτοικοι και επιχειρηματίες.

Τέλος, το Επιμελητήριο Βοιωτίας αισθάνεται την ανάγκη, όπως ευχαριστήσει δημόσια όλους, όσους  συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πύρινης καταστροφής, ιδιαίτερα δε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τις εθελοντικές οργανώσεις αλλά και τους απλούς πολίτες  που συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης