Όχι στο κλείσιμο και ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ. Ναι στη διασφάλιση της βιωσιμότητας και των θέσεων εργασίας.

Κοινοποίηση στα Social Media

Μετά από πρωτοβουλία των Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και με την συμμετοχή των πρωτοβάθμιων Σωματείων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Λαμία , σύσκεψη  με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της εταιρίας και των θέσεων εργασίας έναντι των τελευταίων εξελίξεων που έχουν σχέση με τις Κυβερνητικές προθέσεις περί αναδιάρθρωσης της εταιρίας.

Στην σύσκεψη ,πέρα από την πλήρη συμπαράσταση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπως μάλιστα και αυτή εκφράστηκε μέσα από την ομόφωνη απόφαση του τελευταίου της Συμβουλίου ,υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του Περιφερειάρχη γιαανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αναδειχτούν οι θέσεις και προτάσεις  που αφορούν το μέλλον και την προοπτική της ΛΑΡΚΟ καθώς επίσης και η πραγματοποίηση εντός των επόμενων ημερών ευρείας σύσκεψης – με ευθύνη των πρωτοβάθμιων Σωματείων –  όλων των πολιτικών ,Αυτοδιοικητικών ,Συνδικαλιστικών και κοινωνικών δυνάμεων των ευρύτερων περιοχών που δραστηριοποιείται η εταιρία προκειμένου να ενημερωθούν και να πάρουν θέση για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο

ι Κυβερνητικές προθέσεις ,όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τα ΜΜΕ και διατυπώθηκαν σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων ,κάθε άλλο παρά  διασφαλίζουν τη συνέχεια της εταιρίας με ότι αυτό συνεπάγεται για τους χιλιάδες άμεσα και έμμεσα ασχολούμενους με την εταιρία , τις τοπικές κοινωνίες έξι νομών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και αποτελεί σημαντικό οικονομικό στήριγμα καθώς και την Εθνική οικονομία σαν μία από τις λίγες εναπομείνασες βαριές βιομηχανίες της χώρας μας που εισάγει  σε καθημερινή βάση εδώ και μισό αιώνα ,ένα εκατομμύριο δολάρια σε ξένο συνάλλαγμα.

Η δικομματική Κυβέρνηση , εκτελώντας πιστά τις εντολές των τοκογλύφων δανειστών της χώρας μας ,οδηγεί την ΛΑΡΚΟ σε πλήρη απαξίωση προκειμένου να παραδώσει στην βορά των ιδιωτικών συμφερόντων μια εταιρία καθαρή και τις υποχρεώσεις της να τις μεταφέρει στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου.

Με μια διορισμένη Διοίκηση της εταιρίας, άσχετη και ανίδεη με το αντικείμενο της ΛΑΡΚΟ ,αποτελούμενη κατά κύριο λόγο  απόυπερήλικες συνταξιούχους και ακριβοπληρωμένους απόστρατους ,που με άστοχες επιλογές στην παραγωγική διαδικασία έχει συρρικνώσει την παραγωγή του Νικελίου έναντι του 2012 κατά 11%, γεγονός που μεταφράζεται μόνο για το Α΄ Εξάμηνο του 2013 σε απώλεια παραγωγής που η αξία της είναι της τάξεως των 20 εκατ. €.

Τ

ο εργατικό Κέντρο Θήβας ,θεωρώντας ότι όλα αυτά αποτελούν ένα μέρος του σχεδιασμού για ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΛΑΡΚΟ και πλήρους ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων ,καλεί όλους τους εργαζομένους σε πλήρη αγωνιστική ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς. Η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία και οι συναντήσεις αποκτούν αξία μόνο αν έχεις απέναντι σου συνομιλητές που σε ακούν και νοιάζονται για το καλό του τόπου . Η πολυπόθητη ΑΝΑΠΤΥΞΗ δεν επιτυγχάνεται με την συρρίκνωση μιας βαριάς και διαχρονικά κερδοφόρας βιομηχανίας. Επιτυγχάνεται με την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πρέπει να συγκληθούν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις και να παρθούν αποφάσεις με συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Οι αθρόες και πρωτόγνωρες σε αριθμό προαγωγές του προσωπικού , λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν επώδυνα μέτρα που στην καλύτερη περίπτωση θα αφορούν απολύσεις εργαζομένων και ισοπέδωμα των εργασιακών δικαιωμάτων , δεν είναι καθόλου τυχαία. Προσπαθούν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους.

Κ

αλούμε τον Υπουργό Οικονομικών και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων  που στηρίζουν την συγκυβέρνηση να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα της εταιρίας με δύο απλές και άμεσες ενέργειες. Την επιστροφή του οφειλόμενου προς την ΛΑΡΚΟ ΦΠΑ που ανέρχεται στα  65 εκατ. €  και την ρύθμιση της τιμής της Ηλεκτρικής ενέργειας που μονομερώς η ΔΕΗ το αύξησε στα 70 € /MWH την στιγμή που σε αντίστοιχες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και μάλιστα με κυβερνητικές παρεμβάσεις χρεώνεται με 25€ /MWH.

Κ

αλούμε τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να αναδείξουν την ΛΑΡΚΟ σαν το αποκορύφωμα  της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθείται στην χώρα μας. Σε περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης μια εταιρία σαν την ΛΑΡΚΟ ,καθαρά εξαγωγική που φέρνει πολύτιμο συνάλλαγμα πάνω από ένα  εκατομμύριο δολάρια την ημέρα ,δεν  την οδηγείς στην συρρίκνωση και το κλείσιμο παρά στην ανάπτυξη.

 

Τ

έλος καλούμε τις τοπικές κοινωνίες με τους φορείς της ,που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ ,να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων. Πιθανό κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα έχει τρομερές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για όλες τις κοινωνίες που ζουν και δραστηριοποιούνται εργαζόμενοι και συνεργάτες της εταιρίας (εργολάβοι, προμηθευτές, τοπικές αγορές , κλπ).

 

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΘ.