Για απόκρυψη σχέσης με 251 εταιρείες κατηγορεί ο εισαγγελέας τον Β. Ρέστη

Κοινοποίηση στα Social Media

Του Παναγιώτη Στάθη

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) 5 ετών σε βαθμό κακουργήματος του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, προτείνει ο εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Εισηγείται μάλιστα να διατηρηθεί σε ισχύ ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε επιβληθεί μετά την απολογία του στον 7ο τακτικό ανακριτή Αθηνών για αυτή την υπόθεση.

Με μια πολυσέλιδη πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί οριστικά, ο κ. Δραγάτσης δείχνει το δρόμο προς το εδώλιο για τον κατηγορούμενο εφοπλιστή , ο οποίος κρατείται ήδη από την περασμένη Τρίτη για την υπόθεση των δανειοδοτήσεων της FBBank και θα απολογηθεί την Παρασκευή. Η εμπλοκή του και στην υπόθεση των ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες προήλθε (και πάλι) από την εμπλοκή του ως μεγαλομετόχου, στην εν λόγω τράπεζα, αφού λόγω αυτής της σχέσης από το 2007 έπρεπε να υποβάλλει δήλωση πόθεν έσχες.

Σύμφωνα όμως με την έρευνα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος (που είναι αρμόδια για τους ελέγχους πόθεν έσχες) αλλά και όσα αναφέρονται στην πρόταση του κ. Δραγάτση, ο κατηγορούμενος κατά τις δηλώσεις των ετών 2008.2009,20010, 2011 δήλωσε πως μετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε 6 εταιρίες ανά τον κόσμο, και το 2012 σε 8. Ο εισαγγελέας όμως επικαλούμενος την έρευνα της αρχής και τα έγγραφα της δικογραφίας επισημαίνει πώς ουσιαστικά «ξέχασε» να δηλώσει τη συμμετοχή του σε 251(!!!) μεταξύ των οποίων και εξωχώριες στην Λιβερία και τις νήσους Μάρσαλ.

Στην εισαγγελική πρόταση επισημαίνεται πως ο κατηγορούμενος εφοπλιστής και επιχειρηματίας αρνείται κάθετα τις κατηγορίες και τη σχέση με εξωχώριες εταιρίες (αναφέρεται πώς υποστηρίζει ότι δεν αποτελούν δικά του περιουσιακά στοιχεία) καθώς επίσης και πώς «δεν ασχολείται ο ίδιος με την σύνταξη των δηλώσεων πόθεν έσχες».

Ο εισαγγελέας προτείνει να διατηρηθεί σε ισχύ και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του είχε ήδη επιβληθεί. Μάλιστα παρά την ισχύ αυτού του όρου, τελικώς η ανακρίτρια επέλεξε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον εφοπλιστή για την υπόθεση του δανείου των 5,8 εκατομμυρίων της FBB , ως υπόπτου φυγής, παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να βγει από τη χώρα.

Πηγή:www.capital.gr