Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Π. Πουλιόπουλου πραγματοποιήθηκε στη Θήβα

Κοινοποίηση στα Social Media

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση του Παντελή Πουλιόπουλου πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θήβα με πρωτοβουλία της Αντιφασιστικής Κίνησης Θήβας στην αίθουσα «Αλέκος Κοφίνης» του συνεδριακού κέντρου.

Ομιλητές ήταν ο Δημήτρης Κατσορίδας (επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ Εργασίας της ΓΣΕΕ) που αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Π. Πουλιόπουλου και ο Τάκης Θανασούλας (οικονομολόγος, μέλος της ΟΚΔΕ) ο οποίος παρουσίασε τις απόψεις του Παντελή Πουλιόπουλου για τον φασισμό.

Να σημειωθεί δε οτι αναφορά έγινε και στον επίσης Θηβαίο δάσκαλο Νώντα Γιαννακό ο οποίος εκτελέστηκε μαζί με τον Π. Πουλιόπουλο.

poyl2

Ο Παντελής Πουλιόπουλος γεννημένος στη Θήβα, στις 10 Μαρτίου 1900, από πολύ νέος ανέπτυξε έντονη πολιτική δράση. Το 1919 μπήκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ την ίδια χρονιά εντάχτηκε στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ), τον πρόδρομο του ΚΚΕ.

Υπήρξε ηγέτης και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από το 1924 ως το 1926 και ιδρυτής του τροτσκιστικού ρεύματος στην Ελλάδα. Παρέμεινε πιστός στις ιδέες και στις απόψεις του μέχρι το τέλος. Εκτελέστηκε το 1943 από τις ιταλικές φασιστικές δυνάμεις, αφήνοντας πίσω του σημαντικό συγγραφικό έργο.

Στις 6 Ιουνίου 1943, οι Ιταλοί φασίστες σκότωσαν τον Παντελή Πουλιόπουλο στο Νεζερό, στη Λαμία, μαζί με άλλους 105 φυλακισμένους αγωνιστές σε αντίποινα για μια πράξη σαμποτάζ του ΕΛΑΣ.

Ο Π. Πουλιόπουλος όπως επεσήμανε ο Δ. Κατσορίδας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού στη χώρα μας που άφησε την πολιτική και θεωρητική του σφραγίδα στο ελληνικό εργατικό και αριστερό κίνημα και ήταν ο μοναδικός από όσους διετέλεσαν γραμματείς του ΚΚΕ που πέθανε με τόσο ηρωικό και ένδοξο τρόπο. Εκλέγεται από το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Σ.Ε.Κ.Ε.(Κ) μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από την Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται παμψηφεί Γραμματέας του κόμματος σε ηλικία 24 χρονών. Το 3ο έκτακτο Συνέδριο (26/11 έως 3/12/1924) κατακυρώνει το νέο όνομα του κόμματος, από Σ.Ε.Κ.Ε. σε Κ.Κ.Ε. (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), και αποδέχεται πλήρως τους «21 όρους» της Τρίτης Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κ.Δ.), προκειμένου κάποιο κόμμα να γίνει μέλος της.

poyl3

«Κατά συνέπεια, δικαίως θεωρείται, το εν λόγω Συνέδριο, ως ορόσημο στην ιστορία του κόμματος, καθώς σ’ αυτό μετατράπηκε «σε κόμμα νέου τύπου», σύμφωνα με τα λενινιστικά πρότυπα και μετονομάσθηκε σε ΚΚΕ Επιπρόσθετα, μας επιτρέπει να ισχυριστούμε ότι το 3ο έκτατο Συνέδριο δεν ανέδειξε απλά τον Πουλιόπουλο σε Γραμματέα του κόμματος, αλλά και ότι ο Π. Πουλιόπουλος είναι ουσιαστικά ο πρώτος Γραμματέας του ΚΚΕ», είπε μεταξύ άλλων ο Δ. Κατσορίδας.

