Σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου της Δευτεροβάθμιας στη Λιβαδειά προχώρησαν χθες καθηγητές, μαθητές και γονείς

Κοινοποίηση στα Social Media

Σε συμβολική κατάληψη της Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Βοιωτίας στη Λιβαδειά ή οποία να σημειωθεί δεν έχει ακόμα διευθυντή προχώρησε χθες το πρωί η ΕΛΜΕ του νομού με τη συμμετοχή μαθητών και γονέων στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων κατά του πολυνομοσχεδίου που οδηγεί σε διαθεσιμότητες και απολύσεις.

Καθηγητές, μαθητές και γονείς βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που δημιουργεί σειρά προβλημάτων τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές που με την κατάργηση τμημάτων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους αφού όπως τονίζουν η οικονομική κρίση καθιστά απαγορευτική την φοίτηση σε ιδιωτικές σχολές.

«Μετά από 33 χρόνια υπηρεσίας το δήθεν σχέδιο ανάπτυξης της κυβέρνησης μας βγάζει σε διαθεσιμότητα με την δικαιολογία οτι δήθεν έχουμε πλαστά πιστοποιητικά» σημειώνει ο ηλεκτροτεχνίτης με οργανική θέση στην ΕΠΑΣ Λιβαδειάς Αντρέας Χαιρόπουλος ενώ δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές κατά των κυβερνητικών βουλευτών του νομού λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι περίεργο οτι τώρα τελευταία κρύβονται ενώ μάλιστα ένα εξ αυτών ζήτησε να πάμε σπίτι μας, σπίτι τους όμως θα τους στείλουμε εμείς στις επόμενες εκλογές».

Δύο διορισμούς σε αντίστοιχα νοσοκομεία απέρριψε η νοσηλεύτρια Σαμπία Σκαράκη για να γίνει εκπαιδευτικός και τώρα μετά από 12 χρόνια όπως έμαθε μέσω internet χάνει τη δουλειά της.

«Διορίστηκα μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, διάβαζα ενώ ήμουν έγγειος και μετά μια εβδομάδα από τις εξετάσεις γέννησα. Μάλιστα απέρριψα και δύο διορισμούς ο ένας σε στο Γενικό Νοσοκομείο Χολαργού και ο άλλος στον Ευαγγελισμό. Ήρθα λοιπόν εδώ αγόρασα σπίτι με δάνειο και τώρα με μια απλή νομοθετική μου λένε οτι απολύομαι», σημειώνει η κ. Σκαράκη και συμπληρώνει: «Όλοι οι καθηγητές στους τομείς υγείας αλλά και στους άλλους είναι διορισμένοι μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τη περίοδο 2001-2002. Ακόμα και όσοι δεν διορίστηκαν με ΑΣΕΠ την περίοδο ου διορίστηκαν εκπληρούσαν κάποια άλλα κριτήρια που ίσχυαν τη συγκεκριμένη περίοδο».

Η Φωτινή Μητσικώστα είναι μηχανολόγος ωστόσο υπογραμμίζει για τους νοσηλευτές: «Ο τομέας υγείας δεν καταργείται τυχαία. Είναι ο πιο δυναμικός των τεχνικών Λυκείων με παρά πολλές εγγραφές κάθε χρόνο. Το οτι τους καταργεί είναι ένα δωράκι στα ιδιωτικά ΙΕΚ, στους κλινικάρχες που έχουν κάτι σχολές δίπλα και περιμένουν για τα παιδιά να πληρώσουν οι γονείς τους για να μάθουν και ταυτόχρονα να τα έχουν ως τζάμπα εργατικό δυναμικό στις κλινικές. Δεν μπορεί να καταργείς ένα τέτοιο κλάδο και να λες οτι το κάνω διότι δεν υπάρχουν μαθητές, 13.000 μαθητές δεν είναι λίγοι».

Για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τα τμήματα που καταργούνται μίλησε ο μαθητής Νίκος Καραμάνης ο οποίος χαρακτήρισε μεθοδευμένο το νομοσχέδιο.

«Είμαστε μαζί με τους καθηγητές μας και τους στηρίζουμε. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι αν δεν ανακαλέσει ο υπουργός να μην λειτουργήσει το σχολείο μας», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση κλείνει τις πιο δημοφιλείς ειδικότητες που έχουν πολλούς μαθητές. Έτσι τους οδηγεί στις ιδιωτικές σχολές, οι οικογένειες όμως δεν έχουν τα χρήματα που απαιτούνται για να σπουδάσουν τα παιδιά σε αυτές τις σχολές».

Θέμα νομιμότητας της απόφασης για τις διαθεσιμότητες έθεσε η γραμματέας της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ελίζα Γεωργαντά.

«Από την Παρασκευή ήρε έγγραφο στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας που ζητάει να ενημερωθούν και παράλληλα έβγαλαν τα ονόματα στο διαδίκτυο που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αν ψηφιστεί ο νόμος Αυτό είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Η ΟΛΜΕ θα κάνει μηνύσεις. Αυτό που συμβαίνει δείχνει και την πρεμούρα που έχει η κυβέρνηση να βγάλει τα ονόματα που έδωσε στην τρόικα χωρίς καν να περιμένει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο», είπε η κ. Γεωργαντά και συνέχισε: «Είμαστε αντίθετοι με όσα συμβαίνουν και βρισκόμαστε σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να ματαιωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου παράλληλα καλούμε και τους βουλευτές του νομού να πάρουν θέση».

Τέλος από το ΠΑΜΕ η Τασία Κοντογιάννη δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βάση συσπείρωσης είναι η μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, η ανάκληση των απολύσεων και επιπλέον επειδή αυτό το ζήτημα αφορά τα παιδιά, τους μαθητές μας, το αίτημα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας».