Αντιπροσωπεία του Δήμου Ορχομενού στο Φανάρι για την χειροτονία του π. Αθηναγόρα Χρυσάνη σε Μητροπολίτη Κυδωνιών

Κοινοποίηση στα Social Media

Μια μεγάλη τιμή για ένα ΑΞΙΟ τέκνο του τόπου μας.  Ο Ορχομένιος π. Αθηναγόρας Χρυσάνης (από δεξιά προς τα αριστερά) αμέσως μετά την χειροτονία του  σε Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνιών. Πλαισιώνεται από τον Γενικό Πρόξενο της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη  κ. Νίκο Μαθιουδάκη, τον Δήμαρχο Ορχομενού κ. Κώστα Ξηρογιάννη και τον  Εκπρόσωπο των μειονοτικών ιδρυμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Άγκυρα κ. Παντελή Βίγκα.

Ύστερα από την αναγγελία της ανάδειξης του συμπολίτη μας π. Αθηναγόρα Χρυσάνη σε Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνιών, αντιπροσωπεία του Δήμου Ορχομενού αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Κώστα Ξηρογιάννη και τον Δημοτικό Σύμβουλο – Δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Ρόδη επισκέφθηκαν την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντιπόλεως και Νέας Ρώμης, το Φανάρι και παρευρέθηκαν στις επίσημες εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του το διήμερο 18 και 19 Νοεμβρίου 2012.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Ορχομενού συναντήθηκε με τους εκδρομείς – προσκυνητές της πόλης μας που είχαν ήδη καταφθάσει στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Agelinas Travel  με επικεφαλή τους ιερείς π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους και π. Ηλία Παπούλια. Όλοι μαζί παρακολούθησαν τον Αρχιερατικό Εσπερινό την παραμονή της ενθρόνισης στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και δέχθηκαν την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίου.

Την επομένη, από νωρίς το πρωί παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι και την χειροτονία του Ορχομένιου Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κκ. Αθηναγόρα, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος, ο Βοιωτός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κκ. Ιερώνυμος Β`, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεώργιος  ενώ μεταξύ άλλων συμμετείχε και ο ιερέας της Παναγίας της Σκριπούς π. Χαράλαμπος.

Παρόντες στην λαμπρή αλλά ιδιαίτερα λιτή τελετή ήταν ακόμη ο Γενικός Πρόξενος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη κ. Νίκος Μαθιουδάκης, ο  Εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων στην Άγκυρα, πρόεδρος της Κοινότητος Παναγίας Κουμαριωτίσσης στο Νεοχώρι του Βοσπόρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου κ. Παντελής Βίγκας, πολλοί Αρχιερείς από τις Νέες Χώρες και την Εκκλησίας της Ελλάδας, οι κατά σάρκα συγγενείς του, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά του Στειριώτη, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου – Μεγάλης Παναγίας Θηβών π. Γεώργιος Τουλουμάκος, ιερομόναχοι,  κ.α.

Αμέσως μετά, στην Αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου, οι κκ. Βαρθολομαίος, Ιερώνυμος και Γεώργιος μαζί με τον νεοεκλεγέντα κκ. Αθηναγόρα δεξιώθηκαν τους επίσημους προσκεκλημένους ενώ ακολούθησε γεύμα σε γνωστό ξενοδοχείο στην θάλασσα του Μαρμαρά.

Ανάμεσα στις πολλές του υποχρεώσεις, ο Σεβασμιότατος κκ. Αθηναγόρας βρήκε το χρόνο και συνάντησε ιδιαίτερα τους συμπολίτες του , όπου σε μια σεμνή τελετή τόσο ο Δήμαρχος κ. Κώστας Ξηρογιάννης όσο και π. Χαράλαμπος του απέδωσαν αναμνηστικά δώρα.

Γεμάτος ταπεινότητα αλλά μεγάλη χαρά και συγκίνηση ο Ορχομένιος Επίσκοπος ευχαρίστησε όλους για την αγάπη τους ενώ έστειλε και τα χαιρετίσματα του και σε εκείνους που δεν μπόρεσαν να παραστούν στο Φανάρι και ευχήθηκε «καλή αντάμωση» στον Ορχομενό.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένας δικός μας άνθρωπος, ο π. Αθηναγόρας Χρυσάνης έλαβε τον τρίτο βαθμό της Ιεροσύνης και τον καμαρώνουμε Επίσκοπο Κυδωνιών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωσταντινουπόλεως. Προσωπικά αλλά και εκ μέρους όλων των Ορχομενίων του εύχομαι να είναι πάντοτε ΑΞΙΟΣ της Αρχιεροσύνης του, μακροημέρευση και δύναμη στο έργο του. Τον περιμένουμε να τον υποδεχθούμε με τις ανάλογες τιμές στον τόπο που τον ανέθρεψε και τον αγαπά. Του εύχομαι υγεία και να μην ξεχνά στις προσευχές του» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Κώστας Ξηρογιάννης.

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ – Φωτογραφίες Νίκος Μαγγίνας