Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ Βοιωτίας την Τρίτη το απόγευμα στον πεζόδρομο της Μπουφίδου, στη Λιβαδειά αντιδρώντας στις διαθεσιμότητες, τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και τις απολύσεις που προωθεί η κυβέρνηση.
«Το δημόσιο σχολείο είναι δικαίωμα όλου του λαού και σ΄ αυτό το σχολείο δεν περισσεύει κανένας», τόνισαν οι καθηγητές επισημαίνοντας ότι «σήμερα, που η κοινωνία χειμάζεται, ένα άλλο σχολείο είναι η απάντηση στις ανάγκες της».
Σύμφωνα με τους καθηγητές το σημερινό σχολείο πρέπει να έχει διευρυμένο οράριο και να καλύπτει τις ανάγκες στήριξης των μαθητών με ενισχυτικά μαθήματα, παρέχοντας όσα η ελληνική οικογένεια αδυνατεί πλέον να πληρώνει δηλαδή ξένη γλώσσα με πιστοποίηση, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, πιστοποίηση στους υπολογιστές κτλ.
«Αντ αυτού η κυβέρνηση προχωρά στην υποβάθμιση της ήδη παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης, με συγχωνεύσεις σχολείων, αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών», υπογράμμισαν και πρόσθεσαν: «Σήμερα, κυβέρνηση και τρόϊκα ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έργο της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και της εξαθλίωσης των εκπαιδευτικών. Προχωρούν στην υλοποίηση των συμφωνιών τους για τις χιλιάδες υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών (αλλά και άλλων εργαζομένων στο δημόσιο) που θα οδηγήσουν σε απολύσεις για να συμπληρωθεί ο κατάλογος της ντροπής. Και αυτές οι χιλιάδες απολύσεις έρχονται να προστεθούν στις 10.000 απολύσεις αναπληρωτών».
Επίσης εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση «να καταστρέψει άλλο το δημόσιο σχολείο» και «για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής» κάλεσαν σε αγώνα και κοινό μέτωπο.
«Η κινητικότητα μάλλον έχει κατεύθυνση προς τις ουρές του ΟΑΕΔ. Από τους περίπου 2500 συναδέλφους μας κυρίως της τεχνικής εκπαίδευσης που ανακοίνωσε το υπουργείο απ΄ ότι πληροφορούμαστε περίπου οι 500 προβλέπεται να μεταταχθούν και οι άλλοι στην ουσία απολύονται», τόνισε η γραμματέας της ΕΛΜΕ Βοιωτίας Ελίζα Γεωργαντά και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό τον σφαγιασμό των εκπαιδευτικών που παράλληλα έχει επιπτώσεις και στους μαθητές που είναι σε τμήματα που θα καταργηθούν τους οποίους οδηγεί στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Από το ΠΑΜΕ η Τασία Κοντογιάννη δήλωσε σχετικά: «Αγωνιζόμαστε κατά των απολύσεων των εκπαιδευτικών και την διάλυση του δημόσιου σχολείου που θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν αμόρφωτα τα παιδιά. Οι εξελίξεις αυτές δεν ήρθαν ξαφνικά, οι πολιτικές της κυβέρνησης έρχονται να υλοποιήσουν τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.». Κατέληξε λέγοντας ότι για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση χρειάζεται «αντεπίθεση και συντεταγμένο το κίνημα να βαδίσει σε ταξική κατεύθυνση για ρήξη και ανατροπή».
Τέλος εκ μέρους της τεχνικής εκπαίδευσης ο καθηγητής Ιωάννης Πάγκαλος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ επεσήμανε: «Το 40% των μαθητών από τις ΕΠΑΣ του χρόνου δεν θα μπορεί να φοιτήσει στην πόλη του και το 30% των μαθητών των ΕΠΑΛ δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα, δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία για δουλειά. Δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα μας βρουν απέναντί τους, δεν θα περάσει έτσι αυτή η πολιτική. Δεν είμαστε μόνοι μας οι καθηγητές, μαζί μας έχουμε τους μαθητές και της οικογένειές τους».