Σωματεία εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων διαδήλωσαν στη Λιβαδειά κατά της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης στον πεζόδρομο της Μπουφίδου στη Λιβαδειά σωματεία εργαζομένων και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.

Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς, η Επιτροπή Αγώνα Οικοδόμων, Επιτροπές Αγώνα Σούπερ-Μάρκετ, η Επιτροπή Αγώνα Εμπόρων, το Σωματείο Υδραυλικών Επαρχίας Λιβαδειάς, τα Σωματεία Αλουμινοκατασκευαστών και Ψυκτικών νομού Βοιωτίας, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. Λιβαδειάς και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δημοσίου Βοιωτίας.

Όπως τόνισαν η κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους την ίδια στιγμή που «η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 20%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας».

Επεσήμαναν επίσης ότι δεν είναι η Κυριακάτικη αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

«Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, επιδιώκουν το βίαιο ξεκλήρισμα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να αντέξουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων των μικρών που εξακολουθούν να αντέχουν», υπογράμμισαν σημειώνοντας παράλληλα ότι  «η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας αποτελεί αίτημα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των ιδιοκτητών των αλυσίδων εμπορικών καταστημάτων και σούπερ-μάρκετ που θέλουν να απορροφήσουν τον τζίρο των μικρών επιχειρήσεων δημιουργώντας «Εμπορικά Γκέτο» που θα είναι ανοιχτά όλες της ημέρες, όλες της Κυριακές του χρόνου με άμεση συνέπεια το κλείσιμο χιλιάδων μικρομάγαζων σε όλες τις πόλεις της χώρας».

Δεν παρέλειψαν ακόμα αναφερόμενοι στην κυβέρνηση να πουν ότι αφού πρώτα φρόντισε να τους προμηθεύσει με φτηνά εργατικά χέρια, τους εξασφαλίζει τώρα και την εξαφάνιση των ανταγωνιστών τους.

«Ο κόσμος δεν μπαίνει στα καταστήματά μας όχι γιατί δεν έχει χρόνο αλλά γιατί δεν έχει χρήματα», τόνισε εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των Εμπόρων ο Ταξιάρχης Μπούκιος και πρόσθεσε: «Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να μας βοηθήσει ας αποσύρει το φορολογικό που μας πλήττει περισσότερο, τα χαράτσια που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που κάνουν δύσκολη την επιβίωσή μας».

Από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ο Γιώργος Αλεξανδρής δήλωσε σχετικά: «Δεν πρέπει να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία. Δεν φταίει η Κυριακάτικη αργία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, χιλιάδες απολύονται καθημερινά και χιλιάδες καταστηματάρχες βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει συνέχεια. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι για να εξυπηρετήσει τις πολυεθνικές.  Πρέπει να συσπειρωθεί το σύνολο της εργατική τάξης γιατί τα μέτρα τώρα παίρνονται για το εμπόριο αλλά πολύ σύντομα η Κυριακάτικη αργία θα καταργηθεί και για άλλους κλάδους».

Το παρών έδωσε και ο Σύλλογος Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς ο οποίας σε σχετική ανακοίνωσή του σημείωνε μεταξύ άλλων : «Η Κυβέρνηση πιστή στην πολιτική της, πολιτική της Ε.Ε., του Δ.Ν.Τ., της τρόικας, την κρίση να πληρώσει ο λαός και όχι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές που την δημιούργησαν, προχωράει σε ένα ακόμα αντιλαϊκό-αντεργατικό μέτρο», ένα μέτρο με το οποίο «επηρεάζεται σοβαρά και η οικογενειακή ζωή των εργαζομένων».