Ερώτηση από Γ. Σταθά και Δ. Στρατούλη για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών

Κοινοποίηση στα Social Media

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βοιωτίας Γιάννης Σταθάς και Β΄ Αθήνας Δημήτρης Στρατούλης σχετικά με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών που παραμένουν απλήρωτοι.

«Σκοπός και του ΚΕΑΤ και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ είναι η κάλυψη και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των τυφλών και η ένταξή τους στην κοινωνία ως ανεξάρτητων μελών της. Η τυπική σχέση εργασίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών έχει συναφθεί με την α.μ.κ.ε. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η οποία ελέγχεται από το ΚΕΑΤ και συστεγάζεται με αυτό», σημειώνει ο κ. Σταθάς στην ερώτησή του και συνεχίζει: «Από τον Φεβρουάριο του 2011 οι εργαζόμενοι έχουν μείνει απλήρωτοι με διαφορετικές κάθε φορά δικαιολογίες από τη διοίκηση της «Πρωτοπορίας». Δεδομένου ότι τους οφείλονταν αποδοχές από τον Φεβρουάριο του 2011, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας από το 2011 ορισμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας στις αρχές Ιουλίου 2011 ενώ άλλοι που είχαν υπογράψει την προκήρυξη της επίσχεσης υπαναχώρησαν κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις τις εταιρείας.

Τον Φεβρουάριο του 2012 η «Πρωτοπορία» προχώρησε στην απόλυσή των εργαζομένων αυτών ενώ εκείνοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας αφού δεν είχε ικανοποιηθεί ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματά τους. Το ποσό που τους έδινε η εταιρεία ως αποζημίωση απολύσεως ήταν ικανό να τους φέρει πίσω στην εργασία αν η πρόθεση της «Πρωτοπορίας» ήταν πραγματικά η απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου. Αντίθετα, η εργοδότρια εταιρεία προχώρησε σε αντικατάσταση των υπό απόλυση εργαζομένων με ωρομίσθιους οι οποίοι κλήθηκαν προς αντικατάσταση την επομένη της απόλυσης των εργαζομένων. Όπως σημείωσε η Επιθεώρηση Εργασίας η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της πρόσληψης ωρομισθίων είναι εξαιρετικά αμφίβολη και επιπλέον αν η πραγματική αιτία της απόλυσης ήταν οικονομικοτεχνικοί λόγοι, και όχι η εκδίωξη των συγκεκριμένων εργαζομένων, θα μπορούσε η εργοδότρια εταιρεία να κάνει χρήση των εργασιακών διατάξεων για μείωση του εργασιακού κόστους πριν κάνει χρήση του έσχατου μέσου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας».

Ακολούθως επισημαίνει ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει στη δραματική υποβάθμιση των δομών υποδομής για ΑμεΑ, ότι η εκπαίδευση των ΑμεΑ αποτελεί μια διαδικασία που απαιτεί οργάνωση και σταθερότητα και οτι οι απολύσεις που έγιναν δεν σχετίζονται στην πραγματικότητα με οικονομικοτεχνικούς λόγους.

Καταλήγοντας ερωτά την ηγεσία του υπουργείου σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να αποπληρωθούν δεδουλευμένα και οφειλές του 2011 και 2012 και να ανακληθούν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των εργαζομένων στην αμκε «Πρωτοπορία» και σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει προκειμένου να διερευνηθεί για ποιο λόγο η εταιρεία αρνήθηκε την ελάφρυνση δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που της πρότεινε η Επιθεώρηση Εργασίας με το να άρει τα πρόστιμα που της έχουν επιβληθεί για παραβάσεις εργασιακών, με μόνο όρο να πάρει πίσω τις απολύσεις και να έρθει σε συνεννόηση με τους εργαζομένους.