Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο

Κοινοποίηση στα Social Media

Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής. Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ κατά ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ των οποίων και η ΔΗΜΑΡ.

Νωρίτερα, στην επιτροπή τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων Δήμων, εκπαιδευτικών και της δημόσιας διοίκησης εκφράζοντας τις έντονες διαφωνίες τους με τις προωθούμενες διατάξεις.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και οι υπάλληλοι καθαριότητας των Δήμων με ακινητοποιήσεις απορριμματοφόρων.

Πιο αναλυτικά,  ο κ. Μπαλασόπουλος είπε ότι «Έχουμε δείξει ότι πονάμε τον κόσμο και δεν θέλουμε να τον ταλαιπωρούμε. Δεν το έχουμε κάνει εως τώρα αλλά για να διασφαλίσουμε την λειτουργία των Δήμων και να έχουμε δουλειά είναι προτιμότερο να τα κλείσουμε όλα για 4- 5 μέρες. Με τα μέτρα που έχουν ληφθεί υπάρχουν Δήμοι που δεν μπορούν  να βάλουν πετρέλαιο στα απορριμματοφόρα αλλά γι αυτά δεν μιλά κανείς».

Πέραν αυτών ο κ. Μπαλασόπουλος εξήγησε ότι σε πολλούς Δήμους παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού εξηγώντας ότι «το 2012 συνταξιοδοτήθηκαν 6.000 εργαζόμενοι όταν το 2009 έφευγαν 300-500 άτομα». Τέλος υποστήριξε πως «η τρόικα θέλει αίμα με απολύσεις και εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο κ. Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μετέφερε την ευθύνη της μη έγκαιρης αξιολόγησης των δομών στα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης λέγοντας ότι «εμείς είχαμε στείλει σχετικό αίτημα από τον Δεκέμβριο του 2012. Τα υπουργεία μας έστειλαν τα έγγραφα με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια της αξιολόγησης στις 4 Μαΐου 2013. Μας είχαν πει ότι θα μας στείλουν  τεχνικούς συμβούλους και ακόμα τους περιμένουμε». Πρότεινε να γίνει η αξιολόγηση από «αξιόπιστη Ανεξάρτητη Αρχή» και υποστήριξε ότι «Η τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην δημοσιονομική προσαρμογή. Εμείς μειώσαμε κατά 700 τους Δήμους και καταργήσαμε χιλιάδες δημοτικές επιχειρήσεις και αυτό σημαίνει τεράστιο όφελος».

Ο γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος επισήμανε γα την αξιολόγηση των δομών πως πρέπει να «επανεξετάσετε αυτή τη διαδικασία για να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση, αδικείται η κοινοβουλευτική δημοκρατία με κατεπείγουσες διαδικασίες και ΠΝΠ» και πρόσθεσε «όποιες περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστικά παρανομίας προφανώς να τεθούν εκτός υπηρεσίας, να μας απαλλάξουν από την παρουσία τους, δεν τους καλύπτω – αυτό ισχύει και γι αυτούς που έχουν καταθέσει πλαστά δικαιολογητικά». Για το θέμα των σχολικών φυλάκων κάλεσε την κυβέρνηση να «μην κάνετε πολιτική με την αξιολύπητη κατάσταση μερικών ανθρώπων. Με το ζόρι αγοράζουν το ψωμί τους»

Ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕ Γιώργος Καβαθάς υποστήριξε ότι το πολυνομοσχε΄διο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και επισήμανε «σας παρακαλάμε επί ένα χρόνο να δεχτούν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αισθάνομαι πολίτης β κατηγορίας, έτσι αισθάνομαι εγώ και οι συνάδερφοι μου για την κατάσταση της χώρας, προσπαθείτε να λειτουργήσετε τον κοινωνικό αυτοματισμό, δεν θα μας βρείτε συμπαραστάτες στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας».

Ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης είπε ότι «διαλύετε το δημόσιο σχολείο. Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση, απευθυνόμαστε προσωπικά και σας καλούμε να μην βάλετε την υπογραφή σας σε διατάξεις που απολύουν εκπαιδευτικούς και να μην επιτρέψετε τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, είστε κυνηγοί κεφαλών ανθρώπων. Μας κοροϊδεύει ο υπουργός, και κάνει διάλογο μέσω Non –paper».

Τάραξε τα νερά ο Γ. Κουτσούκος

Να καταψηφίσει το άρθρο 74 του πολυνομοσχεδίου που παρέχει ασυλία ακόμα και για ποινικά αδικήματα στα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) απειλεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, ταράζοντας την εύθραυστη πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κουτσούκος μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής είπε «είχαμε ψηφίσει ορθά ότι τα στελέχη του ΤΧΣ δεν έχουν ευθύνη έναντι 3ων εκτός εάν έχουν λειτουργήσει με δόλο ή βαριά αμέλεια. Το ερώτημα είναι γιατί σε αυτή την διάταξη βάζουμε και τις ποινικές ευθύνες» και ξεκαθάρισε «Θα ήθελα μια πειστική και τεκμηριωμένη άποψη γιατί αν δεν υπάρξει τότε θα μας αναγκάσετε να καταψηφίσουμε και μαζί με τα χλωρά να καούν και τα ξερά».

 

Πηγή: www.protothema.gr