«Αιρετοί δήμαρχοι ή “αιρετοί μαριονέτες”;»

Κοινοποίηση στα Social Media

Η συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., Θέμη Μπαλασόπουλο, δεν είναι μόνο επίκαιρη αλλά και προφητική.

Γιατί επίκαιρη; Εύκολο… 

Προφητική, όμως, γιατί…; Γιατί ο κ. Μπαλασόπουλος ξέρει πολύ καλά πως, πίσω από τους εργαζόμενους “κρύβεται” η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ή καλύτερα μετά τον “ξαφνικό θάνατο” χιλιάδων εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, “έρχεται” ο “ξαφνικός θάνατος” της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προφητική και για κάτι άλλο ακόμη… Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. -αν και δεν του είχαμε στήσει “παγίδα”- “απέφυγε” να μας απαντήσει -προνοητικός και εμπειρότατος γαρ- στον αν οι Δήμαρχοι “φέρουν” ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της Τ.Α., προφητεύοντας και εξηγώντας πολλά, σχετικά με τη… σημερινή στάση ορισμένων Δημάρχων…

 

”Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει, εμπαίζει και χρησιμοποιεί τους δημάρχους”

Πρόεδρε, πώς σχολιάζετε τη μεταστροφή στάσης ορισμένων Δημάρχων, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να θέσει σε “διαθεσιμότητα” χιλιάδες Δημοτικούς Υπαλλήλους;

Πιστεύω πως τώρα όλοι αντιλήφθηκαν ότι, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τους κοροϊδεύει, τους εμπαίζει και τους χρησιμοποιεί, προκειμένου να εφαρμόσει τις αποφάσεις για απολύσεις.

Νομίζω πως, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κυρίου Μητσοτάκη ότι, «όταν μιλάμε για ΑΣΕΠ, μιλάμε για εξετάσεις κ.λπ.» είναι σα να λέει και να δείχνει ότι, και οι Σχολικοί Φύλακες και οι Δημοτικοί Αστυνομικοί δεν έχουν καμία τύχη, μετά την ολοκλήρωση της “διαθεσιμότητας”.

”Έρχεται ο «ξαφνικός θάνατος» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”

Έχετε να δώσετε έναν δύσκολο και “μακρύ” αγώνα. Πιστεύετε ότι οι Δήμαρχοι θα είναι συνειδητά και με διάρκεια στο πλευρό σας;

Νομίζω ότι το μήνυμα είναι πως, ακόμη κι αν δεν θέλουν να το κάνουν, θα το κάνουν, κάτω από το βάρος της πίεσης…

Έχουν ήδη ξεκινήσει -βάσει δική μας ενημέρωσης- κατά δεκάδες τα Δημοτικά Συμβούλια και αποφασίζουν κλείσιμο των δήμων.

Δεν είναι πλέον μόνο οι “διαθεσιμότητες” και οι απολύσεις. Είναι και τα άλλα μέτρα που παίρνουν, για την οικονομική λειτουργία των δήμων.

Νομίζω πως όποιος διαβάσει το Σχέδιο Νόμου, με το Οικονομικό Παρατηρητήριο των Ο.Τ.Α. και τις νέες προβλέψεις, δεν θα υπάρχουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι… αλλά θα κάνει κουμάντο το Υπουργείο και η Τρόικα.  Άρα, αν θέλουν να είναι «αιρετοί-μαριονέτες» και δεν θέλουν να είναι αιρετοί δήμαρχοι, εκπρόσωποι ενός θεσμού, που είναι ο βασικός μοχλός της Δημοκρατίας, τότε ο καθένας επιλέγει. Σας λέω μόνο ότι, η Π.Ε.Δ. Πελοποννήσου αποφάσισε ομόφωνα το κλείσιμο των δήμων.

Επίσης, ο Δήμος Πάτρας έκλεισε, ο Δήμος Θερμαϊκού το ίδιο, ο Δήμος Νέας Ιωνίας, κατά δεκάδες όλοι οι δήμοι κλείνουν…

Πρέπει να το πάρουν χαμπάρι ότι πλέον, έρχεται ο “ξαφνικός θάνατος”, όχι μόνο των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του ίδιου του θεσμού.

”Δεν θα δώσουμε το άλλοθι σε κάποιους να μην πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει”

Θεωρείτε ότι οι ευθύνες των Δημάρχων και των Συλλογικών Οργάνων τους είναι κυρίαρχες για όλη αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί;

Δεν είναι η ώρα για τέτοια πράγματα. Η ώρα είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, να προστατεύσουμε το θεσμό και νομίζω μετά θα έχουμε όλο το χρόνο να τα πούμε και να αποδώσουμε ευθύνες. Διότι πολλές φορές όταν τα λες αυτά, κάποιοι τα χρησιμοποιούν σαν άλλοθι για να μην πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει, ενώ ήταν εκείνοι που στήριζαν μέχρι τώρα τις μνημονιακές πολιτικές. Εμείς δεν θα τους δώσουμε αυτό το άλλοθι.

Πιστεύετε πως, όντως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το “νούμερο ένα” στόχο της Κυβέρνησης;

Φυσικά! Το έχουν πάρει χαμπάρι όλοι, και κυρίως οι Δήμαρχοι, πως και οι επόμενες χιλιάδες “διαθεσιμότητες” πάλι από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι.

Νομίζω ότι είναι έξυπνοι οι δήμαρχοι, δεν έχουμε κουτούς δημάρχους.

Κλείνοντας, κ. Μπαλασόπουλε, πιστεύετε ότι η εικόνα που “περνάει” από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στον κόσμο, για τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α., είναι η πραγματική; 

Αυτή είναι η υποχρέωσή τους αλλά όχι…

Όμως, ο κόσμος έχει ξυπνήσει. Ούτε τους ακούει, ούτε τους βλέπει. Πλέον δεν μπορούν να “αλλοτριώσουν” τη συνείδηση του κόσμου.

Ο κόσμος έχει καταλάβει τί έρχεται κι εμείς κάνουμε έκκληση να είναι καθημερινά στους δρόμους.

Χρειάζεται και η Ελληνική κοινωνία και οι άλλες ομάδες εργαζομένων να είναι μαζί μας στους αγώνες μας. Είναι αγώνας όλων.

πηγή: http://www.epoli.gr