Κατά των μέτρων που «αδικούν και πλήττουν την κοινωνία» τάχθηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς

Κοινοποίηση στα Social Media

Συνεδρίασε στη Λαμία το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, όπου εκφράστηκε η πάγια θέση στήριξης των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, η καταδίκη των οριζόντιων απολύσεων προσωπικού της αυτοδιοίκησης και γενικά των οριζόντιων μέτρων που αδικούν και πλήττουν την ελληνική κοινωνία, καθώς και η αντίθεση στην εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Στυλίδα που είχε εκφραστεί σε ομόφωνο ψήφισμα της συνεδρίασης του Ιουνίου. Επίσης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα κατά της υποβάθμισης των Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης 

Στη Λαμία πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στην οποία, πριν την ημερήσια διάταξη, έγινε ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη και συζήτηση για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Στερεά Ελλάδα και την Αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα ο κ. Περγαντάς είπε :

–          Για τις εξελίξεις σε σχέση με τη ΛΑΡΚΟ, που αποτελεί θέμα συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου για πολλοστή φορά, η θέση της Περιφέρειας, τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι η στήριξη των εργαζομένων της επιχείρησης και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των αποδοχών του προσωπικού.

–          Για την εφαρμογή του πολυνομοσχεδίου, στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση θέσεων προσωπικού της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών και εκφράστηκε η αντίθεση των Περιφερειαρχών, οι οποίοι καταδικάζουν τις οριζόντιες απολύσεις, καθώς και κάθε άλλο οριζόντιο μέτρο, που αδικεί τους εργαζόμενους και την κοινωνία.

–          Για το έκτακτο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο και πρόκειται να συζητηθούν μείζονα θεσμικά και οικονομικά θέματα, τα οποία περιορίζουν τη λειτουργία των αιρετών Περιφερειών, τη παραγωγή έργου και υποβαθμίζουν το ρόλο της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο επανήλθε το θέμα της εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στη Στυλίδα, για το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Περγαντάς, είχε εγκριθεί ομόφωνα ψήφισμα στη συνεδρίαση του σώματος στις 27 Ιουνίου 2013, το οποίο έχει ως εξής :

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί προκλητική και απαράδεκτη την άδεια που χορηγήθηκε για τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή Καλογήρου της Στυλίδας, ανάμεσα σε δεκάδες σπίτια με πολλές οικογένειες και μικρά παιδιά, σε απόσταση αναπνοής από το καινούργιο δημοτικό σχολείο της πόλης.

Δεν αποδέχεται την τοποθέτηση κεραίας, που χαρακτηρίζεται επιβλαβής και επικίνδυνη για όσους κατοικούν στην γύρω περιοχή.

Ζητά, από την πολεοδομία, που λειτουργεί κάτω από την ευθύνη του Δήμου Λαμίας να ανακαλέσει τη σχετική άδεια εγκατάστασης, ο Δήμος Στυλίδας να αρνηθεί την ηλεκτροδότηση του οικίσκου και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να παρέμβει στην Περιφερειακή Δ/νση και κεντρικά για την ακύρωση της άδειας εγκατάστασης»

Ακόμα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, ομόφωνα, ενέκρινε ψήφισμα κατά της υποβάθμισης των Γενικών Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης. Ειδικότερα, με αφορμή το σχέδιο αναδιάταξης του ΕΣΥ και με βάση συγκεκριμένα επιχειρήματα για τη σημασία και την αναγκαιότητα διατήρησης και λειτουργίας των Νοσοκομείων το Συμβούλιο δηλώνει :

«την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μορφή υποβάθμισης των Γενικών Νοσοκομείων Καρύστου και Κύμης και ζητάμε τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία των δύο νοσοκομείων, προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους των δύο περιοχών, της Κύμης και της Καρύστου»

Τέλος, ο Περιφερειάρχης, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της ημερομηνίας  του επόμενου Περιφερειακού Συμβουλίου στις 27 Αυγούστου, ανήγγειλε πως στη Συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί η μελέτη σχετικά με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες της Περιφέρειας.

 

Τοποθέτηση του κ. Αθ. Χειμάρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου 2013. 

