Ειδικό σήμα στις επιχειρήσεις εστίασης που θα μειώσουν τις τιμές

Κοινοποίηση στα Social Media

Συμφωνία κυβέρνησης και φορέων του τουρισμού και της εστίασης υπήρξε το βράδυ της Κυριακής, ως προς τη διαδικασία και την γνωστοποίηση της μείωσης που θα κάνουν οι επιχειρήσεις στις τιμές των προιόντων, ως επακόλουθο της μείωσης του ΦΠΑ από το 23% στο 13%.

Στο  πλαίσιο αυτό, ειδικό σήμα στα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις εστίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ θα απονέμουν οι οργανώσεις των επιχειρήσεων,, ενώ θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος, που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Αυτά συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ.

Οι επιχειρήσεις, που θα μετάσχουν στο σύστημα, θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό ΦΠΑ του 23%. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

Να δείξουμε όλοι την απαιτούμενη εθνική και κοινωνική ευθύνη, ώστε το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ να μονιμοποιηθεί, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

«Δεν χρειάζονται μόνο καλές προθέσεις και διακηρύξεις, χρειάζονται πράξεις και αυτοδέσμευση όλων ότι εννοούμε αυτά που λέμε» επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα γίνει διαφημιστική εκστρατεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν όλοι: οι επαγγελματίες να εκδίδουν αποδείξεις, οι καταναλωτές να ζητούν και να καταγγελουν τις περιπτώσεις που δεν εκδίδονται αποδείξεις.

Ο γγ Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης ανέφερε ότι μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που είναι -όπως είπε- υψηλή.

Δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις, ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α.Ανδρεάδης είπε ότι το μέτρο πρέπει να είναι μόνιμο και όχι προσωρινό καθώς αυτήν την περίοδο κλείνουν οι συμφωνίες για τα τουριστικά πακέτα του 2014 και ταχθηκε υπέρ του λουκέτου για φοροδιαφυγή, που αποτελεί -όπως είπε- πρόταση του Συνδέσμου.

Την ανάγκη το 2014 να μας βρει με χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ επισήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ.Καββαθάς. «Κερδίσαμε μια μάχη με την τρόικα· η εστίαση έχει υποχρέωση να αποδειξει ότι η νίκη αυτή θα είναι μόνιμη» τόνισε.

Υπέρ του συστήματος που πρότεινε το υπουργείο τάχθηκε και ο πρόεδρος των αλυσίδων εστίασης Θ. Παπανικολάου, τονίζοντας ότι ο κλάδος έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις στις τιμές.