Ο Παντελής Πουλιόπουλος παραιτήθηκε από τη θέση του Γραμματέα, το 1926, μετά τη λεγόμενη «Σύσκεψη Παραγόντων», η οποία έγινε στις 5-9 Σεπτεμβρίου 1926 ενώ διαγράφεται από το ΚΚΕ στις 25/9/1927.

Συνεχίζοντας ο Δ. Κατσορίδας επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η Αριστερή Αντιπολίτευση των Πουλιόπουλου-Γιατσόπουλου και η λεγόμενη Ομάδα των Κεντριστών, στην οποία ηγούνταν οι Σεραφείμ Μάξιμος, Κώστας Σκλάβος και Τάσος Χαϊνογλου,  ενώνονται στις 4/11/1927 και παίρνουν το όνομα «Ενωμένη Αντιπολίτευση». Η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» διαγράφεται τον Δεκέμβριο του 1928, στο 4ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το οποίο έμεινε χωρίς διανοούμενους.  Έκτοτε, ποτέ στην ιστορία του δεν θα αποκτήσει, πλέον, μια τέτοια σοβαρή ομάδα θεωρητικών, που όμως ήταν συγχρόνως και μαχητές της καθημερινής πάλης. Την επόμενη, σταλινική, περίοδο θα γίνει σαφής διαχωρισμός της καθοδήγησης από τη βάση των μελών, η οποία έχει καθήκον να αποδέχεται τις αποφάσεις και να θυσιάζεται στην καθημερινή δράση. Η «Ενωμένη Αντιπολίτευση» συγκροτεί μια ενιαία ομάδα με το όνομα «Σπάρτακος», που άρχισε να εκδίδει από τον Ιανουάριο του 1928 το ομώνυμο περιοδικό της.  Μέσα από το περιοδικό Σπάρτακος διατυπώνεται, ταυτόχρονα, και μια διαφορετική ανάλυση για τον ελληνικό καπιταλισμό και συνακόλουθα για την προλεταριακή στρατηγική. Το Μάρτιο του 1928, η Ολομέλεια της Αντιπολίτευσης τάχθηκε αλληλέγγυα με τη ρώσικη Αριστερή Αντιπολίτευση και αργότερα με τη Διεθνή Αριστερή Αντιπολίτευση (Δ.Α.Α.). Η ομάδα «Σπάρτακος» με πρωταγωνιστή τον Πουλιόπουλο, ευθυγραμμίζεται οριστικά με τον Τρότσκι και τη Δ.Α.Α. για νέα κόμματα και νέα διεθνή (την 4η Διεθνή), η οποία θα ιδρυθεί τελικά το 1938.  Το 1934 η ομάδα «Σπάρτακος» μαζί με την Λενινιστική Αντιπολίτευση του ΚΚΕ (ΛΑΚΚΕ) συγκροτούν την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ) και το 1937 κατόπιν ενοποίησης με την ομάδα του «Νέου Δρόμου» μετονομάζεται σε Ενιαία ΟΚΔΕ (ΕΟΚΔΕ)».

poyl4

Σύμφωνα με τον κ. Κατσορίδα «Μέχρι και σήμερα είναι λίγοι οι Αριστεροί εκείνοι οι οποίοι διαθέτουν τόσο μεγάλη και πολύπλευρη μόρφωση για όλες τις πνευματικές εκδηλώσεις του πολιτισμού: τη φιλοσοφία, τη τέχνη, την ιστορία, τις θετικές επιστήμες».

Καταλήγοντας ο ομιλητής τόνισε: «Κατά συνέπεια, και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα προηγούμενα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο Παντελής Πουλιόπουλος δεν είναι μονάχα μια ελληνική επαναστατική φυσιογνωμία. Έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, γι’ αυτό κατέχει σίγουρα μια θέση μεταξύ των μεγάλων επαναστατών ηγετών όπως ήταν ο Λένιν, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Τρότσκι, ο Γκράμσι, ο Τσε και άλλοι».

poyl5