Μ. Χαρακόπουλος: Κρατάμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας των ελληνικών κρασιών

Κοινοποίηση στα Social Media

«Στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, παράγεται κρασί αντάξιό τους» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εγκαινιάζοντας τη «Γιορτή Κρασιού» στη Ραψάνη. Στο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τις δράσεις της Πολιτείας για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από το αμπέλι μέχρι και το κρασί που απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Ενώ υπογράμμισε ότι στο ΥπΑΑΤ «στεκόμαστε πλάι στον αμπελοκαλλιεργητή και τον οινοπαραγωγό, ειδικά όταν αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες, σε ορεινές περιοχές».

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «δεν μένουμε στις κατακτήσεις του χθες. Θέλουμε τα επώνυμα ελληνικά κρασιά, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, βιολογικά, να έχουν τη δική τους θέση στη διεθνή κάβα. Αξιοποιώντας τα 53 Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης για την περίοδο 2012-2013, ο προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα οχτώ εκατομμύρια ευρώ,  το ελληνικό κρασί στοχεύει στις αγορές ισχυρών οικονομιών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ελβετία».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018 λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ανασυγκροτούμε τη βάση της αμπελουργίας προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας και να καταστήσουμε το κρασί μας πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.  Θέλουμε ποιοτική πρώτη ύλη. Σταφύλια που δίνουν εκλεκτά κρασιά και ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς». Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε «Επιδοτούμε τους αμπελοκαλλιεργητές προκειμένου:

  • να αναβαθμίσουν ποιοτικά το αμπελουργικό δυναμικό,
  • να φυτέψουν ποικιλίες αμπέλου με αυξημένο  εμπορικό ενδιαφέρον,
  • να εισάγουν σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές

Στόχος μας η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών μας εκμεταλλεύσεων».

Επιπροσθέτως συνέχισε «για πρώτη φορά, εντάσσουμε την αμπελοκαλλιέργεια στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιβρόχινης προστασίας του ΕΛΓΑ. Ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών γίνεται πραγματικότητα. Το αμπέλι καλύπτεται από το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το έτος 2013. Οι αμπελοκαλλιεργητές μας επιδοτούνται πλέον για να εγκαταστήσουν όχι μόνο αντιχαλαζικά δίχτυα αλλά και αντιβρόχινες μεβράνες».

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι με σκοπό «την προστασία της φήμης των ελληνικών κρασιών και φυσικά την ασφάλεια του καταναλωτή επαγρυπνούμε για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ και τα τελωνεία πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οίνους που διακινούνται χύμα από την ΕΕ ή εισάγονται από τρίτες χώρες».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι «ο Ραψανιώτικος οίνος μπορεί να μεταφέρει τον καθάριο αέρα του Ολύμπου πέρα από τα σύνορα της χώρας. Είναι ένα σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας».

Μετά το πέρας των εγκαινίων ο Αναπληρωτής Υπουργός ξεναγήθηκε στα περίπτερα των εκθετών και γεύτηκε τον φημισμένο οίνο Ραψάνης.

Στα εγκαίνια της Γιορτής Κρασιού στη Ραψάνη παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, οι βουλευτές Χρήστος Κέλλας και Φίλιππος Σαχινίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος και πλήθος κόσμου.