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Χειμάρας έθεσε το θέμα της Φθιωτικής Αναπτυξιακής και γενικότερα των αναπτυξιακών της Περιφέρειας.

«Ακούω και διαβάζω πολλά τον τελευταίο καιρό, που αφορούν τις Αναπτυξιακές της Περιφέρειας και ιδιαίτερα αυτή της Φθιώτιδας. Για τη ΦΘ.ΑΝ. θέλω να θυμίσω ότι τα έτη 2003-2010 ήταν κατ’ έτος κερδοφόρα με μεγάλη δραστηριότητα. Είχε εξυπηρετήσει τα μέγιστα την Αυτοδιοίκηση (Νομαρχία-Δήμους) με αξιόπιστες μελέτες, χαμηλού κόστους, που βοήθησαν την ένταξη έργων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Απασχόλησε πολλά νέα παιδιά του τόπου στα διάφορα προγράμματα και αναπτυσσόταν συνεχώς! Ταυτόχρονα, ως Δ.Σ. είχαμε καθιερώσει τον ετήσιο έλεγχο από Ορκωτούς Λογιστές για να διασφαλίσουμε τη πλήρη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση. Ακούω διάφορα για ελλείμματα, από τον συνεργάτη μου Δ. Αργυρίου ότι παραιτήθηκαν ο Δ/νων Σύμβουλος κ Γκούβας και ο Δ/ντής κ. Παφίλης κλπ» , ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Χειμάρας και συνέχισε:   

«Παρακαλώ κ. Περιφερειάρχη:

 1. 1.       Να μας ενημερώσετε για την οικονομική κατάσταση όλων των Αναπτυξιακών εταιρειών της Περιφέρειας.
 2. 2.       Για ποιόν λόγο παραιτήθηκαν ή εκδιώχθηκαν ο κ. Γκούβας και ο κ. Παφίλης;
 3. 3.       Γιατί δεν έχει ακόμη συσταθεί μία αναπτυξιακή για όλη τη Περιφέρεια όπως έχουμε αποφασίσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Και κατέληξε θέτοντας την εξής πρόταση:

«Προτείνω να προβείτε άμεσα στον οικονομικό έλεγχο όλων των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Περιφέρειας από Ορκωτούς Λογιστές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ την Οικονομική τους Διαχείριση. Απλά νομίζω ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, απαιτείται η πλήρης διαφάνεια σε ΟΛΟΥΣ!»

Στη συνέχεια έθεσε το θέμα της ΛΑΡΚΟ και των τελευταίων κυβερνητικών προθέσεων.

«Αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση προχθές ανακοίνωσε τις θέσεις της για τη ΛΑΡΚΟ οι οποίες είναι θολές. Μίλησε για Αναδιάρθρωση τριών εταιρειών ΛΑΡΚΟ – ΕΑΣ – ΕΛΒΟ και μάλιστα προσλαμβάνει συμβούλους, για να έχει στα χέρια της σε ένα μήνα περίπου τις προτάσεις τους για την περεταίρω πορεία αυτών των εταιρειών. Να θυμίσω ότι βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα των κρατικών ενισχύσεων κλπ», ανέφερε και συνεχίζοντας έθεσε τα εξής ζητήματα:

«Αν έχετε καλύτερη ενημέρωση από αυτή που ακούσαμε από τα κεντρικά ΜΜΕ, παρακαλώ να μας την μεταφέρετε. Είχατε κάποια επαφή με τους Συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ; Ποιες πρωτοβουλίες σκέπτεστε να αναλάβετε;»

Ο κ. Χειμάρας επανέφερε το θέμα της μετακίνησης των στρατοπέδων της Φθιώτιδας, ΠΑΒΥΠ – ΚΕΥΠ.

«Το σήριαλ των Στρατοπέδων στη Φθιώτιδα συνεχίζεται. Τη μια φεύγει το ΚΕΥΠ, στη συνέχεια επανέρχεται. Τώρα το σήριαλ συνεχίζεται με την ΜΕΡΥΠ. Μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη; Επιστρέφει στη Φθιώτιδα; Πηγαίνει στη Βέροια και πάει λέγοντας.»

«Είστε ενημερωμένος κ. Περιφερειάρχη; Επικοινωνήσατε με τον αρμόδιο Υπουργό ή παρακολουθείτε και εσείς τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ;»

Επίσης, έθεσε το θέμα της μετακίνησης της Περιφερειακής Διοίκησης των ΕΛΤΑ. «Διαβάζω σε Τοπικά ΜΜΕ ότι μας «αποχαιρετά» και η Περιφερειακή Διοίκηση των ΕΛΤΑ. Διάβασα επίσης την Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων σε Φθιώτιδα & Ευρυτανία προς:

 • Τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας
 • Τους Βουλευτές των Νομών Φθιώτιδας & Ευρυτανίας
 • Τους Δημάρχους των δύο νομών
 • Μπορεί να ανήκουμε ιδεολογικά  στον Κυβερνητικό Συνασπισμό και να κατανοούμε τα ΑΔΙΕΞΟΔΑ που αντιμετωπίζει η σημερινή Κυβέρνηση, όμως :
  • Δεν πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε να «ρημάξουν» τη Στερεά Ελλάδα.
  • Οι ανοχές και οι αντοχές έχουν τα όριά τους, τα οποία μάλλον έχουν ξεπεραστεί.
  • Σε λίγο η Λαμία, θα είναι έδρα της Περιφέρειας μόνο στα «χαρτιά» μέχρι να την καταργήσουν και επίσημα!!!

 

ΒΑΣΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ” ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τα όργανα που προσδιορίζει, προορίζοντας τα να στηρίζουν τις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, που έχει σαφή και συγκεκριμένο προσανατολισμό να υποστηρίζει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων.

Προσπαθούσαμε πάντα και προσπαθούμε να αποκαλύπτουμε τον δημαγωγικό χαρακτήρα των διακηρύξεων, όσων ασκούσαν την εξουσία, για να δημιουργήσουν αυταπάτες και να αποπροσανατολίσουν.

Προσπαθούσαμε να δείξουμε τον ταξικό χαρακτήρα των επιλογών που γίνονται, αποκαλύπτοντας πως δεν είναι αναγκαίος και αναπόφευκτος ο δρόμος που ακολουθούμε. Πως δεν υπάρχουν για τον λαό μονόδρομοι.

Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και τα όργανα που προέρχονται από αυτόν, δήμοι και περιφέρειες, δεν είναι μαζί και πλάι στον λαό.

Είναι απέναντι από τον λαό, προορισμένα να  ενισχύσουν τον ιδιωτικό οικονομικό χαρακτήρα της λειτουργίας τους, την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών και των έργων που  προσφέρουν, την εμπορευματοποίηση τους, την διασύνδεση του δημόσιου τομέα με το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Είναι έτοιμοι να αναλάβουν τομείς της κοινωνικής πολιτικής που θα εξυπηρετείται από πόρους που θα εισπράττουν χαρατσώνοντας με κάθε τρόπο τον λαό

Σε αυτή την πορεία και στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που διανύουμε η χρηματοδότηση έχει περιοριστεί σημαντικά.

Οι πιστώσεις για λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν στο απροχώρητο και επηρεάζουν άμεσα την παροχή υπηρεσιών και τον προγραμματισμό, τον ρυθμό  κατασκευής και την αποπληρωμή των έργων.

Οι πιστώσεις για επενδυτικές δαπάνες έχουν μηδενιστεί, μετατρέποντας πίνακες σημαντικών και αναγκαίων έργων σε ευχολόγια που εκτελούνται με ρυθμό χελώνας, αφού με τον σημερινό ρυθμό χρηματοδότησης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 40 ή και 50 χρόνια.

Προβλήματα υπάρχουν και στην χορήγηση πιστώσεων για εθνική συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε, που εκφράζονται με μειώσεις και καθυστερήσεις στην χορήγηση των απαιτούμενων ποσών, ενώ υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσον θα υλοποιηθούν όλα τα έργα που εντάχθηκαν ή εντάσσονται.

Παίρνοντας υπόψη πως οι δήμοι και οι περιφέρειες κινούνται μόνο γύρω από Ευρωπαϊκά προγράμματα που μπήκαν όπως – όπως για να κάνουν κάτι, χωρίς να λύνουν βασικές  τους ανάγκες, για τις οποίες δεκάδες φορές έχουμε μιλήσει..

