Τα Άγραφα στην… απομόνωση, παίζουν με την υγεία των κατοίκων

Κοινοποίηση στα Social Media

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλε η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας:

Kύριε Υπουργέ διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Δυτική Ευρυτανία τόσο για την εγκατάλειψη όσο και την απαξίωση των Αγροτικών Ιατρείων από το κράτος.

Δυστυχώς ο πιο δυσπρόσιτος και ορεινός δήμος της Ελλάδας,ο δήμος Αγράφων ,με ηλικιωμένους κατοίκους στην πλειοψηφία τους με σημαντικά προβλήματα υγείας,δεν έχουν την στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη αφού τα Αγροτικά ιατρεία της περιοχής  υπολειτουργούν και τις περισσότερες μέρες τον μήνα παραμένουν ερμητικά κλειστά.

Δυστυχώς κ.Υπουργέ,

μπορεί για το κεντρικό κράτος αυτή η κατάσταση να εξοικονομεί πόρους,για εμάς όμως χάνονται άδικα ζωές συμπολιτών μας.

Πριν λίγες μέρες στο Ραπτόπουλο,λίγα μόλις μέτρα από το Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής,έχασε την ζωή του 55χρονος επειδή το ιατρείο ήταν κλειστό το Σαββατοκύριακο και πέθανε αβοήθητος.Το αθενοφόρο έφτασε μετά από 2.5 ωρες.

Παρόμοιες περιπτώσεις ,ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχουν εκατοντάδες επισκέπτες, υπάρχουν πολλές με τους κατοίκους να καταφεύγουν στο κοντινότερο Νοσοκομείο Καρπενησίου που απέχει έως και 5 ώρες μακριά ή ακόμα και του Αγρινίου .

Τριτοκοσμικές καταστάσεις που αποτελούν ΝΤΡΟΠΗ για όλους μας.

Πάρτε λοιπόν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει άμεση μόνιμη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.

Είναι φανερό ότι τα περιφερειακά ιατρεία εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κυρίως σε ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές .

Η μη μόνιμη στελέχωσή τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες δεδομένου ότι η ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την παραμονή του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες διακατέχονται από ανασφάλεια, φόβο, ταλαιπωρούνται, επιβαρύνονται οικονομικά και εν τέλει διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Κύριε Υπουργέ, μπορεί για κάποιους η υγεία να αποτελεί απλώς «νούμερα», για μας όμως είναι ένα Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να παρέχουμε αυτό το Δικαίωμα στους συνδημότες μας

Αγωνιζόμαστε για: αξιοπρεπείς, επαρκείς, ασφαλείς, δωρεάν-δημόσιες παροχές υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Περιμένουμε την συμπαράσταση σας για τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Αγράφων. Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι!

 

 

Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας

ΚΙ.ΠΟ.Π.Ε                                                                                                             

Για την  διάσωση –προβολή και ανάδειξη της πολιτισμικής και βυζαντινής κληρονομιά της