Ως πότε θα θρηνούμε ανθρώπινες ζωές;

Κοινοποίηση στα Social Media

Γράφτηκε από τον  Θανάσης Μερτζάνης

Θρηνεί η Αλίαρτος για τα δύο παιδιά της, που χάθηκαν άδικα τα ξημερώματα του Σαββάτου, στη διασταύρωση του θανάτου στην Κωπαίδα.

Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το όχημα στο οποίο επέβαινε η παρέα πέντε φίλων από την Αλίαρτο γυρνώντας από διασκέδαση, βρέθηκε ανάποδα και βυθισμένο στο ποτάμι.

Λίγο πριν το σημείο της πτώσης του επιβατικού διακρίνεται με πολύ δυσκολία ένα στοπ το οποίο κυριολεκτικά είναι πνιγμένο από την πυκνή βλάστηση και μπροστά από όχημα της τραγωδίας, το ασημί mini cooper, ένα δείγμα σιδερένιας προστατευτικής μπάρας, τσακισμένη και ισοπεδωμένη, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, εδώ και πολύ καιρό από άλλο διερχόμενο βαρύ όχημα.
Καμία σήμανση, καμία προστασία σε ένα οδικό δίκτυο που, όπως υποστήριξε και ο Δήμαρχος Αλιάρτου, χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Επί δύο δεκαετίες, τη δεκαετία του ΄90 και του 2000, κάθε φορά που η Βοιωτία ζούσε παρόμοια τραγωδία, στα γνωστά πλέον τρία καταραμένα σημεία στην εσωτερική της κωπαίδας, οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν λιγοστές παρεμβάσεις και πάντα κατόπιν εορτής και πολιτική, για την αποποίηση ανάληψης των ευθυνών, στηριζόμενοι στη γνωστή δικαιολογία του ποιος έχει την αρμοδιότητα να παρέμβει.
Τότε η αυτοδιοίκηση διέθετε πόρους αλλά το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της.

Σήμερα στη μαύρη λίστα των θυμάτων του εσωτερικού οδικού δικτύου της Κωπαίδας προστίθενται δύο παιδιά 17 και 22 χρόνων και ενώ έχει αποσαφηνιστεί και απαντηθεί με ξεκάθαρο τρόπο το ερώτημα ποιος έχει την αρμοδιότητα, η αυτοδιοίκηση δυστυχώς δεν έχει πόρους και κατά τα λεγόμενα των αιρετών το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο τώρα είναι στις άμεσες προτεραιότητές της.

Τότε οι ευθύνες για τις απώλειες ζωών χάνονταν στα αδιέξοδα της αρμοδιότητας και σήμερα βυθίζονται όπως και η ίδια η αυτοδιοίκηση στη δίνη της οικονομικής κρίσης.
Άρα, θα συνεχίσουμε να μετράμε κι άλλους νεκρούς σε ένα άθλιο οδικό δίκτυο που παρ’ όλα αυτά διευκολύνει και εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, επαγγελματίες και αγρότες;

από lamiastar.gr