Πως κινούνται, κυρίως, γύρω από μικροέργα που καλύπτουν με μεταθέσεις κονδυλίων από κωδικό σε κωδικό.

Πως υπάρχουν ανεξόφλητα δάνεια.

Πως υπάρχουν έργα, υπηρεσίες ακόμα και υλικά απλήρωτα.

Μπορούμε να πούμε πως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του λαού και του τόπου.

Μπορούμε να πούμε πως δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάρουν καμιά αρμοδιότητα χωρίς επαρκείς αντίστοιχους πόρους. Πως δεν θα πρέπει να γίνουν φορομπήχτες και φοροεισπράκτορες του λαού.

Πως οι κοινωνικές ανάγκες θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να στηρίζεται κυρίως και βασικά στην φορολογία του μεγάλου κεφάλαιο και όχι στο λαό που χρόνια τώρα σε καθεστώς ταξικής εκμετάλλευσης αποτελεί το φορολογικό υποζύγιο.

Θέλουμε να πούμε ξεκάθαρα πως σε αυτό το σκηνικό η στάση της κάθε πολιτικής δύναμης είναι διαφορετική.

Το ΠΑΣΟΚ που έχει την πλειοψηφία ακολουθεί αδιαμαρτύρητα την ακολουθούμενη πολιτική. Συγκαλύπτει τον αντιλαϊκό της χαρακτήρα και σιωπά.

Κάνει τυπικά τις συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων, χωρίς να αγγίζει τα σοβαρά ζητήματα, επικαλούμενο έλλειψη αρμοδιότητας.

Ορισμένοι παίζουν με τις φιλοδοξίες τους και άλλοι περιμένουν τον χρόνο να περάσει ακόμα και όταν διαμαρτύρονται με μισόλογα μεταξύ τους.

Δυστυχώς η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιαίτερα διακριτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Ν.Δ συμπορεύεται με το ΠΑΣΟΚ και δεν υπερβαίνει την κοινή πολιτική τους λογική.

Οι άλλες δυνάμεις ΛΑΟΣ, Οικολόγοι και ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίζονται την μιζέρια μας, χωρίς να αμφισβητούν την κατάσταση και φυσικά το που οδηγείται το Περιφερειακό Συμβούλιο. Χωρίς να εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές ανησυχίες για το μέλλον της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης.

Κοιτάξτε ορισμένα  πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα….

1ον … Ποιες σκέψεις ακούστηκαν για το νέο θεσμό του παρατηρητηρίου και την επιβολή του ελέγχου σκοπιμότητας στην λεγόμενη αυτοδιοίκηση.

2ον …  Πως διαμορφώθηκε η σιωπή για τις απολύσεις στους δήμους.

3ον … Πως θεωρείται χρήσιμος και αν επιδιώκεται ο συντονισμός με την ΠΕΔ. Αν ακούστηκε κουβέντα συμπαράστασης και σκέψη για κοινή δράση ενάντια στις πολιτικές που φέρνουν την τοπική και περιφερειακή διοίκηση απέναντι στον λαό.

 4ον Πως γίνεται αποδέκτη η πολυδιάσπαση της οικονομικής διαχείρισης της περιφέρειας που εμποδίζει την παρακολούθηση της υλοποίησης του προϋπολογισμού από τους αιρετούς, με δεδομένη την λειτουργία του Περιφερειακού ταμείου και της διαχειριστικής αρχής.

5ον … Τι διεκδικούμε από την κεντρική διοίκηση και πως απαντάμε στην πρόταση τους, με την τελευταία εγκύκλιο, να μειώσουμε τα έξοδα

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής κινείται η στάση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και των Κομμουνιστών που θεωρούν και αντιμετωπίζουν την τοπική και περιφερειακή διοίκηση σαν όργανα της κεντρικής εξουσίας. που κινούνται απέναντι και σε βάρος του λαού.

Τις αποκαλύπτουμε μπροστά στο λαό, που επιδιώκουμε να συσπειρωθεί και να παλέψει για όσα δικαιούται και του ανήκουν. Σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας οδηγούν οι υποστηρικτές του συστήματος. Με τους τους εργαζόμενους να διαφεντεύουν την ζωή τους. 

                                                                 ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