Ερώτηση Σταθά σε Άδωνι για την διακομιδή ασθενών από Βοιωτία σε Λάρισα αντί για Αθήνα

Κοινοποίηση στα Social Media

Απαράδεκτος ο ενδεχόμενος σχεδιασμός διακομιδής των βαρέων περιστατικών του Γ.Ν. Λιβαδειάς και του Γ.Ν. Θήβας στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας τονίζει σε ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς: 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» και μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας (ΕΚΕΠΥ) τα σοβαρά περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας θα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Λαμίας, ενώ τα πλέον βαριά περιστατικά (σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά κ.α.) θα διακομίζονται στα νοσοκομεία της Λάρισας, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της Αθήνας που θα απομείνουν μετά το κλείσιμο των νοσοκομειακών μονάδων της Αττικής, όπως προστάζουν οι μνημονιακές πολιτικές.

Μόνο και μόνο η σκέψη ότι ένα σοβαρό καρδιολογικό επεισόδιο αντί να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας -όπως γίνεται  σήμερα λόγω της άμεσης γειτνίασης και της ελάχιστης απόστασης που χωρίζει τα δύο νοσοκομεία της Βοιωτίας από αυτά της Αθήνας- μοιάζει με ανέκδοτο και κανείς δεν μπορεί φανταστεί ποιος νοσηρός νους φέρεται να έχει εκπονήσει το εν λόγω νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβρη, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι ιατροί ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος, η αλλαγή στη διακομιδή των ασθενών να αποβεί μοιραία, δεδομένου ότι ο χρόνος διακομιδής επί παραδείγματι ενός ασθενούς με έμφραγμα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 90 λεπτά.

Επιπλέον, ένα τέτοιο απαράδεκτο ενδεχόμενο, θα έχει ως αποτέλεσμα και την περαιτέρω επιδείνωση των παρεχόμενων ιατρικών-νοσηλευτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες. Ήδη υπάρχουν προβλήματα του Γ.Ν.Λ. και του Γ.Ν.Θ., που έχουν να κάνουν με την έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού καθώς και με την έλλειψη ασθενοφόρων, τα οποία θα οξυνθούν περαιτέρω από την διακομιδή ασθενών σε μεγαλύτερες αποστάσεις όπως προκύπτει από την μελέτη του ΕΚΕΠΥ.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ευσταθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», σύμφωνα με το οποίο τα βαριά περιστατικά του Γενικού Νοσοκομείου Λιβαδειάς και του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας θα διακομίζονται πλέον στα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο ώστε να ενισχύσει το Γ.Ν.Λ και το Γ.Ν.Θ  με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και με ασθενοφόρα, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα βαριά περιστατικά;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σταθάς Γιάννης