Μοναδικές οι ευεργετικές ιδιότητες της χιώτικης μαστίχας

Κοινοποίηση στα Social Media

Εχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά παθήσεων του πεπτικού-γαστρεντερικού συστήματος, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της, καθώς και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό.

Τις τελευταίες δεκαετίες το επιστημονικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε φυσικά προϊόντα που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Ενα από αυτά είναι η μαστίχα Χίου, η οποία έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και ως Τρόφιμο για Ειδικούς Ιατρικούς Σκοπούς.

Ηδη από την αρχαιότητα, η μαστίχα Χίου ήταν γνωστή για τις ιατροφαρμακευτικές της ιδιότητες.

Στις μέρες μας η επιστημονική κοινότητα, με ορθές και επιστημονικά αποδεκτές μεθόδους, οι οποίες πραγματοποιούνται από ανεξάρτητους ερευνητές στην Ελλάδα και διεθνώς, σταδιακά αποκαλύπτει ότι η φυσική μαστίχα Χίου διαθέτει μοναδικές ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο όσα και ιστορικά έχουν καταγραφεί.Συγκεκριμένα, έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ευεργετική δράση της μαστίχας κατά των παθήσεων του πεπτικού-γαστρεντερικού συστήματος, η συμβολή της στη στοματική υγιεινή, η σημαντική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της και το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό αντιοξειδωτικό.

Παράλληλα, η μαστίχα Χίου συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Το 2010 το Γαστρεντερολογικό Τμήμα του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου της Χίου δημοσίευσε σειρά ερευνών που απαντούν σε ορισμένα από τα ερωτήματα για τη δράση της μαστίχας στο ανώτερο πεπτικό σύστημα.

Η δημοσίευση αφορούσε μια μεγάλη κλινική μελέτη, όπου εξετάστηκε η επίδραση της μαστίχας σε ασθενείς με δυσπεπτικά ενοχλήματα.

Ήταν μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη. Πενήντα τέσσερις ασθενείς έλαβαν ένα γραμμάριο μαστίχας (1 gr) με τη μορφή κάψουλας (mastihatherapy caps) επί τρεις εβδομάδες, ενώ ίδιος αριθμός ασθενών έλαβε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Εβδομήντα επτά τοις εκατό (77%) των ασθενών που έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντική ύφεση των συμπτωμάτων. Η διαφορά υπέρ της μαστίχας ήταν στατιστικά σημαντική.

Βρέθηκε ότι συμπτώματα όπως ο πόνος στο στομάχι (γενικά ή/και λόγω άγχους), ο οπισθοστερνικός καύσος (καούρα) και οι ερυγές βελτιώθηκαν σημαντικά.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, αν αναλογισθούμε ότι η δυσπεψία ταλαιπωρεί μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας.

Υπολογίζεται ότι 100.000.000 άνθρωποι πάσχουν από δυσπεψία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φαρμακευτική θεραπεία της δυσπεψίας είναι συχνά αναποτελεσματική και τα συμπτώματα υποτροπιάζουν.

Με αυτά τα δεδομένα, γίνεται φανερό ότι η χρήση της μαστίχας στη δυσπεψία μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της θεραπείας των δυσπεπτικών ενοχλημάτων στον 21ο αιώνα.

Το 2007 από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Γαστρεντερικό Τμήμα του Γ. Κ. Ν. Νίκαιας καταδείχθηκε πρώτη φορά η ευεργετική δράση της ρητίνης σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και συγκεκριμένα με νόσο Crohn ήπιας έως μέτριας σοβαρότητας.

Σε αυτή την πιλοτική μελέτη, η ημερήσια πρόσληψη 2,2 γρ. μαστίχας Χίου με τη μορφή κάψουλας (mastihatherapy caps) οδήγησε σε μείωση της ενεργότητας της νόσου, καθώς επίσης και σε ρύθμιση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και ιστολογικά σε μετέπειτα σειρά μελετών σε ζωικό πρότυπο χημικής αιμορραγικής κολίτιδας.

Η ΙΦΝΕ είναι μια χρόνια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος που χαρακτηρίζεται από περιόδους έξαρσης και ύφεσης.

Περιλαμβάνει κυρίως την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn που αποτελούν από τις σημαντικότερες ασθένειες του πεπτικού κατά την παιδική και την ενήλικη ζωή, προσβάλλοντας εξίσου τα δύο φύλα.

Το 2013 σε πιλοτική μελέτη που έγινε από το Καρδιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Χίου με τη συμμετοχή 179 εθελοντών, η φυσική μαστίχα με τη μορφή κάψουλας (mastihatherapy caps) δείχνει να έχει στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερίνης υγιών εθελοντών, και κυρίως στους άντρες.

Επίσης σημειώθηκε στατιστικά σημαντική μείωση και στα τριγλυκερίδια καθώς και στα επίπεδα της γλυκόζης.

Και η έρευνα συνεχίζεται…

Πηγή: Ελευθεροτυπία