Χειρουργικό υλικό από τα… μύδια

Κοινοποίηση στα Social Media

Tα κολλώδη νήματα που σχηματίζονται από τα μύδια, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκατάσταση των οστών και των αιμοφόρων αγγείων.

Ένα νέο υλικό που φαίνεται ότι θα αντικαταστήσει τα χειρουργικά ράμματα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για την αποκατάσταση των οστών και των τενόντων, δημιούργησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσαν, μελετώντας την κολλώδη ουσία με την οποία τα μύδια κολλάνε στα βράχια χωρίς να γλιστρούν από αυτά, κατάφεραν να αναπτύξουν ένα υλικό που παρουσιάζει παρόμοιες ιδιότητες και μια μέρα θα χρησιμοποιείται ακόμη για τη δημιουργία νέων χειρουργικών υλικών!

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του MIT, οι οποίοι στην ανακοίνωσή τους εξηγούν ότι τα κολλώδη νήματα που σχηματίζονται από τα μύδια θα βοηθήσουν σημαντικά στην αποκατάσταση των οστών και των αιμοφόρων αγγείων, επειδή τα υλικά που χρησιμοποιούνται για αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι γερά αλλά συγχρόνως εύκαμπτα.

Το νέο υλικό που ανέπτυξαν οι επιστήμονες περιέχει μια πρωτεΐνη που συνδέεται με το κολλαγόνο, το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του δέρματος, των οστών, των χόνδρων και των τενόντων στα θηλαστικά.

Επίσης, σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, επιτρέπει τη δημιουργία νημάτων που δεν σπάνε, γι’ αυτό και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη κι άλλων υλικών που θα παρουσιάζουν τις ίδιες ιδιότητες και είναι απαραίτητα για επεμβάσεις στα αιμοφόρα αγγεία και το έντερο.

Η επιστημονική έκθεση δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr