Απολογισμός του δήμου Λεβαδέων για την μεγάλη πυρκαγιά της 28ης Αυγούστου

Κοινοποίηση στα Social Media

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 28/ 8 και κατέκαψε περίπου 50.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών, δημιουργεί ανάγκες άμεσης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Η πυρκαγιά έπληξε 3 δημοτικές ενότητες  Λιβαδειάς,  Δαύλειας και Χαιρώνειας (οικισμούς : Χαιρώνεια, Αγ. Βλάσιος, Θούριο, Πέρα Χωριό, Τζιμέικα, Τσουκαλάδες) στις οποίες έχουν συντελεσθεί μεγάλης έκτασης καταστροφές όπως η αποτέφρωση του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, πολλών ποιμνιοστασίων, αγροτικών εγκαταστάσεων και καλλιεργειών κλπ.

Η κινητοποίηση των υπηρεσιών και των αιρετών του Δήμου υπήρξε από την πρώτη στιγμή πολύ μεγάλη  και συνεχίζεται αδιάλειπτα για την καταγραφή και την αντιμετώπιση των καταστροφών.  Έχουμε ζητήσει εγγράφως από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος την κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς και άμεσες ενέργειες για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την άμεση επιχορήγηση για αγορά ζωοτροφών και αποκατάσταση εγκαταστάσεων ποιμνιοστασίων με το ποσό των 100 χιλ ευρώ από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

α. 1 εκατ. για τις άκρως αναγκαίες εργασίες για την αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική προστασία που αφορούν:

–          Τον καθαρισμό κρίσιμων ρεμάτων που διέρχονται μέσα από οικισμούς

–          Την αποκατάσταση των τάφρων αποστράγγισης κατά μήκος των οδών

–          Την κατασκευή τεχνικών έργων

–          Την κατασκευή αναχωμάτων για την αντιδιαβρωτική προστασία

Β. 1 εκατ. για την αποκατάσταση των ζημιών στο ΧΥΤΑ Λιβαδειάς που περιλαμβάνουν με βάση τη μελέτη της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου:

1.      Ανακατασκευή συστήματος πυρόσβεσης προϋπολογισμού:  50.000

2.      Αποξήλωση κατεστραμμένης μεμβράνης και ανακατασκευή της στεγάνωσης του νέου κυττάρου έκτασης 20 στρεμμάτων προϋπολογισμού:  400.000

3.      Επισκευή δικτύου στραγγισμάτων, δεξαμενών και ανακυκλοφορίας προϋπολογισμού:  150.000

4.      Αντικατάσταση κατεστραμμένου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού:  200.000

5.      Αποκατάσταση οδοποιίας πρόσβασης προϋπολογισμού:  200.000

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι οι συνεργασίες με όλους τους συναρμόδιους φορείς για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.

Για την βοήθεια τους κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ο Δήμαρχος απέστειλε ευχαριστήριες επιστολές σε όλους όσους συνέβαλαν στην προστασία των ανθρώπινων ζωών και των κατοικημένων περιοχών  από την πύρινη λαίλαπα.