Εξιχνιάστηκε απάτη μέσω διαδικτύου, σε βάρος 45χρονου κατοίκου Καρύστου Ευβοίας

Κοινοποίηση στα Social Media

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες για την υπόθεση αυτή δύο ημεδαποί (άνδρας – γυναίκα) σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη 

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τον 45χρονο το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ ως προκαταβολή, για την υποτιθέμενη πώληση αυτοκινήτου μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας

Εξιχνιάσθηκε, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Καρύστου, υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε, μέσω διαδικτύου, τον Αύγουστο του 2012, σε βάρος 45χρονου ημεδαπού, κατοίκου Καρύστου Ευβοίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ταυτοποιήθηκαν ως δράστες δύο ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 45χρονος άνδρας και μία 33χρονη γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη.

Ειδικότερα, ο 45χρονος παθών τον Αύγουστο του 2012 εντόπισε, μέσω διαδικτυακής ιστοσελίδας, αγγελία πώλησης αυτοκινήτου, στην οποία αναγραφόταν το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός κινητού τηλεφώνου του ιδιοκτήτη του.

Στη συνέχεια επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου και πείστηκε, προκειμένου για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας, να καταθέσει την 14-08-2012 σε τραπεζικό λογαριασμό, το χρηματικό ποσό των (1.000) ευρώ, ως προκαταβολή, για την αγορά του αυτοκινήτου, χωρίς όμως αυτή τελικά να ολοκληρωθεί.

Ο 45χρονος κατήγγειλε το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου και μετά από διενέργεια συστηματικής αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι δράστης της σε βάρος του απάτης είναι ο 45χρονος ημεδαπός, με τον οποίο συνομίλησε τον περασμένο Αύγουστο, ενώ όπως διαπιστώθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός, στον οποίο κατέβαλε τα χρήματα, ανήκε στην 33χρονη δράστιδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 45χρονος δράστης, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη του παθόντα και να τον πείσει να καταβάλει το χρηματικό ποσό, του συστήθηκε ψευδώς ως εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε σε αστυνομική Υπηρεσία του Νομού Μαγνησίας.

Τις έρευνες και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της πρόληψης περιπτώσεων εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου, συμβουλεύει – συνιστά στους πολίτες τα εξής :

Πως μπορώ να πραγματοποιώ οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου με ασφάλεια.

Αποφεύγετε να πραγματοποιείτε οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Προτιμήστε τον προσωπικό σας υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είστε βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

Ως προς τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στις διαδικτυακές σας συναλλαγές:

 • Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.
 • Αποφεύγετε να έχετε τον προσωπικό σας κωδικό πρόσβασης μέσα σε πορτοφόλια, τσάντες ή ατζέντες. Σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής τους θα διευκολύνετε πολύ τους δράστες.
 • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης σε περισσότερες από μια ιστοσελίδα, κάρτα κλπ.
 • Μην δίνετε τον κωδικό πρόσβασης σας σε οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Εάν κάποιος, για παράδειγμα επικαλεστεί ότι τηλεφωνεί από την τράπεζα και ζητήσει τον αριθμό πρόσβασης για επαλήθευση, μην τον δώσετε. Οι Τράπεζες δεν ακολουθούν αυτή την πρακτική. Εάν έχετε αναγνώριση κλήσης, καταγράψτε τον αριθμό που αναγράφηκε στην τηλεφωνική σας συσκευή και ενημερώστε αμέσως την Αστυνομία.
 • Επικοινωνήστε με την τράπεζά σας αν νομίζετε ότι κάποιος γνωρίζει τον κωδικό σας πρόσβασης στην υπηρεσία Internet banking
 • Απενεργοποιήστε τη λειτουργία «Αυτόματης Καταχώρησης» του browser που χρησιμοποιείτε. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους κωδικούς σας στον υπολογιστή, γεγονός που τους καθιστά έκθετους.
 • Κάνετε αγορές μόνο από γνωστές εταιρείες που σας παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας. Αν κάνετε συχνά αγορές από το διαδίκτυο, χρησιμοποιείτε μια κάρτα, αποκλειστικά για αυτή τη χρήση. Έτσι, αν πέσετε θύμα απάτης δεν θα χρειαστεί να ακυρώσετε όλες τις κάρτες σας.

Φροντίστε να διατηρείτε σε υψηλό επίπεδο την ασφάλεια του υπολογιστή σας. 

Ειδικότερα:

 • Φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε και κυρίως τις «επιδιορθώσεις ασφαλείας». Πρόκειται για προγράμματα που εκδίδουν οι εταιρείες από τις οποίες έχετε αγοράσει το λογισμικό που χρησιμοποιείτε και καλύπτουν τυχόν κενά ασφαλείας που διαπιστώθηκαν μετά την έκδοσή του.
 • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς (antivirus) και ένα δίχτυ προστασίας (firewall), και φροντίστε να λαμβάνετε τακτικά τις ενημερωμένες εκδόσεις τους. Το δίχτυ προστασίας σας προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις πιθανές «εισβολές» που θα δεχτείτε κατά τις περιηγήσεις σας στο διαδίκτυο.
 • Προστατέψτε τον υπολογιστή σας με κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αποτρέψετε την πρόσβαση σε αυτόν μη εξουσιοδοτημένων χρηστών.

Αν είστε χρήστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail):

 • Μην ανοίγετε ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails) για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είστε βέβαιοι. Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένοι ιοί στέλνουν αντίγραφά τους σε όλες τις επαφές που υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του υπολογιστή ή του e – mail client που χρησιμοποιείτε. Αυτό σημαίνει ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα μπορεί να φαίνεται ότι έχει σταλεί από κάποιον γνωστό σας.
 • Μην απαντάτε σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά σας στοιχεία. Επίσης, μην στέλνετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία ή στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail). Είναι εύκολη η υποκλοπή των στοιχείων από τρίτα, μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Να ενημερώνεστε για τους λογαριασμούς σας και να φροντίζετε για την ασφάλεια των προσωπικών σας στοιχείων και εγγράφων.

Ειδικότερα:

 • Ελέγχετε τακτικά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών σας για οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή ή ανάληψη και ειδοποιήστε αμέσως την τράπεζα σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε διαφορά.
 • Φροντίστε να καταστρέφετε όσα έγγραφα δεν σας χρειάζονται πλέον, όπως οι πιστωτικές και τραπεζικές κάρτες που ακυρώνετε, τα αντίγραφα των λογαριασμών σας ακόμα και τις αποδείξεις που λαμβάνετε από τα Α.Τ.Μ.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε παραβίαση των προσωπικών σας δεδομένων ή πέσετε θύμα απάτης ή δεχθείτε απειλές μέσω του διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην:

 • Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα), στα τηλέφωνα επικοινωνίας 210-6476463, 210-6476464 και 11012 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr.